Σχέδιο Αλεξανδρέττας για να προσαρτήσουν το Αφρίν καταγγέλλει κορυφαίος Κούρδος πολιτικός

Freepen.gr - Η Τουρκία θέλει να επαναλάβει την προσάρτηση του Χατάι [Αλεξανδρέττα] το 1939 στο σημερινό Αφρίν, δήλωσε την Παρασκευή ο Σύρος Κούρδος πολιτικός και πρώην ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Σαλίχ Μουσλίμ, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Artı Gerçek την Παρασκευή.

«Υπάρχει μια πολιτική εισβολής και προσάρτησης στο Αφρίν. (Η Τουρκία) θέλει να κάνει εκεί ό,τι έκανε στο Χατάι», είπε ο Μουσλίμ. «Έφεραν ανθρώπους από παντού για να εγκατασταθούν εκεί. Χτίζουν σπίτια. Το 90 τοις εκατό των Κούρδων του Αφρίν έχει μειωθεί σε περίπου 10 τοις εκατό».

Η Άγκυρα έχει ιδρύσει σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή στην τουρκική γλώσσα, είπε ο Μουσλίμ, στο πλαίσιο του δημογραφικού σχεδίου της.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει τις αληθινές πολιτικές της Τουρκίας», συνέχισε ο πολιτικός, προσθέτοντας πως την ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων απαιτεί η Άγκυρα. «Κανείς στην περιοχή δεν απειλεί την Τουρκία, η ασφάλειά της είναι ήδη εγγυημένη. Δεν έχει εκτοξευθεί ούτε μια σφαίρα εναντίον της».

Η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο στο Αφρίν στη βόρεια Συρία μετά την Επιχείρησή της Κλάδος Ελιάς το 2018, και έχει κατηγορηθεί ότι διέπραξε και επέτρεψε εγκλήματα πολέμου στην πόλη σε έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ το 2020, μαζί με τους Σύριους πληρεξουσίους της.

Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν επίσης συχνά για κατάληψη ιρακινού εδάφους, είπε ο Μουσλίμ. Καθώς ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο συμφώνησε για το Misak-ı Milli, το «Εθνικό Σύμφωνο», το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα της σημερινής Συρίας και Ιράκ ως μέρος του τουρκικού κράτους. Ειδικότερα, η Μοσούλη και το Κιρκούκ του Ιράκ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων.

«Η Τουρκία θέλει όλοι να είναι εχθροί των Κούρδων, να πολεμούν τους Κούρδους. Ακόμη στρατολογούν κάποιες κουρδικές ομάδες για να πολεμήσουν μαζί τους», είπε ο Μουσλίμ. «Δίνουν εντολή στη Σουηδία να πολεμήσει τους Κούρδους. Λένε ότι οι Κούρδοι της Φινλανδίας είναι τρομοκράτες».

Ωστόσο, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που συνδέονται με το PYD ήταν οι κύριες δυνάμεις στο έδαφος κατά τη διάρκεια των διεθνών προσπαθειών για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, και ως εκ τούτου, ο Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι εξοικειωμένος με τις οργανώσεις, είπε ο Μουσλίμ. Ο πολιτικός συνέχισε:

«Υπάρχουν συνασπισμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Συνεργαζόμαστε επτά χρόνια, ξέρουν με ποιον παλεύουν και εναντίον που παλεύουν. Η Τουρκία θέλει να είναι εχθρικοί απέναντί ​​μας, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει την πραγματικότητα, ξέρουν ότι δεν είμαστε τρομοκράτες. Και, επιπλέον, νικήσαμε τους ίδιους τους τρομοκράτες που έθρεψε η Τουρκία. Όλοι μπορούν να το δουν αυτό, αλλά η Τουρκία επιμένει πως όλοι πρέπει να τα εγκαταλείψουν όλα και να πολεμήσουν τους Κούρδους».

«Όποιος δεν πολεμά τους Κούρδους είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τρομοκράτης στα μάτια της Τουρκίας. Τολμούν να πουν ένα Σουηδό βουλευτή πως είναι μέλος του PKK», είπε ο Μουσλίμ.

Ανώτατοι τουρκικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλεσαν τρομοκράτη τη γεννημένη στο Ιράν Σουηδό-Κούρδο βουλευτή Amineh Kakabaveh και την κατέταξαν μεταξύ των 30 λεγόμενων τρομοκρατών που θα εκδοθούν στην Τουρκία με αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Στο κατεχόμενο από την Τουρκία Αφρίν, Αζάζ και Καμίσλο, οι απώλειες αμάχων έχουν γίνει γίνει ρουτίνα, είπε ο Μουσλίμ.

Η διαφαινόμενη απειλή μιας νέας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία δεν ενοχλεί πλέον τον κουρδικό λαό της Συρίας, είπε ο Μουσλίμ. «Το έχουν συνηθίσει πλέον. Δε φοβούνται πια. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς. Δεν θέλουμε πόλεμο, ούτε στην Τουρκία, ούτε πουθενά. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τον πόλεμο. Συνεχίζεται για 12 χρόνια και καταπίνει όλους τους πόρους μας».

Οι Κούρδοι απαιτούν βασικά πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα και επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διάλογο και όχι σε σύγκρουση, είπε ο Μουσλίμ. «Αλλά αν κάποιος έρθει στην πόρτα μας και το απαιτήσει, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Αυτό λοιπόν κάνουμε».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail