[ΑΝΑΛΥΣΗ] Θα ασκούσε βέτο ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα ασκήσει βέτο για την ένταξη και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ εφόσον η Σουηδία και η Φινλανδία υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που πραγματοποιούν δραστηριότητες κατά της Τουρκίας και δεν αρθεί το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Αλλά ενώ ο Ερντογάν το λέει αυτό, η Σουηδία φιλοξενεί τις Επιχειρήσεις της Βαλτικής (BALTOPS-22), τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν ενεργά η Τουρκία και η Φινλανδία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε ο Ερντογάν να ασκήσει βέτο στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Πόσο σημαντική είναι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν ταυτόχρονα τις επίσημες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου 2022. Η ένταξη αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ έχει αναμφίβολα τη δυνατότητα να αλλάξει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας με πολλούς τρόπους. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά μια εντελώς διαφορετική περιοχή, δηλαδή την Αρκτική.

Γιατί η περιοχή της Αρκτικής είναι κρίσιμη;


Η περιοχή της Αρκτικής, που κυριαρχείται από μια σχετικά ήρεμη και συνεργατική τάξη, έχει γίνει μια περιοχή μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος λόγω των σπάνιων μετάλλων, του πλούσιου φυσικού αερίου, των κοιτασμάτων πετρελαίου και, κυρίως, των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας που έχουν ενεργοποιηθεί λόγω του πάγου που έλιωσε στον Αρκτικό Ωκεανό.

Η Ρωσία αύξησε την παρουσία της στην Αρκτική για να επεκτείνει την πολιτική της επιρροή. Ο ρωσικός στρατός έχει την έδρα του στη χερσόνησο Κόλα, όπου βρίσκεται ο ρωσικός βόρειος στόλος, μια αεροπορική βάση και μια υποβρύχια εγκατάσταση. Ο στρατός επανενεργοποίησε 50 στρατιωτικές συγκεντρώσεις της σοβιετικής εποχής σε όλη την αρκτική επικράτεια. Η Ρωσία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους της Αρκτικής, με το 80% του φυσικού αερίου της και το 17% του πετρελαίου της να προέρχεται από την περιοχή. Το 2014, η στρατιωτική πολιτική της Ρωσίας περιλάμβανε για πρώτη φορά τη φράση «διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στην Αρκτική».

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 οδήγησαν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη σχέση της με τη Ρωσία, η Κίνα ακολούθησε μια πολιτική που θα της επέτρεπε να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω του αρκτικού έθνους της Ρωσίας. Η Κίνα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Βόρειο Πέρασμα, το οποίο διέρχεται από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας στην Αρκτική, ως εναλλακτικό θαλάσσιο δρόμο μεταξύ Ασίας, Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης για να παρακάμψει τη ναυτική κυριαρχία των ΗΠΑ σε θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας όπως το Στενό της Μαλάκας.

 
Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR), το πέρασμα του ρωσικού αρκτικού πλοίου, σε «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού» που θα συντομεύσει τους χρόνους πλεύσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Οι εμπορικές οδοί της Αρκτικής συμπεριλήφθηκαν επίσημα στην Πρωτοβουλία Belt and Road το 2017. Οι αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας κορυφώθηκαν με σημαντικές επενδύσεις σε έργα όπως το Yamal Liquefied Natural Gas και το επόμενο, Arctic-2 LNG, μαζί με δύο 30ετή συμφωνίες για εξαγωγή φυσικού αερίου από τη Σιβηρία στην Κίνα. Ο Σι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να «εντείνουν με συνέπεια την πρακτική συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αρκτικής» το Φεβρουάριο του 2022 και κάλεσαν όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την «ανάπτυξη και χρήση αρκτικών διαδρομών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη γεωπολιτική σημασία της Αρκτικής και το ρόλο της στον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων και αντιστάθηκαν στις προσπάθειες της Ρωσίας να αποκτήσει τον πλήρη κυριαρχικό έλεγχο της NSR. Ενώ η Ρωσία αύξανε την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής, δεν υπήρξε συναίνεση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τα στρατιωτικά μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για να αντισταθμιστεί η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής. Ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επέμβει στην περιοχή γιατί θα αύξανε τις εντάσεις. Ωστόσο, η επιθετική στάση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας άλλαξε αυτή την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Σουηδία και τη Φινλανδία (στο ΝΑΤΟ) ως αντίβαρο στη Ρωσία και την Κίνα στην Αρκτική

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα διευκολύνει την ανάπτυξη από το ΝΑΤΟ μιας συνολικής στρατιωτικής στρατηγικής για την περιοχή της Αρκτικής. Η αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της περιοχής της Αρκτικής και οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν τη Συμμαχία να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην περιοχή. Τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετήσει μια νέα Στρατηγική Αντίληψη στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Αναμφίβολα θα παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για το ΝΑΤΟ για τουλάχιστον μια δεκαετία. Είναι επίσης πιθανό να περιέχει τις βασικές αρχές που θα καθοδηγούν τις δράσεις στην περιοχή της Αρκτικής.

Επεκτείνοντας τη συνεργασία με τη Ρωσία, η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το Βόρειο Πέρασμα για το εμπόριο μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλά μόνο για να μειώσει τον έλεγχο της ναυτικής ισχύος των ΗΠΑ στις παγκόσμιες θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα έχουν πιο αποτελεσματικό έλεγχο χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής χάρη στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της Αρκτικής με τη ναυτική τους ισχύ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και να συνεχίσουν τον έλεγχό τους στις παγκόσμιες θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας.

Συμπέρασμα

Η περιοχή της Αρκτικής θα δώσει πλεονέκτημα στη δύναμη που την ελέγχει στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ θέλουν να είναι η δύναμη με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή της Αρκτικής. Με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όλα τα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου, που αποτελείται από τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ εκτός από τη Ρωσία. Το Αρκτικό Συμβούλιο καθορίζει την πολιτική για την περιοχή της Αρκτικής. Επομένως, η ένταξη και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ, η Τουρκία από μόνη της δεν έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο στις αιτήσεις ένταξης αυτών των χωρών. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν πως η στάση του Ερντογάν στοχεύει να λάβει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ για να συνεχίσει την πολιτική του ζωή. Κάθε φορά που ο Ερντογάν υψώνει τη φωνή του και λέει ότι δε θα το κάνει, υπάρχει ένα παζάρι στο βάθος και εάν ο Ερντογάν πάρει αυτό που θέλει, θα κάνει μια αναστροφή.

Δεκατέσσερις σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μαζί με δύο χώρες-εταίρους του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, συμμετέχουν επί του παρόντος στην άσκηση BALTOPS 22 με περισσότερα από 45 πλοία, περισσότερα από 75 αεροσκάφη και 7.500 άτομα προσωπικό. Αυτή η κορυφαία ετήσια άσκηση με επίκεντρο τη ναυτιλία ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας στις 5 Ιουνίου. Πραγματοποιείται στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας από τις 5 έως τις 17 Ιουνίου 2022. Τα κράτη που συμμετέχουν περιλαμβάνουν Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Το BALTOPS 22 λαμβάνει χώρα στη Σουηδία και συμπίπτει με την 500η επέτειο του Σουηδικού Ναυτικού.

Εάν ο Ερντογάν ασκούσε βέτο στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας επειδή αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία, θα προσπαθούσε να εμποδίσει αυτές τις χώρες να συμμετάσχουν στην άσκηση BALTOPS-22 ή η Τουρκία θα αποσύρει τις δυνάμεις της επειδή αυτές οι χώρες συμμετείχαν στην άσκηση. Ο Ερντογάν δεν το έκανε αυτό και τα τουρκικά αεροσκάφη συμμετέχουν πλέον ενεργά στην άσκηση BALTOPS-22 με τα μαχητικά αεροσκάφη των εν λόγω χωρών.

Η συμμετοχή στο BALTOPS-22 μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία δείχνει ότι ο Ερντογάν θέλει να διαπραγματευτεί καθώς ξέρει πολύ καλά πως τελικά θα ψηφίσει την ένταξη και των δύο χωρών.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail