Ουγγαρία προς ΕΕ: «Πρέπει να σταματήσουμε τις κυρώσεις. Η Ρωσία εξακολουθεί να προχωρά στην Ουκρανία»

Με την αντι-ρωσική υστερία να εξαπλώνεται σε όλη τη Δύση, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να ακολουθηθούν πολιτικές που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα παρά τους υποτιθέμενους περιορισμούς της ύπαρξης σε ένα υπερεθνικό μπλοκ όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία προειδοποίηση από τη Βουδαπέστη πω; οι κυρώσεις στη Μόσχα θα κάνουν περισσότερο κακό στην Ευρώπη παρά θα αποδυναμώσουν τη Ρωσία φαίνεται να εξακολουθεί να είναι αντιφρονητική για τους αξιωματούχους της ΕΕ. Είναι ήδη μέσα του 2022 και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι πιο κοντά στο τέλος, με τις μάχες αναπόφευκτα να συνεχίζονται μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα γίνει σαφές ακόμη και στους πιο ένθερμους αρνητές στην ΕΕ πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας την αυτοτραυματίζουν.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 23 Ιουνίου, η οποία παραχώρησε καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ στην Ουκρανία, ο Balázs Orbán, ανώτερος βοηθός του πρωθυπουργού και χωρίς καμία σχέση μαζί του, δήλωσε στο Reuters ότι: «Στο τέλος της ημέρας , η Ευρώπη θα είναι στην ηττημένη πλευρά αυτού του πολέμου λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Η σύστασή μας θα ήταν να σταματήσουμε τη διαδικασία κυρώσεων».

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βιώνουμε είναι πως όσο περισσότερες κυρώσεις δεχόμαστε, τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση. Και οι Ρώσοι; Ναι, τους πονάει και αυτούς, αλλά επιβιώνουν. Και το ακόμη χειρότερο, προχωρούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Βουδαπέστη έχει διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση που φρόντιζε πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας. Η Βουδαπέστη προσπάθησε, όσο το επιτρέπουν οι περιστάσεις, να επιτύχει ένα ειδικό καθεστώς όσον αφορά τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παρά την ενεργειακή εξάρτηση, δε μειώνει την κυριαρχία που επιλέγει να ασκήσει η Ουγγαρία.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις της Βουδαπέστης δεν είναι καινούριες και, αντίθετα, αγνοήθηκαν, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται υπό τις υπνωτιστικές συνέπειες της ρωσοφοβικής προπαγάνδας και της μονομερούς αναφοράς. Φαίνεται πως οι κυρώσεις πλήττουν τους πολίτες της ΕΕ εξίσου με τους Ρώσους πολίτες, αν όχι χειρότερα. Οι τιμές των βασικών τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, τα σούπερ μάρκετ έχουν δει άδεια ράφια, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ύψη και υπάρχουν δυσκολίες στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η απροσδόκητη σταθερότητα του νομισματικού και οικονομικού συστήματος της Ρωσίας, αλλά και του πολιτικού συστήματος, και ταυτόχρονα η επιτυχία της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δείχνουν σε πολλούς στην ΕΕ, και όχι μόνο στην Ουγγαρία, ότι ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας απλώς επιτάχυνε την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από τη Δύση.

Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία από τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές ροές χωρίς να επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία, σε αντίθεση με τη Βόρεια Κορέα για παράδειγμα, καθώς είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία και έχει μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων πηγών ενέργειας, μετάλλων και σιτηρών, μεταξύ άλλων. Η Ουγγαρία έχει περισσότερο από επίγνωση αυτής της πραγματικότητας, και μόλις τώρα η υπόλοιπη ΕΕ συνειδητοποιεί σιγά σιγά.

Αντί να αποκλείει τη Ρωσία από τις οικονομικές ροές μέσω κυρώσεων, η Δύση έχει απλώς εδραιώσει περαιτέρω και κινητοποιήσει το κυρίαρχο μη δυτικό μπλοκ για να θεσμοθετήσει μια νέα διεθνή οικονομική-πολιτική τάξη πραγμάτων, κάτι που συζητήθηκε στη 14η Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους δυτικούς ηγέτες τώρα ότι δεν κατάφεραν να απομονώσουν τη Ρωσία και πως οι περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, όχι μόνο αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις κυρώσεις υπό την ηγεσία της Δύσης, αλλά στην πραγματικότητα έχουν επεκτείνει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία κατά τους μήνες του πολέμου. Μάλιστα, αυτές οι χώρες έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα.

Με την κατάσχεση των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων πολιτών και εταιρειών και την επιβολή κυρώσεων χωρίς προηγούμενο, η Δύση βοήθησε μόνο τα κράτη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική) να προχωρήσουν ταχύτερα στην αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να κρύψουμε μακροπρόθεσμα από τους πολίτες της ΕΕ ότι υπάρχει μια προφανής οικονομική κρίση που είναι συνέπεια όχι μόνο της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και της ακρωτηριαστικής αλλά ευνοημένης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας των Βρυξελλών.

Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία απαιτεί επίσης παγκοσμιοποίηση, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική της Ουγγαρίας για εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Με αυτόν τον τρόπο, η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ειδικά καθώς η χώρα έχει παραπονεθεί για καταχρήσεις κατά της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία εδώ και χρόνο - μέχρι την πλήρη σιωπή της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail