Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν αντανακλά ένα αποτυχημένο αμερικανικό κατεστημένο

Εvan Vucci/ΑΡ
Αν και είναι χαρακτηριστικό για τους προέδρους να βλέπουν τα ποσοστά δημοτικότητάς τους να πέφτουν μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, επειδή η αρχική ευφορία και ο ενθουσιασμός υποχωρούν, νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το 75% των Αμερικανών πιστεύει πως οι ΗΠΑ δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι ενδεικτικά μιας βαθιάς διαρθρωτικής κρίση.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η συνεχιζόμενη πανδημία, τα λάθη στην εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν και οι εσωτερικές διαμάχες των Δημοκρατικών αμαύρωσαν τον πρώτο χρόνο στην εξουσία του Μπάιντεν και τώρα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε μια νέα δημοσκόπηση της NPR/PBS NewsHour/Marist λέει ότι η πρώτη του χρονιά ήταν «αποτυχία».

Το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν έπεσε στο 39%, το χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης που είχε από την ανάληψη των καθηκόντων του. Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τις πολιτικές της τρέχουσας κυβέρνησης, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (75%) δήλωσε πως η χώρα δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Monmouth, η τρέχουσα βαθμολογία αποδοχής του Μπάιντεν είναι πανομοιότυπη με εκείνη του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ κατά την ίδια περίοδο της προεδρίας του. Το Μάρτιο, ο Τραμπ υποστήριξε πως το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν είναι υπερεκτιμημένο καθώς η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω των πολιτικών των Δημοκρατικών.

 
Παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί με μερικές ποσοστιαίες μονάδες, είναι προφανές πως οι πολίτες των ΗΠΑ δεν πιστεύουν πλέον στο σύστημα. Είναι σαφές ότι ο Μπάιντεν δεν προκαλεί με κανέναν τρόπο την προσωπική αξιοπιστία, αλλά πρόκειται για μια πολύ βαθύτερη συστημική κρίση και όχι για μια κρίση που προκαλείται από τον σημερινό πρόεδρο ή/και την τρέχουσα κυβέρνηση. Ωστόσο, τέτοια δεδομένα είναι απολύτως καταστροφικά, τόσο για τον ίδιο τον Μπάιντεν, την κυβέρνησή του και ολόκληρο το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο.

Ο υψηλός πληθωρισμός (με τους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες να μην έχουν πειστεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για αυτό), η αργή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία του COVID-19 και οι οικονομικές αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι ο λόγος για τα καταδικαστικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως ο υβριδικός πόλεμος κατά της Ρωσίας και η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν έχουν την αναμενόμενη υποστήριξη παρά τη μεγάλη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης. Το φαινόμενο μπούμερανγκ των κυρώσεων, παρόλο που επηρεάζει πρωτίστως την Ευρώπη, εξακολουθεί να είναι αισθητό στις ΗΠΑ.

Όταν διεξαχθούν οι εκλογές του Κογκρέσου στις 8 Νοεμβρίου, τότε θα γίνει ακόμα πιο εμφανές πόσο οι πολίτες των ΗΠΑ είναι όχι μόνο εναντίον της τρέχουσας κυβέρνησης, αλλά ενάντια σε ολόκληρη την κοσμοθεωρία ενός άγνωστου κατεστημένου που δεν έχει απαντήσεις γιατί το 75 % των πολιτών θα έλεγε ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση.

Η κρίση στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ θυμίζει τις συνθήκες που έφεραν για πρώτη φορά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο αφού ο Μπαράκ Ομπάμα απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για μια «αλλαγή στην οποία μπορούμε να πιστέψουμε». Οι στατιστικές δείχνουν πως τα πραγματικά κέρδη των ανθρώπων επέστρεψαν στα επίπεδα του 1989 πριν από μερικά χρόνια. Γινόμαστε μάρτυρες μιας σταθερής πτώσης του βιοτικού επιπέδου και αυτή είναι η πρώτη γενιά Αμερικανών που αναμένεται να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.

Παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν απασχόληση ρεκόρ, όταν εμβαθύνουμε στις στατιστικές, πολλές από τις θέσεις εργασίας είναι στην πραγματικότητα δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή οι χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επίσης, αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πληθωρισμό γύρω στο 8%, η τιμή των βασικών τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης έχει εκτιναχθεί κατά 10% έως 20%. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες των ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένοι, ειδικά καθώς βομβαρδίζονται με δικαιολογίες σχετικά με το γιατί είναι κρίσιμο να διοχετεύονται δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία αντί να ασχολούνται με αμερικανικά εσωτερικά ζητήματα.

Υπάρχουν φυσικά βαθύτεροι λόγοι για δυσαρέσκεια – οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση μιας οικονομικής κρίσης, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει μια μάχη για τις πολιτικές ταυτότητας. Στην ουσία υπάρχει σύγκρουση ιδεολογιών. Διαφορετικές αξίες, ιδεολογίες και πολιτισμοί υπήρχαν φυσικά πάντα στις ΗΠΑ, αλλά υπήρχε τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους περισσότερους. Τώρα, με την κατάρρευση της οικονομικής ισχύος και του βιοτικού επιπέδου, ενώ τονίζονται οι διαφορές ταυτότητας, ο κατακερματισμός της αμερικανικής κοινωνίας συνεχίζει να βαθαίνει.

Όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει έλλειψη παιδικών τροφών, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, και εξηγείτε ότι δεν είναι μια κερδοφόρα βιομηχανία, πρέπει να αναρωτηθείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αμερικανική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ο Μπάιντεν έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό σε δημοτικότητα, κάτι από το οποίο είναι απίθανο να ανακάμψει, εκτός εάν ο μελλοντικός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία αντίπαλός του αποδειχθεί ακόμη λιγότερο δημοφιλής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail