Πανικοβλημένοι Τζόνσον και Στόλτενμπεργκ βλέπουν να ραγίζει η δυτική ενότητα για την Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ προσπάθησαν αμφότεροι να συσπειρώσουν τη Δύση γύρω από το Κίεβο σε άρθρα που δημοσίευσαν ο καθένας το Σάββατο. Αυτή η συντονισμένη εκστρατεία διαχείρισης αντίληψης διαψεύδει την έλλειψη εμπιστοσύνης, ωστόσο, αφού δε θα είχε ξεκινήσει αν η Δύση ήταν σταθερά ενωμένη πίσω από αυτήν την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από αυτή τη χώρα άφησαν επίσης να εννοηθεί πρόσφατα σε συνέντευξή τους σε κορυφαίο περιοδικό στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος στον κόσμο ότι η αλληλεγγύη της Δύσης αμφιταλαντεύεται, επομένως ανησυχούν τώρα πως ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να μην ανταποκριθούν στα τελευταία ουκρανικά αιτήματα για όπλα. Όλα αυτά ακολουθούν την επίσημη αφήγηση για τη σύγκρουση που αλλάζει αποφασιστικά αφού τελικά έγιναν γνωστά πολιτικά άβολα γεγονότα σχετικά με το υψηλό ποσοστό φθοράς του Κιέβου.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας επισκέφτηκαν επίσης το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρχαν εικασίες ότι υπέβαλαν πρόταση κατάπαυσης του πυρός στον Ζελένσκι. Αυτές οι φήμες ενισχύθηκαν όταν ο Υπουργός Εξωτερικών του έγραψε σε ένα άρθρο λίγο αργότερα πως «η Δύση δεν πρέπει επομένως να προτείνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με απαράδεκτους όρους αντί να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει» και ένας από τους ανώτερους συμβούλους του παραδέχτηκε πως ορισμένες χώρες «δε θέλουν ολοκληρωτική ήττα της Ρωσίας. Θέλουν να αναγκάσουν τη Ρωσία να διαπραγματευτεί για να επιτευχθεί ειρήνη». Προφανώς, η δυτική ενότητα για την υπόθεση του Κιέβου ραγίζει, γεγονός που προκαλεί πανικό σε αυτή τη χώρα πως η ξένη υποστήριξη από την οποία εξαρτάται πλέον πλήρως μπορεί σύντομα να στερέψει.

Αυτό εξηγεί τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο ο Τζόνσον και ο Στόλτενμπεργκ ξεκίνησαν την εκστρατεία τους για τη διαχείριση της αντίληψης το Σαββατοκύριακο, καθώς αυτοί οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως οι «μεγάλοι τρεις» των οποίων οι πρωθυπουργοί μόλις επισκέφτηκαν το Κίεβο κάνουν πολύ λιγότερα για την Ουκρανία από άλλες, όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ. Τα άρθρα τους φαίνονται υπερβολικά αμυντικά και υπαινίσσονται πως η Δύση είναι πιο κουρασμένη με το Κίεβο από όσο θα μπορούσαν να πίστευαν πολλοί από τους επικριτές της, γι' αυτό προσπάθησαν να πείσουν το κοινό να στηρίξει αυτή τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πιθανότατα θα είναι καθόλου μάταιο, καθώς περισσότεροι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της ειρήνης αντί της τιμωρίας της Ρωσίας σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Ζελένσκι έχει υπερεκτεθεί σε τέτοιο βαθμό με τις καθημερινές του εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο που πολλοί άνθρωποι έχουν μουδιάσει τις εκκλήσεις του για περισσότερη υποστήριξη, την οποία ένας αυξανόμενος αριθμός δεν θέλει καν να παράσχει, καθώς τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο το φαγητό και τροφοδοτούν κρίσεις που αποσταθεροποιούν τις οικονομίες των χωρών τους. Το λόμπι του Τζόνσον και του Στόλτενμπεργκ για λογαριασμό του πληρεξουσίου τους δεν πρόκειται να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά ενός πληθυσμού που έχει ήδη κουραστεί από τη σύγκρουση καθώς εκτείνεται στον τέταρτο μήνα της. Αυτοί οι δύο έχουν ιδιοτελείς λόγους για να παρατείνουν επ' αόριστον τη σύγκρουση που σχετίζεται με την προτεινόμενη συμμαχία του Λονδίνου με ορισμένα από τα κράτη της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» υπό την ηγεσία της Πολωνίας και το ρόλο του ΝΑΤΟ στο παγκόσμιο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, γι' αυτό και οι ηγέτες τους πολεμούσαν ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι «μεγάλοι τρεις», αντίθετα, ανυπομονούν να τελειώσει η σύγκρουση, καθώς επιθυμούν να αποικίσουν οικονομικά την Ουκρανία σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε ο Ζελένσκι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Νταβός τον περασμένο μήνα, όταν τους πρότεινε «να λάβουν την προστασία μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ουκρανίας, πόλης, κοινότητας ή βιομηχανίας". Αυτά τα αντικρουόμενα μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα εξηγούν το διευρυνόμενο ρήγμα εντός της Δύσης σχετικά με την υποστήριξη του Κιέβου, και τίποτα από όσα έγραψαν ο Τζόνσον ή ο Στόλτενμπεργκ δεν θα πείσει τους Γάλλους, Γερμανούς και Ιταλούς ομολόγους τους να επανεξετάσουν τις κερδοσκοπικές προσπάθειές τους να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός αργά ή γρήγορα. Καθώς συνεχίζουν να εργάζονται προς αυτόν τον στόχο, θα πρέπει να αναμένεται ότι το ενδοδυτικό ρήγμα θα γίνει πιο ορατό και όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail