Η Ρωσία κέρδισε 98 δισ δολάρια από τις εξαγωγές καυσίμων σε 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία

ustalij_pony / pixabay
Freepen.gr -
Η Ρωσία κέρδισε 93 δισεκατομμύρια ευρώ (98 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου της στην Ουκρανία, με τα περισσότερα να εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η έκθεση του ανεξάρτητου Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στη Φινλανδία, έρχεται καθώς το Κίεβο προτρέπει τη Δύση να διακόψει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία με την ελπίδα να κόψει την οικονομική ζωή του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ συμφώνησε να σταματήσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, από τις οποίες η ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Αν και το μπλοκ στοχεύει να μειώσει τις αποστολές φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, δεν υπάρχει εμπάργκο επί του παρόντος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ πήρε το 61% των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, αξίας περίπου 57 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ήταν η Κίνα με 12,6 δισ. ευρώ, η Γερμανία με 12,1 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 7,8 δισ. ευρώ.

Η πλειοψηφία των εσόδων της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα προέρχεται από την πώληση αργού πετρελαίου στα 46 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθείται από το φυσικό αέριο αγωγών, τα προϊόντα πετρελαίου, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και τον άνθρακα.

Ακόμη και όταν οι εξαγωγές της Ρωσίας έπεσαν κατακόρυφα τον Μάιο, με χώρες και εταιρείες να αποφεύγουν τις προμήθειες της λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η παγκόσμια άνοδος των τιμών των ορυκτών καυσίμων συνέχισε να γεμίζει τα ταμεία του Κρεμλίνου, με τα έσοδα από τις εξαγωγές να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ.

Οι μέσες τιμές εξαγωγής της Ρωσίας ήταν περίπου 60% υψηλότερες από πέρυσι, σύμφωνα με την CREA.

Ορισμένες χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές τους από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Γαλλίας, προστίθεται στην έκθεση.

«Καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές της για να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο», δήλωσε ο αναλυτής της CREA, Lauri Myllyvirta.

Δεδομένου πως τα περισσότερα από αυτά είναι αγορές spot και όχι μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η Γαλλία συνειδητά αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη ρωσική ενέργεια στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Myllyvirta.

Ζήτησε εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για να «ευθυγραμμιστούν οι πράξεις με τα λόγια».
 
* πληροφορίες Daily Sabah

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail