Να ζητήσουμε άμεσα από κοινού με την Κύπρο αποπομπή της Τουρκίας από Ηνωμένα Έθνη & Συμβούλιο της Ευρώπης

Δεν υπάρχει διάταξη αναστολής των δικαιωμάτων-αποπομπής μέλους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα ιδρυτικά κείμενα και καταστατικά πολλών διεθνών οργανισμών προβλέπουν την αναστολή των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους, ακόμη και τον τερματισμό της ιδιότητας του μέλους, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα μέσα αυτού του είδους περιλαμβάνουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (άρθρα 5 και 6), το Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης (άρθρο 8) και τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 7). Δυστυχώς, η Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού δεν είναι μεταξύ αυτών. Καμία διάταξη στη συνθήκη δεν προβλέπει την αναστολή των δικαιωμάτων μέλους, πόσο μάλλον την απέλαση ενός συμμάχου.

Ας δούμε τα επίμαχα άρθρα…

United Nations Charter (Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών)

Άρθρο 5  Ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών κατά του οποίου έχει αναληφθεί προληπτική ή επιβολή δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ανασταλεί η άσκηση των δικαιωμάτων και των προνομίων του μέλους από τη Γενική Συνέλευση μετά από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων και προνομίων μπορεί να αποκατασταθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Άρθρο 6

Ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών που έχει παραβιάσει επίμονα τις Αρχές που περιέχονται στον παρόντα Χάρτη μπορεί να αποβληθεί από τον Οργανισμό από τη Γενική Συνέλευση μετά από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Statute of the Council of Europe – London, 5.V.1949  (Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης)

Άρθρο 3

Κάθε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αποδεχτεί τις αρχές του κράτους δικαίου και του την απόλαυση από όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων ελευθερίες, και να συνεργάζονται ειλικρινά και αποτελεσματικά για την υλοποίηση του σκοπού του Συμβουλίου όπως ορίζεται στο Κεφάλαιο I

Άρθρο 8

Οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει παραβιάσει σοβαρά το Άρθρο 3 μπορεί να είναι ανασταλεί από τα δικαιώματα εκπροσώπησης και να ζητηθεί από την Επιτροπή Υπουργών να απομακρυνθεί σύμφωνα με το άρθρο 7. Εάν το μέλος αυτό δεν συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει ότι  παύει να είναι μέλος του Συμβουλίου από την ημερομηνία αυτή …

Υ.Γ

Σύμφωνα με τα πιο πάνω άρθρα και λόγω της επίθεσης και εισβολής στην Ουκρανία αποφασίστηκε, στις 16 Μαρ. 2022, από το συμβούλιο των υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης η αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο…Σας θυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει και προϊστορία και φάκελλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης…

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε με ψηφοφορία στις 2 Φεβ. 2022, να παραπέμψει την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), ως το επόμενο βήμα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της χώρας για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα.

Λαμβάνοντας υπόψη, την απόφαση αποπομπής της Ρωσίας, την προϊστορία της Τουρκίας στα διεθνή φόρα, την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, την επιθετικότητα, τις παραβιάσεις κυριαρχίας της χώρας και τις απαράδεκτες “διεκδικήσεις” και απειλές πολέμου…

Να ζητήσουμε από κοινού με την Κύπρο την αποπομπή της Τουρκίας από τα Ηνωμένα Έθνη και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail