Η Πολωνία θέλει η Νορβηγία να επιδοτήσει εν μέρει την de Facto Συνομοσπονδία της με την Ουκρανία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki, ο οποίος καυχιόταν περίφημα στα τέλη Μαρτίου για το πώς η χώρα του έθεσε το παγκόσμιο πρότυπο για τη ρωσοφοβική μορφή του φασισμού , είναι εξοργισμένος που η Πολωνία έπρεπε να πληρώσει περισσότερα για το φυσικό αέριο από την κοντινή Νορβηγία. Απαίτησε από το Όσλο να μοιραστεί τα λεγόμενα «υπερβολικά κέρδη» του με τη Βαρσοβία και το Κίεβο, αλλά τον αποδοκίμασαν. Αυτό έρχεται λίγο αφότου η Πολωνία αποφάσισε να μην συμμορφωθεί με την κίνηση γεωοικονομικού τζούντο του Προέδρου Πούτιν να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και έτσι θα εξαρτάται δυσανάλογα από τις σκανδιναβικές προμήθειες μετά την ολοκλήρωση του «Βαλτικού αγωγού» προς τη Βόρεια Θάλασσα αυτό το φθινόπωρο.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακολουθεί επίσης τη συγχώνευση της Πολωνίας και της Ουκρανίας σε μια de facto συνομοσπονδία, όπως αποδεικνύεται από τις λεπτομέρειες που κοινοποίησαν οι Πρόεδροι Ντούντα και Ζελένσκι κατά την ομιλία του πρώτου στη Ράντα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παρόλο που ο Πολωνός ηγέτης πρότεινε ορισμένα από τα κλεμμένα ξένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων να ανακατευθυνθούν προς την ανοικοδόμηση της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, φαίνεται πως αυτοί που κατέσχεσαν αυτά τα κεφάλαια δεν ενδιαφέρονται να τα μοιραστούν όλα αυτά, διαφορετικά δεν θα απαιτούσε ο Morawiecki η Νορβηγία πληρώνει εν μέρει το λογαριασμό.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι είπε στους παρευρισκόμενους στη Σύνοδο Κορυφής του Νταβός αυτής της εβδομάδας ότι μπορούν κυριολεκτικά να καταλάβουν «μια συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας, πόλη, κοινότητα ή βιομηχανία», πράγμα που σημαίνει πως οι Πολωνοί προστάτες του δεν θα έχουν το μονοπώλιο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Αντίθετα, οι δυτικοί εταίροι της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πιθανότατα θα ανταγωνίζονται πολύ έντονα τη Βαρσοβία για αυτό το μπόνους, κι ως εκ τούτου είναι φαινομενικά απρόθυμοι να μοιραστούν τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας με την Πολωνία. Προτιμούν να κρατήσουν όσα περισσότερα μπορούν για τον εαυτό τους προκειμένου να «επενδύσουν» στην επιθυμητή «ιδιαίτερη περιοχή της Ουκρανίας, πόλης, κοινότητας ή βιομηχανίας».

Σίγουρα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως οι Πολωνοί φορολογούμενοι θα επιφορτιστούν με την ανασυγκρότηση αυτής της χώρας, αλλά απλώς ότι η κυβέρνησή τους δε θα έχει την ηγεμονική επιρροή στην Ουκρανία που περίμενε όταν ο Ντούντα ανακοίνωσε την de facto συνομοσπονδία τους το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με άλλα λόγια, ο Ζελένσκι έπαιξε τον προστάτη του αποτρέποντας προληπτικά τη δυσανάλογη εξάρτηση από την Πολωνία, αφήνοντας τους άλλους κυριολεκτικά να καταλαμβάνουν τμήματα της χώρας του. Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πλήρως τους Πολωνούς, κάτι που είναι κατανοητό επειδή είναι ύποπτοι για εδαφικά σχέδια στη χώρα του.

Η απροθυμία του να παραδώσει όλη την Ουκρανία αποκλειστικά στην Πολωνία, όπως υποτίθεται ότι ο Ντούντα ήταν μέρος της de facto συμφωνίας τους για τη συνομοσπονδία προσθέτει αξιοπιστία στις εικασίες πως υπάρχει κάποιο επίπεδο έντασης μεταξύ αυτών των επίσημων συμμάχων. Μπορεί να μην είναι αρκετά σημαντικό για να οδηγήσει σε δημόσια προβλήματα μεταξύ τους, αλλά εξακολουθεί να είναι ικανό να επηρεάσει τον Ζελένσκι ώστε να αποτρέψει ρεαλιστικά κάθε δυσανάλογη εξάρτηση από το γείτονά του. Η Πολωνία πιθανότατα φοβάται ότι κάτι πήγε στραβά με την de facto συνομοσπονδία της και γι' αυτό ο Πρωθυπουργός της απαιτεί από τη Νορβηγία να επιδοτήσει εν μέρει αυτό το γεωπολιτικό έργο.

Η Βαρσοβία γνωρίζει πλέον ότι το Κίεβο δε θα παραδοθεί πλήρως στην Πολωνία, αλλά θέλει οι σύμμαχοι αυτής της χώρας να την ανταγωνιστούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Προφανώς δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ρωσικά ξένα περιουσιακά στοιχεία στην Πολωνία πριν από την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας εκεί, επομένως η Βαρσοβία πιθανότατα δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτά τα κεφάλαια για να υπερθεματίσει τους δυτικούς εταίρους της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πιθανότατα έκλεψαν τη μερίδα του λέοντος. . Αυτό τοποθετεί την Πολωνία σε μια πολύ μη ανταγωνιστική οικονομική και χρηματοοικονομική θέση στην Ουκρανία, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να δαπανήσει το ίδιο ποσό με άλλες για την αγορά επιρροής εκεί.

Οι Πολωνοί επίσης πιθανότατα δε θα ήταν ευχαριστημένοι με την πληρωμή περισσότερων φόρων μόνο και μόνο για να διοχετευθούν τα σκληρά κερδισμένα κεφάλαιά τους στην ίδια χώρα που η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε ως την πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη, όταν ήδη πληρώνουν πολλά για να επιδοτήσουν τα de facto δικαιώματα ιθαγένειας που παρέχονται στους Ουκρανούς στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο για την Πολωνία, γεγονός που υποδηλώνει πως ωθήθηκε από άλλους να συγχωνευθεί σε μια de facto συνομοσπονδία με την Ουκρανία, παρόλο που δεν ήταν σε θέση να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από αυτό εκτός από το απατηλό κύρος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail