Καθώς ο Μπάιντεν στέλνει δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, οι οικογένειες των ΗΠΑ δεν έχουν γάλα για μωρά

Τις τελευταίες ημέρες, η απουσία βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ είναι κεντρικό θέμα στις εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. Πολλά επιχειρήματα παρέχονται από αναλυτές για να εξηγήσουν την απουσία αυτού του βασικού στοιχείου στις αγορές, αλλά λίγοι ειδικοί συνδέουν την υπόθεση με την τρομερή οικονομική διοίκηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ως κυβερνητική προτεραιότητα να στείλει στρατιωτικά πακέτα δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο. αντί να αναζητά το κοινό καλό για τους δικούς του ανθρώπους.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι λιανοπωλητές σε όλες τις ΗΠΑ αγωνίστηκαν να διατηρήσουν τα ράφια πλήρως εφοδιασμένα για τις καθημερινές ανάγκες, αλλά αυτό έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκο καθώς αυξάνονται τα προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής.

Ένα από τα είδη που λείπουν περισσότερο από τους καταναλωτές είναι το βρεφικό γάλα, ένα πρωταρχικό προϊόν που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Αμερικανών παιδιών, αλλά έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 20% στη διαθεσιμότητα πρόσφατα. Το σενάριο έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε απόγνωση, καθώς πρέπει να ταξιδεύουν για ώρες για να αγοράσουν σκευάσματα σε πόλεις ή πολιτείες μακριά από το σπίτι τους. Η υψηλή ζήτηση και η έλλειψη προσφοράς, κατά συνέπεια, δημιουργούν υψηλό πληθωρισμό τιμών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τον Αμερικανό πολίτη να μπορεί να αγοράσει παρασκευάσματα γάλακτος.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξηγούν την απουσία τύπων στις αγορές. Ωστόσο, πρώτα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι αμερικανικές οικογένειες, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει εξαιρετικά εξαρτημένες από βιομηχανικές φόρμουλες για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Οι Αμερικανίδες θηλάζουν λιγότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κάτι που οφείλεται τόσο σε παράγοντες υγείας όσο και σε κοινωνικούς παράγοντες. Υπήρχε πάντα ένα κίνητρο από την αμερικανική βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων να παρέχει σκευάσματα για παιδιά, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα εξάρτησης.

Λιγότερες από τις μισές Αμερικανίδες μητέρες θηλάζουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που προτείνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και περίπου το 20% από αυτές συμπληρώνουν ένα χρόνο θηλασμού. Όχι τυχαία, το 2018, οι ΗΠΑ επέκριναν ένα ψήφισμα του ΠΟΥ που ενθαρρύνει τον θηλασμό για ένα χρόνο, με την αντιπροσωπεία των Αμερικανών διπλωματών να απειλεί ακόμη και τα κράτη που ενέκριναν το μέτρο με κυρώσεις - όλα στο όνομα της βιομηχανίας γάλακτος δισεκατομμυρίων δολαρίων που λειτουργεί στη χώρα. Με αυτό, η φόρμουλα γάλακτος έχει γίνει εξαιρετικά σημαντική στις ΗΠΑ - περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Χωρίς την τακτική παροχή σκευασμάτων, δεν υπάρχει τροφή για τα παιδιά.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι φέτος η αλυσίδα παραγωγής και διανομής της φόρμουλας επηρεάστηκε σοβαρά από οικονομικούς και υγειονομικούς παράγοντες. Οι αναλυτές αποδίδουν την έλλειψη σε μεγάλο βαθμό σε ένα πρόσφατο ξέσπασμα βακτηριακής μόλυνσης σε ένα κατασκευαστικό συγκρότημα της Abbott Laboratories στο Μίσιγκαν, το οποίο είναι υπεύθυνο για ένα σημαντικό μέρος της αμερικανικής παραγωγής βρεφικού γάλακτος. Το αποτέλεσμα της επιδημίας ήταν η αυτόματη πτώση της διαθεσιμότητας αυτού του είδους στις αγορές. Ωστόσο, η υπόθεση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο από τον υγειονομικό παράγοντα.

Υπάρχει μια οικονομική και πληθωριστική κρίση που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, έχοντας φτάσει στο 8,5% το Μάιο. Μόνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου φέτος, το άλμα του πληθωρισμού ήταν 1,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Αυτό που επηρεάζεται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών είναι ακριβώς αυτό που είναι το πιο βασικό για τη ζωή ενός πολίτη: τρόφιμα, βενζίνη, στέγαση και πρωτογενή είδη. Ο τύπος δεν εξαιρείται από αυτήν τη λίστα. Με τον πληθωρισμό, η τιμή του γάλακτος για βρέφη είχε ήδη αυξηθεί, αλλά, επιπρόσθετα στην πρόσφατη έλλειψη, ορισμένοι πωλητές χρεώνουν τώρα διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή από την τιμή πριν από την κρίση.

Η άμεση αντανάκλαση αυτού του σεναρίου είναι η δημοτικότητα του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αναποτελεσματικός στη διαχείριση μιας εσωτερικής κρίσης. Επί του παρόντος, το ποσοστό αποδοχής του Δημοκρατικού είναι στο 39% - το χαμηλότερο από την ορκωμοσία του. Σε πρόσφατη έρευνα, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές, ενώ το 75% δήλωσε ότι πιστεύει πως η χώρα δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποιούν την στιγμή για να επικρίνουν περαιτέρω την καταστροφική κυβέρνηση και να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη. Πολλοί συντηρητικοί υπερασπίζονται έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση της κρίσης φόρμουλας, όπως η απαγόρευση της δωρεάν διανομής αυτού του προϊόντος στους μετανάστες στα σύνορα - κάτι που είναι υποχρεωτικό από το νόμο από το 1997. Ωστόσο, είναι η συστηματική αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό που ενοχλεί περισσότερο τους Ρεπουμπλικάνους και τον αμερικανικό λαό στο σύνολό του.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης για την τρέχουσα κατάσταση, επισημαίνοντας το λάθος του Μπάιντεν να στείλει στρατιωτική βοήθεια σε ένα ξένο έθνος, ενώ τα παιδιά των ΗΠΑ είναι χωρίς φαγητό στη χώρα τους: «Οι Δημοκρατικοί στέλνουν άλλα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε Ουκρανία, ωστόσο οι γονείς της Αμερικής αγωνίζονται να ταΐσουν ακόμη και τα παιδιά τους (...) Είναι αδιανόητο το έτος 2022 οι αμερικανικές οικογένειες να μην μπορούν να πάρουν γαλακτοκομικά για τα παιδιά τους. Ο πόνος που υφίστανται οι μητέρες και οι μπαμπάδες που κυριολεκτικά δεν μπορούν να θρέψουν τα νεογέννητα και τα βρέφη τους είναι σημάδι αιώνιας ντροπής για το Δημοκρατικό Κόμμα».

Η αδυναμία του Μπάιντεν να διαχειριστεί τις εθνικές κρίσεις είναι εμφανής. Ο Δημοκρατικός ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιδίωξη μιας ιδεολογικής και μη ρεαλιστικής ατζέντας υποστήριξης του Κιέβου παρά για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του λαού του. Το εκλογικό σώμα σίγουρα δε θα δεχτεί να δει τα χρήματα από τους φόρους του να στέλνονται σε νεοναζί που διεξάγουν πόλεμο στην Ευρώπη ενώ τα παιδιά της Αμερικής λιμοκτονούν. Θα υπάρξει μεγαλύτερη πόλωση και κοινωνική αντιπαράθεση τους επόμενους μήνες. Μένει να δούμε αν κάποια στιγμή ο Μπάιντεν θα συνειδητοποιήσει ότι η συμβολή στην κλιμάκωση των ξένων συγκρούσεων δεν είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail