Η Πολωνία και η Βουλγαρία αυτοκτονούν καθώς λένε «όχι» στην Gazprom

Τώρα είναι η ώρα να δούμε πώς οι Ευρωπαίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του πολέμου με τη Ρωσία. Για την ώρα είναι σίγουροι ότι το πονηρό σχέδιο θα λειτουργήσει.

Η Βουλγαρία και η Πολωνία δε λαμβάνουν πλέον ρωσικό αέριο

Lyuba Lulko - pravda.ru/ - Παρουσίαση Freepen.gr

Την Τετάρτη, 27 Απριλίου, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, αφού η Bulgargaz (Βουλγαρία) και η PGNiG (Πολωνία) δε διαβίβασαν τις πληρωμές τους στη ρωσική εταιρεία για τις προμήθειες του Απριλίου.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται μέσω ανοιχτών λογαριασμών σε ρούβλι. Οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν έγκαιρα για την αλλαγή.

Η Gazprom Export ενημέρωσε την Bulgargaz και την PGNiG για την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά μπορούν να επαναληφθούν εάν οι χώρες αποδεχτούν τις νέες ρωσικές απαιτήσεις.

Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης ρωσικού φυσικού αερίου προς τρίτες χώρες (μέσω των αγωγών Yamal και Turkish Stream), οι προμήθειες διαμετακόμισης θα μειωθούν ανάλογα, σημείωσε η Gazprom. 

Η Βουλγαρία έχασε την κυριαρχία της εδώ και πολύ καιρό

Βούλγαροι ειδικοί πιστεύουν πως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη για τη Βουλγαρία από ό,τι για την Πολωνία, καθώς η εξάρτηση της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει το 90 τοις εκατό (40 τοις εκατό — για την Πολωνία).

"Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό το βήμα", δήλωσε ο Πλάμεν Παβλόφ, Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ένωσης Φυσικού Αερίου, αναφέρει το Money.

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θα επηρεαστούν περισσότερο:

- εργοστάσια γυαλιού,
- φυτά λιπασμάτων
- Διυλιστήριο πετρελαίου Neftokhim

Σύμφωνα με τον Pavlov, οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικές.

Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας, Ιβάν Χινόβσκι, επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υποδομές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά πρώτο λόγο καθώς η περίοδος θέρμανσης έχει τελειώσει.

Ένας άλλος ειδικός, ο Elenĸo Bozhĸov, πιστεύει πως η Βουλγαρία πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικό τύπο καυσίμου, όπως το μαζούτ. Πρότεινε, ωστόσο, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες θα ήταν πρόθυμες να πληρώσουν σε ρωσικά ρούβλια και έτσι θα μπορούν να προμηθεύουν αέριο στη Βουλγαρία.

Βούλγαροι ειδικοί λένε ότι η Βουλγαρία ενδέχεται να στραφεί σε LNG μέσω τερματικού σταθμού στην Ελλάδα. Ο τερματικός σταθμός θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο, αλλά το LNG θα είναι 20-30 τοις εκατό πιο ακριβό από το φυσικό αέριο του αγωγού, γεγονός που θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Πλάμεν Παβλόφ πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι αυτή που φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα.

Ο Ιγκόρ Γιουσκόφ, ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε στην Pravda.Ru ότι η Ρωσία βλέπει τη Βουλγαρία ως χώρα με περιορισμένη κυριαρχία. Πρώτον, οι Βούλγαροι αποχώρησαν από το έργο South Stream υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα, δε θέλουν να τροποποιήσουν τις συμβάσεις με τη Ρωσία για τον ίδιο λόγο.

«Ασκούν πίεση στη Βουλγαρία, ενώ οι Βούλγαροι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα να μοιάζουν σαν να αποφασίζουν τα πάντα για τους σεβόλους», είπε ο Igor Yushkov.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία θέλουν να αγοράσουν ρωσικό αέριο μέσω μεσαζόντων

Η Πολωνία είναι λιγότερο ταραχώδης σχετικά με την τρέχουσα εξέλιξη καθώς η χώρα ετοιμαζόταν να διακόψει το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Πολωνική PGNiG θεωρεί την απόφαση της Gazprom ως παραβίαση της σύμβασης και σκοπεύει να υποβάλει αξιώσεις διαιτησίας.

Όπως εξήγησε ο Ιγκόρ Γιουσκόφ, «κανείς δε θα συμμορφωθεί με την απόφαση της διαιτησίας, γιατί είναι σαφές πως θα πολιτικοποιηθεί».

"Καμία διαιτησία δεν μπορεί να λύσει τίποτα τώρα. Όλα έχουν γίνει πολύ απλά. Πληρώνεις χρήματα για να πάρεις φυσικό αέριο. Αν δεν πληρώσεις χρήματα, δεν παίρνεις βενζίνη", είπε ο ειδικός.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Πολωνίας είναι επί του παρόντος γεμάτες 75 τοις εκατό. Αυτά τα αποθέματα θα είναι αρκετά μέχρι το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, οι Πολωνοί θα ελπίζουν στον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής που θα εξασφαλίζει τις προμήθειες νορβηγικού φυσικού αερίου. Η Πολωνία ελπίζει επίσης ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου κατά μήκος του αγωγού που συνδέει την Πολωνία και τη Λιθουανία θα ξεκινήσουν το Μάιο (ο αγωγός λαμβάνει αέριο από έναν πλωτό τερματικό σταθμό LNG).

Επιπλέον, η Πολωνία αγοράζει ήδη φυσικό αέριο από τη Γερμανία αντίστροφα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal — πρόκειται για ρωσικό αέριο που διέρχεται μέσω του Nord Stream 1 που λειτουργεί με δυναμικότητα 100%.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε εδώ πως εάν οι Γερμανοί αγοραστές δεν ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια, το πονηρό σχέδιο της Πολωνίας θα καταρρεύσει.

Οι Πολωνοί ειδικοί αναμένουν επίσης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πληθωρισμού. Οι τιμές του φυσικού αερίου για τους επιχειρηματίες στην Πολωνία αυξήθηκαν ήδη το φθινόπωρο και το χειμώνα – σε ορισμένες περιπτώσεις κατά αρκετές εκατοντάδες τοις εκατό (η κυβέρνηση ρυθμίζει τα τιμολόγια του πληθυσμού).

Ο Igor Yushkov επεσήμανε ότι η Πολωνία θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για την καλοκαιρινή περίοδο.

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά πλέον μπορεί να μεταφέρει μόνο 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καθώς δεν υπάρχει άλλο καύσιμο που προέρχεται από κανέναν.

"Θα έχουν ερωτήσεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα έχουν για την επόμενη περίοδο θέρμανσης", σημείωσε ο ειδικός.

Εν τω μεταξύ, δέκα Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη ανοίξει ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank.

Ο Igor Yushkov πιστεύει ότι ο νέος μηχανισμός είναι απολύτως άνετος για εμπορικές εταιρείες. Οι εμπορικές εταιρείες δεν χρειάζεται να ψάξουν για ρωσικά ρούβλια πουθενά . Θα μεταφέρουν ευρώ και δολάρια στη Ρωσία όπως πριν. Η μόνη διαφορά είναι στα τραπεζικά στοιχεία: τώρα θα πρέπει να κάνουν πληρωμές στους λογαριασμούς της Gazprombank και όχι στην Gazprom.

Στο παρελθόν, πιστεύει ο ειδικός, μπορούσε κανείς να κάνει πληρωμές, μεταξύ άλλων, στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της Gazprom. Με λίγα λόγια, υπήρχαν λογαριασμοί σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά μόνο η Ρωσία μπορεί να λάβει όλες τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτός ο μηχανισμός είναι πολύ πιο ασφαλής για τη Ρωσία.

Η ΕΕ στερείται ενιαίας πολιτικής φυσικού αερίου

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου", ανέφερε σε δήλωσή της.

Σύμφωνα με τον Igor Yushkov, η ΕΕ δεν έχει ενιαία πολιτική φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ χαρούμενη που εκβιάζει τη Ρωσία ανά πάσα στιγμή. Η ΕΕ αλλάζει συνεχώς τους συμβατικούς όρους χωρίς την έγκριση της Gazprom. Δεν επέτρεψαν την επανεξαγωγή φυσικού αερίου, αλλά άρουν την απαγόρευση. Για να τα επιστέψουν όλα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν σταματούν ποτέ να μιλούν για την πρόθεσή τους να περιορίσουν τις αγορές φυσικού αερίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail