Ενεργειακός «αυτόχειρας» η Ευρώπη – Έχουν χάσει επενδύσεις 1,6 τρισ. δολ. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, καταστροφικά αποτελέσματα

Η «ενεργειακή αυτοκτονία» που διαπράττει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, θα έχει μακροπρόθεσμα καταστροφικά αποτελέσματα ενώ ήδη συρρικνώνεται η οικονομική παραγωγή στην περιοχή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Igor Sechin στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. 

Από: bankingnews.gr

«Η ενεργειακή αυτοκτονία που διαπράττει η Ευρώπη θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην περιοχή.
Βλέπουμε ήδη μείωση του οικονομικού της προϊόντος, απώλεια ανταγωνιστικότητας και άμεσες απώλειες για τους επενδυτές στις αγορές της γηραιάς ηπείρου.
Για παράδειγμα στη Γαλλία ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 18%, στο Στη Γερμανία ο δείκτης DAX μειώθηκε κατά 19%, στην Ιταλία κατά 22%.Οι συνολικές απώλειες των επενδυτών τριών ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη φτάσει περίπου τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε.

Ανταγωνιστικότητα και πράσινη μετάβαση

Το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο διαταράσσει επίσης την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, δήλωσε ο Sechin, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ήδη μετατρέψει σε μια περιοχή με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έδωσαν επίσης ένα τέλος στην «πράσινη μετάβαση»παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Sechin.
«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έδωσαν στην πραγματικότητα ένα τέλος στην "πράσινη μετάβαση''».

Η «πράσινη» ρητορική

Η υπόλοιπη "πράσινη ρητορική" έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική πρακτική που αποσκοπεί στην αναζήτηση οποιωνδήποτε πηγών υδρογονανθράκων για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές με οποιοδήποτε τίμημα» επισήμανε.
«Στην πραγματικότητα, η ''πράσινη μετάβαση''  δεν χρειάζεται πλέον ως τρόπος χειραγώγησης της αγοράς ενώ άλλες, πιο σκληρές και πιο ριζοσπαστικές προσεγγίσεις είναι διαθέσιμες», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft.

Άλμα» του κόστους κατά 60% για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα ιλιγγιώδες άλμα 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία μειώνει όλο και περισσότερο τις ροές προς την Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες διψούν για ενέργεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reuters και Bloomberg το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022.

Κλείνει η στρόφιγγα

Η πολιτική της Μόσχας να εντείνει την πίεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 όταν η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωσε ότι έλαβε μόλις το 50% της προμήθειας που ζήτησε από την Gazprom, σαφώς λιγότερο δηλαδή από τα περίπου 2/3 που είχε λάβει την προηγούμενη ημέρα.
Παράλληλα, μείωση των ροών αερίου κάτω του 50% του συνήθους όγκου ανέφερε και η Σλοβακία (17/6) ενώ έχει προηγηθεί από τις αρχές της εβδομάδας η ραγδαία μείωση κατά 60% των ροών αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Σημειωτέον ότι ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης.
Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου.
Η ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας BDEW δήλωσε πως έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει τις μειωμένες ροές ρωσικού αερίου με εισαγωγές από Νορβηγία και Ολλανδία.
Europe will be more dependent on Russian gas flows over the winter, says  Energy Aspects analyst
Χωρίς αποθέματα

Την ίδια στιγμή, όμως, η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποιήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνεται η χειμερινή ζήτηση.
Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Bloomberg που επισημαίνει πως αν κλείσει εντελώς ο αγωγός Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα τη  Wood Mackenzie την 1η Νοεμβρίου, όταν η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Ευρώπης θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80%, με αυτά τα δεδομένα δεν θα υπερβαίνει το 59%.
Explainer: Why Russia drives European and British gas prices

Με δελτίο…

Ο ίδιος υπογραμμίζει, έτσι, ότι «ακόμη κι αν ληφθούν αντίμετρα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη διανομή αερίου με κάποιου είδους δελτίο».
Τονίζει, πάντως, πως αν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι ταμιευτήρες έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου ακόμη και αν παραταθεί η αναστολή στη λειτουργία του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ.

Η Siemens Energy και οι στρόβιλοι

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι εκβιάζει με όπλο την ενέργεια, η Gazprom ισχυρίζεται πως αιτία της μείωσης των ροών προς τη Γερμανία είναι ορισμένα προβλήματα στη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens Energy.
Το Βερολίνο επιμένει ότι η μείωση υποκινείται από πολιτικά κίνητρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi  κατηγόρησε τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου ότι ψεύδεται.
Σημειωτέον ότι η Ιταλία, της οποίας οι εισαγωγές αερίου προήλθαν πέρυσι κατά 40% από τη Ρωσία, ευελπιστεί να επιτύχει πληρότητα 90% στους ταμιευτήρες αερίου, που αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν πληρότητα παρά μόνον 54%.
Σύμφωνα με την ING Research, τα επίπεδα πληρότητας στους ταμιευτήρες της Ευρώπης βρίσκονται περίπου στο 52%, που είναι ελαφρώς πιο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας αλλά πάνω από το 43% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
dd8ec7c18c112c45602cefe138ee555a.jpg
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail