Δυτικοί αναλυτές προβληματίστηκαν βλέποντας τη ρωσική οικονομία να αντέχει εν μέσω δρακόντειων κυρώσεων

Προσπαθούν να ανακαλύψουν στη Δύση αν η Ρωσία έχει μυστικούς βοηθούς για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
 
Oleg Artyukov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η OilPrice έγραψε, για παράδειγμα, ότι τρεις μήνες μετά την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων, η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase έγραψαν στους πελάτες τους την περασμένη εβδομάδα ότι οι έρευνες «για το επιχειρηματικό κλίμα σηματοδοτούν μια όχι πολύ βαθιά ύφεση στη Ρωσία και ως εκ τούτου υποδηλώνουν ανοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη».

«Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν επομένως μια απότομη βουτιά στη δραστηριότητα, τουλάχιστον προς το παρόν», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan.

Επιπλέον, η JPM έχει εγκαταλείψει τις προηγούμενες προβλέψεις της για συρρίκνωση 35% του ΑΕΠ της Ρωσίας το δεύτερο τρίμηνο και μείωση επτά τοις εκατό για όλο το 2022. Επί του παρόντος, οι προβλέψεις για ύφεση στη ρωσική οικονομία φαίνονται λιγότερο ζοφερές.


Στα τέλη Φεβρουαρίου, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού ρουβλίου μειώθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Τότε φαινόταν ότι το ρωσικό νόμισμα ήταν καταδικασμένο, οι προβλέψεις για την αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν άφθονες.

Ωστόσο, όλες αυτές οι προβλέψεις αποδείχθηκαν πρόωρες. Το ρωσικό ρούβλι αρχίζει να ανακάμπτει από την κατάρρευση. Σύμφωνα με την OilPrice, ο Πούτιν έκανε μια σοφή κίνηση όταν ανακοίνωσε την απόφαση να εισαγάγει την πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια για τα μη φιλικά προς τη Ρωσία κράτη.

Παρά τη σκληρή ρητορική της Δύσης σχετικά με την ανάγκη διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, η Μόσχα εξακολουθεί να πουλάει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου μόνο και μόνο επειδή ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εμπόρους εμπορευμάτων στον κόσμο δεν υποφέρουν από ενδοιασμούς για αυτό.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η Δύση βρήκε επίσης έναν αποδιοπομπαίο τράγο - την Ελβετία. Οι ελβετικές αρχές υποστήριξαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά φαίνεται ότι αυτό απέχει πολύ από το να είναι αρκετό.

Σχεδόν 1.000 εταιρείες εμπορευμάτων είναι εγγεγραμμένες στην Ελβετία. Η χώρα λαμβάνει τεράστια κέρδη από αυτό, παρόλο που το κράτος αυτό της Ευρώπης βρίσκεται μακριά από τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους και δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα.

Ωστόσο, οι φόροι από εταιρείες εμπορευμάτων που είναι εγγεγραμμένες στην Ελβετία αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας — ακόμη μεγαλύτεροι από τους φόρους από τον τουρισμό ή τη μηχανική.

Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής κυβέρνησης του 2018, ο όγκος του εμπορίου σε εμπορεύματα φτάνει σχεδόν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Περιττό να πούμε ότι καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα παραιτηθεί οικειοθελώς από τέτοια έσοδα. Η Ελβετία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, η Δύση θα συνεχίσει την αναζήτησή της για εκείνους που έκαναν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναποτελεσματικές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail