Το Κρεμλίνο κηρύσσει πλήρη τη χερσαία γέφυρα από τη δυτική Ρωσία στο Ντονμπάς στην Κριμαία

Image source: defence-ua.com

Zero HedGe, JUN 07, 2022

­Ο ρωσικός στρατός έχει δηλώσει ότι η επιθυμητή στρατηγική «χερσαία γέφυρα» που συνδέει το ρωσικό εθνικό έδαφος με το Ντονμπάς και την Κριμαία έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις που δόθηκαν στον ανώτερο ανταποκριτή εθνικής ασφάλειας του CNN Άλεξ Μαρκάρντ. Η δήλωση του ρωσικού στρατού την Τρίτη ανέφερε ότι «οι δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ δυτικής Ρωσίας και Κριμαίας είναι λειτουργικές», γεγονός που σηματοδοτεί ότι «η χερσαία γέφυρα ολοκληρώθηκε».

«Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την επανάληψη της πλήρους κυκλοφορίας μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας σε έξι σιδηροδρομικά τμήματα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. «Η επικοινωνία με τα αυτοκίνητα έχει ανοίξει από το έδαφος της Ρωσίας κατά μήκος της ηπειρωτικής χώρας ως την Κριμαία». Έτσι, φαίνεται ότι το Κρεμλίνο διαλαλεί τη δική του «αποστολή που ολοκληρώθηκε» τη στιγμή, τουλάχιστον όσον αφορά τα ανατολικά και νότια θέατρα του πολέμου.

Από τον Απρίλιο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το σχέδιο «φάσης 2» για την εισβολή, ενώ οπισθοχωρεί στο βορρά και εγκαταλείπει τον αγώνα έξω από την πρωτεύουσα του Κιέβου και άλλες πόλεις βαθιά στο ουκρανικό έδαφος. Δήλωσε ως πρωταρχικό στόχο της «τον έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και του Ντονμπάς» - όπου οι μάχες έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους δύο μήνες.

Στις αρχές του περασμένου μήνα σε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, η Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Αβρίλ Χέινς ανέφερε την έννοια της «γέφυρας γης» ως κύριο στόχο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των στρατηγών του. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας του Ντονμπάς, είναι «αποφασισμένος να κατασκευάσει χερσαία γέφυρα σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία ως τη Μολδαβία», ανέφερε το AFP.

Αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το βλέπουν αυτό ως στρατηγικό εφαλτήριο για μια ρωσική στρατιωτική προέλαση σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, ακόμη και πέρα από τα σύνορά της: «Εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», δήλωσε τότε η Χέινς.

Και περαιτέρω:

«Εμείς... βλέπουμε ενδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα στην Υπερδνειστερία", δήλωσε η Χέινς, αναφερόμενη στην υποστηριζόμενη από τη Μόσχα αποσχιστική περιοχή της Μολδαβίας κατά μήκος των νοτιοδυτικών συνόρων της Ουκρανίας.

Εάν πράγματι η χερσαία γέφυρα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους τελευταίους ισχυρισμούς του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού, είναι πλέον αναπόφευκτο ότι η Ρωσία θα διεκδικήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς. Ήδη τις τελευταίες μέρες υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι ουσιαστικά όλη η επαρχία του Λουχάνσκ είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Ωστόσο, μένει να δούμε και είναι εντελώς ασαφές σε αυτό το σημείο εάν η Ρωσία έχει στόχους πέρα από την Ουκρανία, στην Υπερδνειστερία, όπως προβλέπουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό θα σήμαινε την ενδεχόμενη επέκταση της χερσαίας γέφυρας σε ολόκληρο το νότο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ζωτικής σημασίας λιμενικής πόλης της Οδησσού


Η γέφυρα εδάφους καθώς διαμορφωνόταν μέχρι τις αρχές Μαρτίου...

Η τελική πόλη-σημείο ανάφλεξης το Σεβεροντόνετσκ έχει δει την τελευταία εβδομάδα μια σταθερή ρωσική πρόοδο, αλλά καθώς οι μάχες στους δρόμους μαίνονται, τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η κατάσταση αλλάζει «κάθε ώρα»

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας παραδέχθηκαν επίσης ότι οι Ρώσοι που εισέβαλαν ξεπερνούν κατά πολύ τα τοπικά στρατεύματα που υπερασπίζονται την πόλη:

«Η κατάσταση αλλάζει κάθε ώρα, ωστόσο την ίδια στιγμή υπάρχουν αρκετές δυνάμεις και πόροι για να αποκρούσουν επιθέσεις» δήλωσε ο δήμαρχος του Σεβεροντόνετσκ, Ολεκσάντρ Στριούκ.

«Έχουμε ελπίδα, έχουμε πίστη στις ένοπλες δυνάμεις μας, κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει», πρόσθεσε ο δήμαρχος

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Μόσχα φαινόταν κοντά στην κατάληψη του στρατηγικού βιομηχανικού κόμβου στα ανατολικά, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να αντέξουν.

«Οι ήρωές μας κρατούν τις θέσεις τους στο Σεβερονέτσκ. Οι σκληρές μάχες στους δρόμους συνεχίζονται στην πόλη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεο- ομιλία του αργά τη Δευτέρα.

Αντικρουόμενες αναφορές αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να απώθησαν τους Ρώσους σε ορισμένους τομείς. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σχολίασε την Τρίτη το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν σημαντική πρόοδο με βάση την καθιέρωση της «χερσαίας γέφυρας» που συνδέει. Η επίτευξη νίκης στο Σεβεροδόνεσκ θα είναι το κλειδί για τους ρωσικούς πολεμικούς στόχους, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Η Ρωσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να επιτύχει μια σημαντική κατάληψη σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους άξονες για να μεταφράσει τα τακτικά κέρδη σε επιχειρησιακό επίπεδο επιτυχίας και προόδου προς την επίτευξη του πολιτικού στόχου της για έλεγχο όλου του Donetsk Oblast", ανέφερε δήλωση του βρετανικού υπουργείου αμύνης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail