Η Λιθουανία έτοιμη να επεκτείνει τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Sergei Starostin - pexels
Το Βίλνιους είναι έτοιμο να επεκτείνει τον κατάλογο των εμπορευμάτων στα οποία απαγορεύεται η διαμετακόμιση στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Η χώρα είναι επίσης έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανά αντίποινα μπορεί να εισαγάγει η Ρωσία, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Είμαστε έτοιμοι και είμαστε προετοιμασμένοι για εχθρικές ενέργειες από τη Ρωσία, όπως η αποσύνδεση από το σύστημα BRELL [ηλεκτρικό δίκτυο] ή άλλα», είπε ο Nauseda.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι περιορισμοί στη διέλευση δεν ήταν μια κυρίαρχη κίνηση της Λιθουανίας, αλλά απλώς η εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας που επιβλήθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Αισθανόμαστε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτή είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» , είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να επεκτείνει τον κατάλογο των απαγορευμένων προϊόντων εάν το μπλοκ εισαγάγει νέους περιορισμούς κατά της Ρωσίας.

«Ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε τα επόμενα στάδια των κυρώσεων και θα ήταν πολύ καλό εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγήσει το περιεχόμενό τους στις ρωσικές αρχές. Θα μπορούσε να απομακρύνει ορισμένες από τις τρέχουσες εντάσεις, οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Ρωσίας», δήλωσε ο Nauseda.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, προειδοποίησε ότι ο «αποκλεισμός» μπορεί να προκαλέσει μια απάντηση από τη Μόσχα που «θα είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον λαό της Λιθουανίας».

«Φυσικά, η Ρωσία θα απαντήσει σε εχθρικές ενέργειες. Τα κατάλληλα μέτρα βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών και θα υιοθετηθούν στο εγγύς μέλλον», είπε ο Patrushev σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καλίνινγκραντ την Τρίτη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail