Το Δυτικοαφρικανικό Μέτωπο του Νέου Ψυχρού Πολέμου μπορεί σύντομα να θερμανθεί

Η Δυτική Αφρική δε θεωρείται γενικά στο πλαίσιο του Νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μονοπολικών φιλελεύθερων-παγκοσμιοποιών (ULG) και των από κοινού υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας πολυπολικών συντηρητικών-κυρίαρχων (MCS), αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής στόχευσης της ΕΕ στην περιοχή. Ο EU Observer ανέφερε μια στρατηγική ανασκόπηση που κοινοποιήθηκε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (κάπως παρόμοια με ένα Υπουργείο Εξωτερικών) στα τέλη του περασμένου μήνα, η οποία καλούσε το μπλοκ να ανοίξει επειγόντως στρατιωτικές αποστολές στη Μπουρκίνα Φάσο του Νίγηρα και σε ένα ακόμη καθορισμένο Κράτος του Κόλπου της Γουινέας. Ο λόγος για τον οποίο αυτό θα πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό, υποτίθεται ότι οφείλεται στις ανησυχίες πως η Ρωσία σταδιακά απωθεί τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την ήπειρο, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες επιτυχίες της από αυτή την άποψη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, ακόμη και στην ίδια την Μπουρκίνα Φάσο, σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με την αναφερόμενη έκθεση.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η προτεινόμενη «στρατιωτική διπλωματία» της ΕΕ έχει περισσότερα από τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την υπεράσπιση και, ενδεχομένως, ακόμη και την επέκταση της πολιτικής τους επιρροής. Ωστόσο, πριν φτάσουμε σε αυτό, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε εν συντομία πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί ανεπίσημα η προβλεπόμενη πολιτική. Δε θα γίνει ποτέ ανοιχτά αποδεκτό από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών πολλών αφρικανικών κρατών ασκούν δυσανάλογη επιρροή στα εθνικά μοντέλα δημοκρατίας αυτών των χωρών. Επομένως, η μόχλευση της επιρροής από μια εξωτερική δύναμη μέσα σε αυτές τις δομές του «βαθέος κράτους» μπορεί είτε να ενισχύσει πολύ είτε να αποδυναμώσει τις κυβερνήσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία χρησιμοποίησε ακριβώς αυτό το μονοπάτι κάνοντας έκκληση στην ειλικρινή επιθυμία των πατριωτικών στοιχείων να αντιμετωπίσουν τις απειλές για Υβριδικό Πόλεμο, οι οποίες πολλές φορές προέρχονται από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ή επιδεινώθηκαν ή/και παραμελήθηκαν από αυτές, για να δεχθούν την ανεπίσημη βοήθεια της Μόσχας για την ασφάλεια.

Όντας κατανοητά δυσαρεστημένος με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, ειδικά σε σχέση με εκείνες τις γαλλικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή και δεν είχαν σημειώσει καμία απτή αντιτρομοκρατική επιτυχία παρά τη σχεδόν δεκαετή αποστολή τους εκεί, ήταν απολύτως λογικό γιατί οι στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες ορισμένων χωρών θα ήταν δεκτικές στις επιδράσεις της Ρωσίας. Με τον καιρό, όσοι αποδέχθηκαν την άτυπη βοήθεια για την ασφάλεια, άρχισαν σταδιακά να απελευθερώνουν τις εξωτερικές τους πολιτικές και έτσι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν πάντα με τις απαιτήσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ο τρόπος λειτουργίας της Μόσχας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός, τόσο ως προς τα αποτελέσματα όσο και ως προς το κόστος, γεγονός που με τη σειρά του έχει προκαλέσει πανικό σε όλη τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό το μπλοκ όχι μόνο θέλει να διατηρήσει και να επεκτείνει την επιρροή του στη Δυτική Αφρική μόνο και μόνο για χάρη του κύρους έναντι της Ρωσίας με ψεύτικα «δημοκρατικά» προσχήματα, αλλά έχει επίσης δύο απώτερα κίνητρα.


Το πρώτο αφορά την αναμενόμενη αντικατάσταση των ρωσικών πόρων από την ΕΕ με αφρικανικούς, που απαιτεί τη διασφάλιση των μελλοντικών τους επενδύσεων μέσω αντιπροσώπων, εν τούτοις τα μέσα της «στρατιωτικής διπλωματίας» για την επίτευξη του πολιτικού στόχου της επέκτασης της οραματιζόμενης «σφαίρας επιρροής» τους. Για την επιδίωξη αυτού, είτε θα χρησιμοποιήσουν τα προαναφερθέντα μέσα τους για «ενίσχυση του καθεστώτος» (υποστήριξη φιλοδυτικών αφρικανικών κυβερνήσεων) είτε για αλλαγή καθεστώτος, το πρώτο από τα οποία μπορεί να προωθηθεί με την εκκαθάριση φιλικών προς τους πολυπολικούς μελών του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών ενώ το δεύτερο μπορεί να πραγματοποιηθεί εκμεταλλευόμενοι τις κοινωνικοπολιτικές συνέπειες που προκλήθηκαν από την τεχνητά κατασκευασμένη παγκόσμια επισιτιστική κρίση της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εξέθεσε ο Ρώσος Πρέσβης στον ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα. Αυτό το επικίνδυνο πλαίσιο αξίζει κάποια περαιτέρω επεξεργασία για να γίνει σωστά κατανοητό.

Για να απλοποιήσει την κατάσταση, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση λέει ψέματα για την αιτία αυτής της κρίσης, καθώς οι ρίζες της προϋπήρχαν της Ουκρανικής σύγκρουσης και στην πραγματικότητα πηγαίνουν πίσω δύο χρόνια πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη συμμερίστηκε την υποψία της χώρας του πως η Ουκρανία εξάγει τα γεωργικά προϊόντα της από ξηράς στα ήδη καλά τροφοδοτημένα κράτη της ΕΕ με αντάλλαγμα όπλα αντί να διευκολύνουν την αλλαγή δρομολόγησης αυτών των εμπορευμάτων σε εκείνα τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου που τα χρειάζονται επειγόντως. Πολλές αφρικανικές χώρες αναμένεται να υποφέρουν από αυτόν τον τεχνητά κατασκευασμένο λιμό, καθώς αρκετές από αυτές εξαρτώνται από ουκρανικές γεωργικές εισαγωγές που είναι πλέον πολύ δύσκολο να παραληφθούν, ειδικά λόγω των τεχνικών επιπλοκών που προκαλούνται από τις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις που είτε είναι ήδη ευθυγραμμισμένες με τη Δύση, είτε στρέφονται προς αυτό το μπλοκ κατά τη διάρκεια αυτής της επικείμενης ανθρωπιστικής κρίσης, είτε αντικαθίστανται από φιλικές προς τη Δύση ως αποτέλεσμα πραξικοπημάτων που υποστηρίζονται από την ΕΕ, θα μπορούσαν στη συνέχεια να «ανταμειφθούν» για τη σύσφιξη των πόρων και /ή συμφωνίες μετανάστευσης με την ΕΕ από τις Βρυξέλλες που ανακατευθύνουν τα γεωργικά προϊόντα της Ουκρανίας στις χώρες τους ή/και μοιράζονται ορισμένα από τα δικά τους αποθέματα μαζί τους.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι υπάρχει και μια κινεζική διάσταση σε όλα αυτά, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία δεν μπορεί να διατηρήσει τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξής της καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του αιώνα χωρίς αφρικανική εργασία, αγορές και πόρους, όπως αυτή η ήπειρος δεν μπορεί να διατηρήσει τη δική της [ανάπτυξη] χωρίς κινεζικά δάνεια χωρίς περιορισμούς, ανταλλαγή τεχνολογίας και εκπαίδευση δεξιοτήτων και πρόσβαση στη μαζική αγορά αυτής της χώρας. Για το λόγο αυτό, και οι δύο πλευρές εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι ο 21ος αιώνας είναι ένας Αφρο-Κινεζικός αιώνας λόγω της περίπλοκης αλληλεξάρτησής τους μεταξύ τους, η οποία θα επιταχύνει την παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα εάν είναι επιτυχής. Αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση θέλει να σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία μέσω του Υβριδικού Πολέμου, ειδικά όσον αφορά τα διασυνδεδεμένα μέσα της «στρατιωτικής διπλωματίας» της ΕΕ και την τεχνητά κατασκευασμένη επισιτιστική κρίση.

Η «λαθροθηρία» των αφρικανικών κυβερνήσεων μακριά από το πολυπολικό μπλοκ από κοινού υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας και πίσω προς το μονοπολικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποδυναμώσει το πρώτο και έτσι εξ ορισμού θα δώσει στη δεύτερη ένα στρατηγικό πλεονέκτημα μηδενικού αθροίσματος. Η Δύση μπορεί παροιμιωδώς να σκοτώσει πολλά πουλιά με μια πέτρα, ανάλογα με το ποιες αφρικανικές κυβερνήσεις θα ανατραπούν: η ασφάλεια των πόρων θα μπορούσε να διασφαλιστεί, μεγάλης κλίμακας μεταναστευτικές ροές μπορούν να αποφευχθούν· Η ρωσική επιρροή θα μπορούσε να ανατραπεί και η Πρωτοβουλία Belt & Road της Κίνας (BRI) θα είχαν λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσουν στον Αφρο-Κινεζικό αιώνα που χρειάζονται και οι δύο προκειμένου να θεσμοθετήσουν το αναδυόμενο μοντέλο της πολυπολικής παγκοσμιοποίησης. Η Κίνα είναι πρακτικά ανίσχυρη να επηρεάσει τα γεγονότα σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς δε διαθέτει τα στρατιωτικά και τα μέσα πληροφοριών για να το κάνει, αλλά η Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή την άποψη, γι' αυτό και η δική της πρακτική της «στρατιωτικής διπλωματίας» γίνεται πολύ πιο σημαντική.

Ακριβώς όπως η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο για «ενίσχυση καθεστώτος» ή αλλαγή καθεστώτος, έτσι και η Ρωσία, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, υποδηλώνει ότι ένας σκληρός «σκιώδης πόλεμος» θα διεξαχθεί μεταξύ των μονοπολικών και πολυπολικών μπλοκ σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική το επόμενο διάστημα. Εάν η Δύση νικήσει, τότε θα εδραιώσει την οραματιζόμενη «σφαίρα επιρροής» της και ουσιαστικά θα είναι σε θέση να αποκόψει αυτό το τμήμα της ηπείρου από τα υπόλοιπα, ενώ μια πολυπολική νίκη θα έθετε αυτές τις δυνάμεις υποτελείς κυριολεκτικά στο κατώφλι των ΗΠΑ». Στην πραγματικότητα διακυβεύονται πολλά αν αφιερώσει κανείς χρόνο να το σκεφτεί, αλλά θα είναι δύσκολο να παρατηρήσει αντικειμενικά την κατάσταση του εντεινόμενου ανταγωνισμού του Νέου Ψυχρού Πολέμου εκεί, επειδή μεγάλο μέρος του διεξάγεται πίσω από τις σκηνές και μακριά από το κοινό. Για αυτόν τον λόγο, όλοι μπορούν να περιμένουν πολλές ψεύτικες ειδήσεις και εικασίες στο προσεχές μέλλον, καθώς η ΕΕ και η Ρωσία αγωνίζονται για επιρροή εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail