Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας αποκλείστηκε από το SWIFT

Sputnik / Maksim Blinov
Ο ρωσικός τραπεζικός κολοσσός Sberbank αποσυνδέθηκε από το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT στο πλαίσιο μιας νέας σειράς κυρώσεων που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.

"Αυτό το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει άλλα σκληρά μέτρα: την απομάκρυνση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank", ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι τελευταίες κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που φέρονται να είναι υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η αποσύνδεση της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από άποψη περιουσιακών στοιχείων, από το SWIFT δεν αναμένεται να επηρεάσει τις εγχώριες δραστηριότητές της, καθώς οι διεθνείς διακανονισμοί είχαν ήδη περιοριστεί από τις προηγούμενες κυρώσεις, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της.

«Η Sberbank λειτουργεί κανονικά. Οι κύριοι περιορισμοί έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Η αποσύνδεση από το SWIFT δεν αλλάζει την τρέχουσα κατάσταση στους διεθνείς διακανονισμούς. Οι εγχώριες συναλλαγές δεν εξαρτώνται από το SWIFT και θα πραγματοποιούνται από την τράπεζα στον τυπικό τρόπο λειτουργίας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τον Απρίλιο, η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina είπε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι δανειστές και 52 ξένοι οργανισμοί από 12 χώρες είχαν πρόσβαση στο Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS), την εναλλακτική λύση της χώρας στο SWIFT. Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι σχεδιάζει να κρατήσει μυστική την ταυτότητα των μελών του συστήματος πληρωμών. 
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail