Στρατηγική Fabian εφαρμόζουν οι Ουκρανοί

wir_sind_klein / pixabay
Μια εναλλακτική λύση κατά τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, ίσως καλύτερα να την περιγράψουμε ως παραλλαγή της Στρατηγικής της Εξουθένωσης, θα μπορούσε να είναι η γνωστή ως η Στρατηγική του Fabian. 

Πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο γερουσιαστή και στρατηγό Quintus Fabius Maximus, ο οποίος κατάφερε να ξεγελάει τον Καρχηδόνιο στρατηγό Hannibal, αρνούμενος να πολεμήσει οπουδήποτε ο ρωμαϊκός στρατός κινδύνευε να παγιδευτεί στη μάχη. Αυτή είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται καλύτερα από την ασθενέστερη δύναμη.

Η ιδέα είναι απλή. Η επιβίωση. Έτσι ο αδύναμος αναγκάζει τον αντίπαλο να συνεχίσει να ξοδεύει χρόνο, προσπάθεια και το πιο σημαντικό, τους δικούς του εθνικούς πόρους διαρκώς προσπαθώντας να βρει και να νικήσει την αμυντική δύναμη.

Το θέμα δεν είναι απαραίτητα να κάνετε τον εχθρό να ξοδέψει περισσότερα από τον αμυνόμενο, είναι να τον κάνει να ξοδέψει περισσότερα από όσα είναι διατεθειμένος να αντέξει οικονομικά. Είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής μιας ενέργειας και της αξίας της. Αυτήν την στρατηγική εφάρμοσαν οι κλέφτες και αρματολοί κατά τον Ελληνικό αγώνα της παλιγγενεσίας το 1821.

Δημήτρης Τσαϊλάς, υποναύαρχος ε.α.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail