Αμερικανός ιστορικός κατηγορεί τον Κλίντον ότι εξαπάτησε τη Ρωσία για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ

Freepen.gr - Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αθέτησε την υπόσχεσή του στη Ρωσία να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, είπε ο Νόαμ Τσόμσκι, Αμερικανός ιστορικός, φιλόσοφος και γλωσσολόγος, στην Ειρηνευτική Δράση της Μασαχουσέτης, σημειώνει το πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τζορτζ Μπους συμφώνησε με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δε θα μετακινηθεί ούτε «μια ίντσα» προς τα ανατολικά με αντάλλαγμα την είσοδο μιας ενωμένης Γερμανίας στο μπλοκ.

«Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος κράτησε την υπόσχεσή του, τα πρώτα χρόνια τον ακολούθησε και ο διάδοχός του Μπιλ Κλίντον, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να λέει τα αντίθετα πράγματα. <…> Το 1997, ο Κλίντον αθέτησε την υπόσχεσή του και κάλεσε την Ομάδα του Βίσεγκραντ στο ΝΑΤΟ, ο διάδοχος Τζορτζ Μπους άνοιξε την πόρτα σε όλους, προσκαλώντας ακόμη και την Ουκρανία στη συμμαχία», είπε ο Τσόμσκι.

Ο ιστορικός σημείωσε πως ο Μπιλ Κλίντον παραπλάνησε τον πρώην Ρώσο ηγέτη Μπόρις Γέλτσιν ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιούσε αυτές τις δηλώσεις για το εγχώριο κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είπε στον φίλο του Μπόρις Γέλτσιν: «Μην ανησυχείς, το χρειάζομαι για να κερδίσω τις προεδρικές εκλογές».

Ο Τσόμσκι υπενθύμισε επίσης πως πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν το Λευκό Οίκο εδώ και 35 χρόνια για τους κινδύνους από την αγνόηση των συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail