Ουκρανή αξιωματούχος απολύθηκε διότι δεν στοιχειοθέτησε καταγγελίες κατά Ρώσων στρατιωτικών

Wendelin_Jacober / pixabay
Μια Ουκρανή αξιωματούχος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της λόγω του χειρισμού αναφορών που περιγράφουν λεπτομερώς τις καταγγελίες κατά Ρώσων για σeξουαλικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, το ουκρανικό κοινοβούλιο, η Verkhovna Rada της Ουκρανίας, απομάκρυνε τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπο του κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη θέση της, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda.

Η κίνηση απόλυσης της Ντενίσοβα έγινε μετά από οργή για τη διατύπωση που χρησιμοποιείται σε δημόσιες αναφορές σχετικά με υποτιθέμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από Ρώσους, καθώς και για την εικαζόμενη διάδοση αυτών των αναφορών με τη χρήση μη επαληθευμένων πληροφοριών. Παρά τις κατηγορίες από την Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή σeξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία ζητούσαν να «δημοσιεύονται με προσοχή» αναφορές σχετικά με βιασμούς, ιδίως όταν αφορούν παιδιά, σύμφωνα με αγγλική μετάφραση της επιστολής. 

Η ανοιχτή επιστολή ανέφερε επίσης ότι «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα εγκλήματα αυτού του τύπου κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι ένα όργανο γενοκτονίας, ένα όργανο διεξαγωγής πολέμου χωρίς κανόνες, αλλά δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενδεικτικό υλικό για να φουντώσουν τα συναισθήματα του κοινού».

Η επιστολή των δημοσιογράφων έδειχνε πώς οι αναφορές από την Ντενίσοβα περιελάμβαναν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον υποτιθέμενο βιασμό παιδιών, μερικά μόλις 6 μηνών, από Ρώσους. 

Η επιστολή επέκρινε επίσης την Ντενίσοβα ότι συμπεριέλαβε λεπτομέρειες για υποθέσεις που οι δημοσιογράφοι είπαν ότι δεν είχαν επαληθευτεί και της ζητούσε «να ελέγξει τα γεγονότα πριν από τη δημοσίευση» και «να αποκαλύψει μόνο πληροφορίες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία».

* με πληροφορίες από newsweek

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail