Αλλαγή του παιχνιδιού; Ο Ρωσικός Στρατός εκτόξευσε S-300 κατά ισραηλινών μαχητικών στην τελευταία επίθεση στη Συρία

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών από ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Συρία στις 13 Μαΐου, ανέφερε το ισραηλινό Channel 13 στις 16 Μαΐου. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι, το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο τέλος της ισραηλινής επίθεσης, η οποία είχε στόχο ένα στρατιωτικό ερευνητικό συγκρότημα κοντά στην πόλη Masyaf στη δυτική ύπαιθρο της Χάμα της Συρίας.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης στη Συρία, τα συριακά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 16 από τους 22 κατευθυνόμενους πυραύλους που εκτόξευσαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο συγκρότημα. Ένα ισραηλινό drone καταρρίφθηκε επίσης ενώ συμμετείχε στην επίθεση.

Η ισραηλινή επίθεση στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών στρατιωτικών των δυνάμεων αεράμυνας της Συρίας, και τραυμάτισε τουλάχιστον επτά άλλους.

Το Channel 13 είπε ότι οι συστοιχίες S-300 άνοιξαν πυρ καθώς τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν στο δρόμο της επιστροφής προς τις βάσεις τους. Το ρεπορτάζ ισχυριζόταν ότι το ραντάρ S-300 δεν κλείδωσε πάνω στα μαχητικά αεροσκάφη και επομένως δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή για αυτά.

Η Συρία έλαβε τρία συστήματα αεράμυνας S-300PMU2 από τη Ρωσία μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους πληροφοριών Il-20 από τις συριακές δυνάμεις αεράμυνας που ανταποκρίνονταν σε ισραηλινό χτύπημα πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο τον Σεπτέμβριο του 2018. Η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ για το συμβάν, το οποίο σκότωσε 15 Ρώσους μέλη του πληρώματος. Τουλάχιστον ένα από αυτά τα συστήματα είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Masyaf.

Στην αναφορά του, το Channel 13 υποστήριξε ότι τα συστήματα S-300 της Συρίας λειτουργούν από τον ρωσικό στρατό και δεν μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς την έγκρισή του. Το Ισραήλ σπάνια αναγνωρίζει ή συζητά τις επιθέσεις του στη Συρία. Μέχρι στιγμής, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει την τελευταία επίθεση ή την υποτιθέμενη εκτόξευση S-300. 

Το ρεπορτάζ του Channel 13 ανέφερε ότι δεν είναι αμέσως σαφές εάν η ενεργοποίηση των συστημάτων S-300 της Συρίας ήταν μια μοναδική περίπτωση ή αποτελούσε ρωσικό σήμα προς το Ισραήλ πως αλλάζει η πολιτική της Μόσχας όταν πρόκειται για επιθέσεις στη Συρία. 

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail