Αποτέλεσμα χτυπημάτων ουκρανικών πυραύλων σε πλατφόρμες γεώτρησης στην Κριμαία

Freepen.gr - Στις 20 Ιουνίου, 109 άτομα εργάζονταν σε ρωσικά γεωτρύπανα στη Μαύρη Θάλασσα. Εντελώς απροσδόκητα, αυτές οι εξέδρες χτυπήθηκαν από το έδαφος της Ουκρανίας. Υπήρχαν τρεις εξέδρες συνολικά. Εκείνη την ώρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη εκκένωση. Μέχρι τα τέλη της 20ης Ιουνίου, 94 άτομα απομακρύνθηκαν επιτυχώς. Άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι. Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι επιθέσεις κατανεμήθηκαν στους τρεις πύργους. Ο πρώτος πύργος δέχτηκε τα πιο ογκώδη χτυπήματα. Στην εξέδρα βρίσκονταν 12 άτομα, τραυματίστηκαν 5, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκονται οι υπόλοιποι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι επιθέσεις δεν επηρέασαν την παροχή αερίου στην Κριμαία. Ακόμη και ελλείψει πύργων, υπάρχει ένας αγωγός φυσικού αερίου από την ηπειρωτική χώρα προς την Κριμαία, ο οποίος είναι ικανός να τροφοδοτήσει περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η Όλγα Κοβιτίδη, μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου από την Κριμαία, σχολίασε την κατάσταση: «Στις 08:37 έγινε το πρώτο χτύπημα στην πρώτη εξέδρα. Υπάρχουν 12 εργαζόμενοι εκεί, πέντε εκκενώθηκαν. Το αέριο από τους σωλήνες πετάχτηκε. Η παραγωγή έχει σταματήσει προσωρινά. Δεν υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες, που θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί», είπε.

Η Κοβιτίδη διευκρίνισε πως το χτύπημα χτύπησε τις εξέδρες, που βρίσκονται στο πεδίο Odesskoye, 71 χιλιόμετρα από την Οδησσό. Η πλατφόρμα BK-1 υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά, οι πλατφόρμες BK-2 και BK-3 δεν υπέστησαν καμία ζημιά – μόνο οι κορυφές των εξέδρων «κόπηκαν».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Κριμαίας Μιχαήλ Σερεμέτ δήλωσε ότι το χτύπημα στις πλατφόρμες Chornomornaftogaz από την Ουκρανία πρέπει να θεωρηθεί τρομοκρατική ενέργεια. Ο Sheremet υποστήριξε πως θα μπορούσαν να ήταν δυτικοί πύραυλοι που εισήχθησαν στην Ουκρανία.

Οι άλλες δύο εξέδρες υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Όλοι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από τους δύο πύργους. Αυτές οι πλατφόρμες ανήκουν στην Chernomorneftegaz. Η εταιρεία παράγει υδρογονάνθρακες στο ράφι της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας και εν μέρει στην ίδια τη χερσόνησο, ασχολείται με την εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και παρέχει παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου. Αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί σύντομα.

Ο επικεφαλής της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ σημείωσε πως αυτήν την στιγμή 15 στρατιωτικοί περιπολούν στις λειτουργικές πλατφόρμες γεώτρησης. Επίσης, διορθώθηκαν οι πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, όχι πέντε – ένας είχε τραύματα από θραύσματα, άλλοι δύο είχαν εγκαύματα. Επτά άτομα αγνοούνται. Ωστόσο, οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων θα συνεχιστούν μέχρι να συγκεντρώσουν οι διασώστες λεπτομερείς πληροφορίες για το συμβάν.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας έχει ήδη ανοίξει ποινική υπόθεση για την επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα στις πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου του Chernomorneftegaz του κοιτάσματος της Οδησσού, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Οι αρχές θα μάθουν πληροφορίες για τον ουκρανικό στρατό που πραγματοποίησε τα πλήγματα και οι ερευνητές θα καθορίσουν επίσης τον κατασκευαστή των πυραύλων.

* με πληροφορίες από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail