«Οι συνέπειες θα είναι μοιραίες»: σε τι θα οδηγήσει η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

pasja1000 / pixabay
Η Δύση, η οποία έχει παγώσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της Ρωσίας, σκέφτεται την κατάσχεσή τους. Αλλά στην Ουάσιγκτον, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μια τέτοια απόφαση θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και άλλα κράτη θα αποσύρουν βιαστικά περιουσιακά στοιχεία από το αμερικανικό νόμισμα. Οι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι - η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι ειδικοί προειδοποιούν: μην περάσετε τα όρια.

RIA Novosti, Natalia Dembinskaya - Παρουσίαση Freepen.gr

Προετοιμασία αγωγών

Μιλάμε για ξένα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας: νομισματικός χρυσός, ειδικά δικαιώματα (SDR), αποθεματική θέση στο ΔΝΤ, δολάρια και ευρώ.

«Μετά το πάγωμα των αποθεματικών στα νομίσματά τους από τις δυτικές χώρες, η Ρωσία διατηρεί αρκετά κεφάλαια σε χρυσό και γιουάν», δήλωσε τον Απρίλιο η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Μόσχα ετοιμάζει ήδη αγωγές, αλλά, όπως λένε οι δικηγόροι, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες. Κανείς δεν έχει καταφέρει να το κάνει ακόμα.
Υπάρχει νομολογία στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και πρακτικά δεν υπήρχαν τέτοιες καταστάσεις. Επιπλέον, πλέον όλες οι ετυμηγορίες των δυτικών δικαστηρίων έχουν πολιτικά κίνητρα. Η Ρωσία δεν πρέπει να υπολογίζει στην αντικειμενικότητα και την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Διαιτητικού Δικαστηρίου ή του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.

Πάρτε τα χέρια σας

Η περαιτέρω τύχη των ρωσικών αποθεμάτων είναι ακόμη ασαφής. Διεκδικούνται από το Κίεβο και η Δύση φαίνεται έτοιμη να αγνοήσει όλους τους διεθνείς κανόνες. Πολιτικοί της ΕΕ και των ΗΠΑ εξετάζουν τον τρόπο μεταφοράς χρημάτων από την Τράπεζα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian, μια κοινοπραξία Ουκρανών και διεθνών δικηγόρων αναπτύσσει ομαδική αγωγή κατά της Μόσχας, καθώς και όσων υποστηρίζουν την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, προκειμένου να κατασχεθούν κεφάλαια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Δύση πρόκειται να οργανώσει «μια μαζική πολιτική αγωγή κατά του ρωσικού κράτους, καθώς και εκπροσώπων ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και επιχειρηματιών που υποστηρίζουν τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας, προκειμένου να λάβει οικονομική αποζημίωση για τα εκατομμύρια των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.

Σε πρόσφατη κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Οικονομικών της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβακίας κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση «να βρει έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση πόλεων και κωμοπόλεων στην Ουκρανία με τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας» γράφουν οι New York Times.

«Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης των ανώτατων οικονομικών αξιωματούχων των χωρών της G7 και αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία και τον Καναδά», σημειώνουν οι NYT.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Ταυτόχρονα, τονίζει η εφημερίδα, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι μια τέτοια απόφαση θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε «φυγή» από το δολάριο και οι ΗΠΑ θα χάσουν την ιδιότητα του αξιόπιστου επενδυτικού εταίρου.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει ότι η απόσυρση αυτών των κεφαλαίων θα αποτρέψει άλλες χώρες από το να βασιστούν περαιτέρω στις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με τους NYT.

Τα κράτη θα αρνηθούν να «κρατήσουν αποθέματα σε δολάρια επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα κατασχέσουν τα πάντα σε πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Χρυσός αντί για δολάριο

Και η αποδολαριοποίηση είναι ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έως το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το μερίδιο των αντίστοιχων αποθεματικών στις κεντρικές τράπεζες είχε πέσει στο 59%, τουλάχιστον σε ένα τέταρτο του αιώνα. Αναλυτές αναφέρουν πως εντείνεται ο ανταγωνισμός με άλλα νομίσματα που χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα στις διεθνείς συναλλαγές. Έτσι, το μερίδιο του ευρώ αυξήθηκε στο 21,2 τοις εκατό, του γιουάν - στο 2,3.

Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε απότομα τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια το 2018: από 46 τοις εκατό σε λιγότερο από 22 τοις εκατό. Το ένα πέμπτο των αποθεματικών μεταφέρθηκε σε ευρώ και γιουάν.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, από την 1η Ιανουαρίου, ο χρυσός στα αποθέματα αντιπροσώπευε το 21,5 τοις εκατό (το προηγούμενο έτος ήταν 23,3), το δολάριο - 10,9 (ήταν 21,2), η λίρα στερλίνα - 6,2 (6,3) , ευρώ - 33,9 (29,2), γιουάν - 17,1 (12,8), άλλα νομίσματα - 10,4.

Η Κίνα επίσης διαφοροποιεί τα αποθέματά της, σε 20 χρόνια το μερίδιο των δολαρίων μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, στο 56%, και ο χρυσός τριπλασιάστηκε. Το Πεκίνο διατηρεί περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, αλλά τα πουλά σταδιακά (η Ρωσία απαλλάχθηκε σχεδόν εντελώς από αυτούς τους τίτλους). Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Μάρτιο οι Κινέζοι πούλησαν ομόλογα αξίας 15,2 δις. Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το ποσό ήταν δεκαπλάσιο.

Γενικά, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν αυξήσει το μερίδιο του χρυσού στα περιουσιακά στοιχεία στο μέγιστο από το 1990. Υπάρχουν περίπου 36.000 τόνοι σε αποθήκες, πριν από δέκα χρόνια ήταν 15 τοις εκατό λιγότεροι. Ο λόγος είναι ο ίδιος: δυσπιστία στο κύριο αποθεματικό νόμισμα. Ο χρυσός αγοράζεται για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο χρεοκοπίας.

Διχασμός του κόσμου

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το δολάριο ως μέσο οικονομικής πίεσης, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη θέση της ηγετικής δύναμης στον κόσμο, γράφει ο οικονομολόγος Mark Friedrich σε άρθρο για την Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Κατά τη γνώμη του, η ουκρανική κρίση έχει διχάσει τον κόσμο: οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η Κίνα, η Ινδία και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, δε συμφωνούν με αυτό.

Πολλά κράτη είναι όλο και λιγότερο πιθανό να πραγματοποιούν συναλλαγές σε δολάρια, επειδή το θεωρούν αναξιόπιστο. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο, το Δελχί και η Μόσχα διαπραγματεύονται σε εθνικά νομίσματα εδώ και πολύ καιρό.

"Όλοι βλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιώντας οικονομικά όπλα. Αλλά όσο πιο συχνά η Ουάσιγκτον μετατρέπει το δολάριο σε σπαθί, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει βαρετό", τονίζει ο οικονομολόγος.

Ως αποτέλεσμα, καταλήγει, η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία μπορεί να καταρρίψει ολόκληρο το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail