Δραματική προειδοποίηση Βούτσιτς για επερχόμενο χειρότερο παγκόσμιο πόλεμο - Τι ζητά άμεσα

Πολλά κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε «άμεσο πόλεμο» με τη Ρωσία και είναι «θυμωμένα» με το Βελιγράδι επειδή αρνείται να ακολουθήσει τις κυρώσεις, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δύο ημέρες μετά τη συμμετοχή των ηγετών της ΕΕ με έξι αρχηγούς κυβερνήσεων από τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Βούτσιτς ισχυρίστηκε ότι τα Βαλκάνια «δεν ήταν σημαντικά εκείνη την ημέρα» για την ΕΕ, καθώς το μπλοκ βρίσκεται «εντελώς σε πόλεμο με Ρωσία» και προτεραιότητά της ήταν να παράσχει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Ο Βίκτορ Όρμπαν [ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας] είπε ότι από οικονομική άποψη, η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι πολύ πιο έτοιμα να γίνουν μέρος της ΕΕ από κάποιες άλλες χώρες. Αλλά ποιός νοιάζεται;», παρατήρησε ο Βούτσιτς.

Εξήγησε πως η Σερβία βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση λόγω της πίεσης να ενταχθεί στο κλαμπ των χωρών που έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ο πρόεδρος τόνισε ότι γνωρίζει «πόσο θυμωμένοι είναι πολλοί από αυτούς» για το θέμα.

«Πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε άμεσο πόλεμο κατά της Ρωσίας. Στέλνουν οβίδες, αεροπλάνα, S-300 στην Ουκρανία και πώς πιστεύεις ότι θα μας φερθούν; Δεν είναι στη θέση μας όπως δεν είμαστε στη δική τους και γι' αυτό η θέση μας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα είναι πιο εύκολο; Λοιπόν, δεν θα γίνει », είπε ο Βούτσιτς.

Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να ακολουθεί την ευρωπαϊκή της πορεία καθώς «πρέπει να υπάρχει μια ορθολογική και ρεαλιστική προσέγγιση στην πολιτική, η οποία να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα».

Σημείωσε ότι στη Σερβία, 300.000 άνθρωποι εργάζονται άμεσα και 500.000 έμμεσα σε ξένες εταιρείες, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι από την Ε.Ε.

«Αν δεν καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η ΕΕ για εμάς, δεν μπορώ να το αλλάξω», είπε, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Δύση αδυνατεί να εκτιμήσει πόσο σημαντικό είναι για τη Σερβία να απέχει από κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να διατηρεί καλές σχέσεις με τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.

Απευθυνόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ο Βούτσιτς έδωσε μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας ότι εάν η σύγκρουση στο Ντονμπάς δεν τελειώσει με εκεχειρία, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «έναν χειρότερο παγκόσμιο πόλεμο από τον προηγούμενο».

«Ένα ανθρωπάκι από τα Βαλκάνια το λέει αυτό. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, διαφορετικά θα παρασυρθούμε όλοι », πρόσθεσε.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail