Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον αντίκτυπο του ρωσικού εμπάργκο πετρελαίου

jp26jp / pixabay
Freepen.gr - Το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να προσθέσει στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρώπη, προειδοποιούν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του γερμανικού μέσου ενημέρωσης Spiegel.

Λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, την οποία η ΕΕ εισήγαγε αυτή την εβδομάδα ως μέρος του έκτου γύρου κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνεται, δήλωσε ο Guntram Wolff, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Για την Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε «να σημαίνει το χειρότερο από όλο τον κόσμο», είπε, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα υποφέρουν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ο οικονομολόγος αναμένει επίσης «σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης» σε ολόκληρο το μπλοκ και οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να μετριάσουν το σοκ τιμών με εκπτώσεις καυσίμων, φορολογικές περικοπές και στήριξη εισοδήματος, που μόνο θα αυξήσουν το χρέος.

Η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέει ο Wolff, καθώς θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, διασφαλίζοντας παράλληλα πως τα ασφάλιστρα κινδύνου για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα δε θα γίνουν πολύ μεγάλα.

Ο αναλυτής σημείωσε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει επίσης δυσκολίες, καθώς η απώλεια της Ευρώπης ως αγοραστής θα μειώσει τα έσοδα από το πετρέλαιο μακροπρόθεσμα. Οι αναλυτές του Spiegel προβλέπουν ότι τα κέρδη της χώρας ενδέχεται να μειωθούν κατά 60 έως 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αναμένει πως η Ρωσία θα εντείνει τις προσπάθειες για αναπροσανατολισμό των εξαγωγών της, ιδίως υπό το φως του γεγονότος ότι οι αποστολές πετρελαίου με δεξαμενόπλοια δε θα απαγορευτούν μέχρι το τέλος του έτους.
 


«Οι εταιρείες δε θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά θα αναπροσανατολιστούν και δε θα επεκτείνουν τις συμβάσεις που λήγουν», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αναζητήσει νέους πελάτες, πιθανότατα στην Ασία. Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να πάρει ρωσικά προϊόντα πετρελαίου έμμεσα από την περιοχή.

Οι αναλυτές λένε πως θα χρειαστεί χρόνος για να έχει αποτέλεσμα το εμπάργκο και το γεγονός ότι θα παραταθεί τους επόμενους μήνες θα δώσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Ρωσία την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους και να αποφύγουν ορισμένες από τις πιθανές συνέπειες.

«Μόλις εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, το εμπάργκο θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα για τη Ρωσία. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος», δήλωσε ο Steffen Bukold, επικεφαλής της εταιρείας αναλύσεων Energy Comment.

Η ΕΕ ενέκρινε τον έκτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία την Παρασκευή, ο οποίος περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είτε δια θαλάσσης είτε μέσω αγωγών και οκτώ μήνες για να τερματίσουν τις αγορές «άλλων προϊόντων διύλισης πετρελαίου». Ωστόσο, θα υπάρξει μια προσωρινή εξαίρεση για τα κράτη μέλη που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail