H Ρωσία εδραιώνεται στην Ανατ. και Νότια Ουκρανία με 5 ανεξάρτητες δημοκρατίες – Σχέδιο κατάληψης και της Οδησσού


Επίσης φαίνεται ότι η Ρωσία σχεδιάζει χερσαία επίθεση στην Οδησσό στην Νότια Ουκρανία 
 

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν, είτε να αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες» είτε να προσαρτήσουν στη Ρωσία τουλάχιστον 5 περιοχές της Ουκρανίας, Luhansk, Donetsk, Μαριούπολη, Kherson και ίσως Οδησσό εάν την καταλάβουν.
Επίσης φαίνεται ότι η Ρωσία σχεδιάζει χερσαία επίθεση στην Οδησσό στην Νότια Ουκρανία.
Εάν αυτό συμβεί και οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την Οδησσό τότε η Ουκρανία θα αποκλειστεί στην κυριολεξία από την θάλασσα.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι τα καταστήματα στην κατεχόμενη Μελιτόπολη και Volnovakha αρχίζουν να μεταβαίνουν στη χρήση του ρωσικού ρουβλίου.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ανέφερε ότι το ρούβλι θα χρησιμοποιηθεί στην πόλη Kherson ξεκινώντας την 1η Μαΐου ως μέρος ενός 4μηνου συστήματος μετάβασης νομισμάτων που θεσπίστηκε από την κατοχική διοίκηση.
Αυτά τα μέτρα, τα οποία δεν είναι απαραίτητα ή φυσιολογικά στις στρατιωτικές κατοχικές διοικήσεις, δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin πιθανότατα σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές και ότι οι φιλοδοξίες του δεν περιορίζονται στο Donbass.

Δυτικές και ουκρανικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin ενδέχεται να ανακοινώσει «γενική κινητοποίηση» του ρωσικού στρατού στις 9 Μαΐου.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallaceισχυρίστηκε ότι ο Putin μπορεί να κάνει αυτή την ανακοίνωση, αν και ο Ben Wallace παραδέχτηκε ότι αυτή ήταν προσωπική άποψη και δεν βασιζόταν σε πληροφορίες. Ο Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Mikhail Podolyak ενίσχυσε τους ισχυρισμούς του Wallace και δήλωσε ότι μια γενική κινητοποίηση στις 9 Μαΐου θα ήταν σύμφωνη με τις οικονομικές επιταγές που αντιμετωπίζει η Ρωσία ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να αξιοποιήσει τους εταίρους του στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις.
Η Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) ανέφερε ότι η Ρωσία φλερτάρει τα μέλη του CSTO να προμηθευτούν αγαθά και υλικά για τεχνολογίες διπλής χρήσης που η Ρωσία δεν μπορεί να αγοράσει απευθείας λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Η GUR ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια θα αυξήσει την οικονομική εξάρτηση των μελών του CSTO από τη Ρωσία και θα επιτρέψει στην Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες για την επανεξαγωγή ρωσικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Η GUR δήλωσε ότι το ρωσικό εργοστάσιο του Ulyanovsk προσπαθεί να αποκτήσει γερμανικά εξαρτήματα που απαιτούνται για την παραγωγή πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Buk και πυραύλων Tunguska μέσω Καζακστάν.

Τα βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν όρους για να επιτρέψουν στη Ρωσία να κυβερνά μόνιμα τις κατεχόμενες περιοχές στη νότια Ουκρανία, όχι μόνο στο Donbass.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα πραγματοποίησαν χτύπημα πυραύλων σε ρωσικό διοικητήριο στο Izyum στις 30 Απριλίου.
O Ρώσος αρχηγός του επιτελείου Valery Gerasimov είχε φύγει αλλά σκότωσε άλλους ανώτερους Ρώσους αξιωματικούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν σταδιακά κινούμενοι προς τα νοτιοδυτικά προς την κατεύθυνση του Lyman.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την ανασυγκρότηση και την αναγνώριση στον Νότιο Άξονα και δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Υποδεέστερη Κύρια Προσπάθεια—Μαριούπολη

Δεν αναφέρθηκε σημαντική κινητικότητα στη Μαριούπολη.
Το ουκρανικό Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε ότι οι άμαχοι στο Azovstal άρχισαν να απομακρύνονται προς τη Zaporizhzhia.

Πλήρης κατάληψη του Donbass

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής Donetsk και Luhansk και δεν σημείωσαν ουσιαστικά εδαφικά κέρδη την 1η Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν τις ουκρανικές θέσεις στην περιοχή του Rubizhne και της Popasna για να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους ελιγμούς.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένες προόδους προς την κατεύθυνση του Lyman μέσω του Krymky και της Oleksandrivka και προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το Kurakhove μέσω Olenivka και Novomykhailvka.

Οι συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει χωριά όπως το Zolote και το Vilne υποδηλώνουν ότι οι αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας πριν από την εισβολή είναι πολύ ισχυρές για να εισβάλουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σχετικά μεγαλύτερη επιτυχία ωθώντας προς τα νοτιοδυτικά στην Περιφέρεια του Donetsk προς την κατεύθυνση του Lyman.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τα προάστια της πόλης Kharkiv.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν ουκρανικές θέσεις κοντά στην Prudyanka, τόσο βόρεια της πόλης Kharkiv όσο και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα..

Νότιος Άξονας – Εδραίωση των ρωσικών δυνάμεων στην Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την ανασύνταξη και την αναγνώριση στον Νότιο Άξονα και δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση την 1η Μαΐου.
Μια ρωσική επίθεση στο Mykolaiv και στο Kryvyi Rih που συμβαίνει ταυτόχρονα με τη μάχη για το Donbass ίσως διχάσει τις ρωσικές προσπάθειες και πόρους στον Νότιο Άξονα με τρόπο που θα θυμίζει το αρχικό σχέδιο ρωσικής εισβολής.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με πυραύλους Onyx σε αεροπορική βάση στην Οδησσό την 1η Μαΐου.
Οι πρόσφατες αυξημένες ρωσικές επιδρομές στην Οδησσό, μαζί με τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια κίνηση στην Οδησσό φαινομενικά από ανατολικά και δυτικά, υποστηριζόμενη από αμφίβιες επιχειρήσεις.
Το Institute for the study of war δεν θεωρεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να διεξάγουν μια τόσο μεγάλη και περίπλοκη επιχείρηση σε αυτό το στάδιο του πολέμου ή ότι θα μπορούσαν εύλογα να απειλήσουν να καταλάβουν την Οδησσό.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προσπαθήσουν να το κάνουν ούτως ή άλλως ή μπορεί να ελπίζουν ότι θα τραβήξει τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή γύρω από την Οδησσό.

Θέματα παρακολούθησης

Οι ρωσικές επιθέσεις από το Izyum πιθανότατα θα διακοπούν τουλάχιστον προσωρινά από την επίθεση στο ρωσικό φυλάκιο διοίκησης στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν τους εναπομείναντες του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της Περιφέρειας Kherson τις επόμενες ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να ετοιμάζονται να επιχειρήσουν μια επιχείρηση για την κατάληψη της Οδησσού από τα ανατολικά και τα δυτικά.

 
f1_2.png

f2_2.png

f3_2.png

f4_2.png

f5_1.png

f6_1.png

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail