Αυτοί θα μπουν νύχτα σε ελληνικό νησί; Πλάκα μας κάνουν;

Τελικά οι Τούρκοι μας κοροϊδεύουν. Όχι μόνο εμάς, τους πάντες… Δεν εξηγείται αλλιώς, ρε παιδί μου!

Από: newsbomb.gr - Bomber

Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τέτοιες εικόνες στην άσκηση EFES 22, την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της γείτονος και να πιστεύουμε ότι οι Τούρκοι θα μπουν νύχτα στη χώρα μας και θα μας λιανίσουν, όπως λέει και ο «κονιόρδος» ο Σοϊλού.

Πραγματικά, παρατηρώντας την αποβατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στο τελικό στάδιο της άσκησης EFES 22, ακόμα και εμείς που δεν έχουμε χαμπάρι από στρατηγική, αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε σωστά για τους Τούρκους.

Κατ’ αρχάς, δόθηκε έμφαση στις μαζικές μετακινήσεις ελικοπτέρων εκτελώντας πυρά εντυπωσιασμού, δημιουργώντας μία εικόνα ισχυρού και εκπαιδευμένου στρατού, με τους στόχους ωστόσο να είναι τεράστιοι. Πώς να αστοχήσει λοιπόν κάποιος όταν του ζητούν να πυροβολήσει «ελέφαντα στα 2 μέτρα»;

Επίσης, όπως τονίζει και ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Καμπουρίδης, αποφεύχθηκε η εκτέλεση της αποβίβασης των τμημάτων Καταδρομών (νύχτα ενέργειας δημιουργίας αεροπρογεφυρώματος) σε πραγματικό χρόνο όπως θα περίμενε κανείς στην σημαντικότερη άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή μεταδόθηκε σε οθόνες στο παρατηρητήριο της Άσκησης ως βίντεο που είχε ληφθεί σε προγενέστερο χρόνο και σε άλλο τόπο για λόγους ασφαλείας του προσωπικού. Αυτό υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκπαίδευση του προσωπικού και προσπάθεια “εκ του ασφαλούς” επιτυχίας της ενέργειας. Για το λόγο αυτό η αεροκίνηση των μεταγωγικών Ε/Π Cougar και Chinook μπροστά από το παρατηρητήριο πραγματοποιήθηκε με τα Ε/Π άδεια και χωρίς προσωπικό Καταδρομών εντός αυτού.

Ακόμη, η αποβατική ενέργεια πραγματοποιήθηκε από άρματα που η κίνησή τους ήταν χαρακτηριστικά αργή, ενώ οι αρχηγοί των αρμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του ελιγμού ήταν εκτός του πύργου εκθέτοντας τον εαυτό τους σε εχθρικά πυρά. Επίσης σε πολλές κινήσεις ήταν εκτεθειμένοι εκτός πύργου και οι γεμιστές των αρμάτων, ενώ οι οδηγοί χειριζόταν τα άρματα με ανοιχτές τις θυρίδες. Σε πραγματικές συνθήκες μάχης τα πληρώματα των αρμάτων θα ήταν εύκολος στόχος των πυρών των αμυνομένων.

Το γεγονός επίσης που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν και ότι οι βολές των αρμάτων δεν πραγματοποιήθηκαν εν κινήσει, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άρματα έχουν αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στα πυρά των αμυνομένων. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε… έλλειψη εκπαίδευσης; Ίσως…

Οι στόχοι των αρμάτων ήταν χαρακτηριστικά μεγάλων διαστάσεων, χρησιμοποιώντας 12 βαρέλια (5-4-3). Σημειώνεται ότι, στις αντίστοιχες ασκήσεις (ημερήσιες και νυχτερινές) των ελληνικών Μονάδων αρμάτων οι ταχύτητες είναι πολύ μεγαλύτερες, οι στόχοι αποτελούνται από 1-2 βαρέλια και δεν υπάρχει μέλος πληρώματος εκτός πύργου – σκάφους (ημέρα και νύχτα).

Η απόβαση πραγματοποιήθηκε σε ακτή με πολύ ήρεμα νερά. Γνωρίζοντας ότι η αποβατική ενέργεια αποτελεί μία πολύ δύσκολη επιχείρηση και είναι “δέσμια” των καιρικών συνθηκών, αυξάνονται οι πιθανότητες αδυναμίας προσέγγισης των αποβατικών σκαφών σε εχθρική ακτή υπό άλλες καιρικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Αιγαίο δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Όλα τα παραπάνω υποδηλώσουν ελλειμματική εκπαίδευση προσωπικού καθώς και έλλειψη εμπιστοσύνης των Διοικήσεων στα πληρώματα των αρμάτων.

Άρα, η άσκηση είχε χαρακτήρα επικοινωνιακού “show”, και αποσκοπούσε μόνο στην προβολή μηνύματος και άσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Έγινε εκμετάλλευση της “εικόνας” από τα πολύ καλά “δασκαλεμένα” τουρκικά ΜΜΕ με σκοπό την προβολή επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΤΕΔ, οι οποίες σε πολλά κρίσιμα σημεία ήταν ελλειμματικές.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» λοιπόν, όχι μόνο δεν τρόμαξαν από τα πλάνα που είδαν, αλλά απόρησαν… Μπλοφάρουν ρε παιδιά οι Τούρκοι ή όντως ο στρατός τους είναι σε μαύρο χάλι; Πού να βλέπαμε δηλαδή και τι κάνουν στον αέρα… Γι’ αυτό οι Έλληνες πιλότοι έχουν τους Τούρκους για… πρωινό!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail