Τρίγωνο-φωτιά για την κυβέρνηση: Ακρίβεια – ελληνοτουρκικά – πυρκαγιές

-Σωσίβιο ο τουρισμός, αλλά δεν φτάνει

Ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και πυρκαγιές συνθέτουν ένα… τρίγωνο των Βερμούδων για την κυβέρνηση, που βιώνει την επαχθέστερη περίοδο της θητείας της από τις εκλογές του 2019.

Από: Το Παρόν

Οι εξελίξεις στα τρία αυτά μέτωπα θα καθορίσουν σε έναν μεγάλο βαθμό το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό κλίμα στη χώρα τους επόμενους μήνες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, με τους αναλυτές να επιμένουν ότι θα προσδιορίσουν και τον ακριβή χρόνο των εθνικών εκλογών.

Το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και σε τρόφιμα-είδη πρώτης ανάγκης, απόρροια και του πολέμου στην Ουκρανία, εξελίσσεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση. Και είναι αυτό που επιφέρει μεγάλη πολιτική φθορά, μεγαλύτερη και από τη διαχείριση της πανδημίας. Τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί και υλοποιηθεί είναι μεν σημαντικά, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες και να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους πολίτες. Εξ ου και το 70% και πλέον εξ αυτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία, ωστόσο, δεν έχει μεγάλα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας.

Τα πράγματα καθίστανται περαιτέρω δυσοίωνα, καθώς φως στο τούνελ του πολέμου στην Ουκρανία δεν φαίνεται, που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η εκτόνωση του κύματος της ακρίβειας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αν στην κυβέρνηση διαπιστώσουν ότι η έκρηξη των τιμών θα συνεχιστεί και το 2023, θα είναι αυτός ένας λόγος για να πάει σε πρόωρες εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης. Προκειμένου να έχει νωπή λαϊκή εντολή εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, ίσως του δυσκολότερου τις τελευταίες δεκαετίες.

Η πρωτόγνωρη, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, ένταση που επικρατεί στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας, έχει θέσει σε κατάσταση… μόνιμου συναγερμού την κυβέρνηση και προκαλεί αϋπνίες στον πρωθυπουργό. Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ως συνέπεια των κλιμακούμενων προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, θα είχε αναμφίβολα πολλαπλές και κάθε άλλο παρά επιθυμητές επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα. Η εκτίμηση ότι ο Τ. Ερντογάν θα προβεί σε μια απονενοημένη κίνηση, είτε στην περιοχή του Αιγαίου είτε σε αυτήν της Ανατολικής Μεσογείου, τείνει να καταστεί βεβαιότητα στις τάξεις της κυβέρνησης. Χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα ενός «ατυχήματος», με τις συνεχείς και εντεινόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά. Ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές.

Η φωτιά που ξέσπασε προ ημερών στον Υμηττό, αλλά κυρίως οι αρρυθμίες που καταγράφηκαν αναζωπύρωσε τις ανησυχίες που ούτως ή άλλως υπήρχαν στην κυβέρνηση εν όψει της θερινής περιόδου. Από τις αρχές σχεδόν του χρόνου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές προς όλους τους εμπλεκόμενους να λάβουν όλα τα προληπτικά μέτρα και να γίνει η αναγκαία προετοιμασία. Ούτως ώστε η χώρα να μη βιώσει παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του 2021 και του 2020, με τις καταστροφικές πυρκαγιές να σαρώνουν στο πέρασμά τους δάση, καλλιέργειες και περιουσίες χιλιάδων πολιτών. Τέτοιες καταστάσεις θα ήταν καταστροφικές και για την κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό κόστος θα ήταν σημαντικό. Ταυτόχρονα θα έστελνε στον κάλαθο των αχρήστων τα σχέδια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Η μοναδική αχτίδα ελπίδας για την κυβέρνηση προέρχεται από το πεδίο του τουρισμού. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οδεύουμε για μια πολύ καλή σεζόν, με επιδόσεις (αφίξεις – έσοδα) που θα προσεγγίζουν τις αντίστοιχες του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ. Ωστόσο, η καλή πορεία του τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ενός είδους σωσίβιο για τη κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη πολιτικά περίοδο. Προφανώς όμως δεν θα είναι αρκετό αν στα άλλα μέτωπα (ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, πυρκαγιές) οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Αντίθετα ένας συνδυασμός θετικών επιδόσεων θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Γ.Ζ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail