Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώνονται ραγδαία

Freepen.gr - Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα μιας κρίσης πόρων, αναγκάζοντας το Λευκό Οίκο να αναλάβει ενεργά δράση για την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Οι τρελές τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν εξοργίσει εξαιρετικά το αμερικανικό κοινό και οι μεγάλες εταιρείες χάνουν τεράστια χρηματικά ποσά λόγω απρόβλεπτων εκτινάξεων στην αγορά πετρελαίου, αναφέρει το southfront.org.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη πετρελαίου. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε τέτοια έλλειψη ήταν το 1987 και το 2001. Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διαθέτουν 532 εκατομμύρια βαρέλια στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. Κάθε εβδομάδα ο αριθμός των εκατομμυρίων βαρελιών μειώνεται κατά 5,3 εκατομμύρια. Στην καλύτερη περίπτωση, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ απομένουν για δύο χρόνια. Όμως, από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαΐου, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά άλλα 50 εκατομμύρια καθώς εντάθηκε ο μεταποιητικός τομέας. Ωστόσο, πρόκειται για κρατικούς πόρους. Επιπλέον, μέρος του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα και οι πόροι του επαρκούν για 8 χρόνια. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το χαμηλό ποσοστό παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ παράγουν 11,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, με μέση αύξηση 25.000 βαρέλια το μήνα. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο έχει στερήσει από τους Αμερικανούς περίπου 500.000-600.000 βαρέλια την ημέρα ή περίπου 15-18 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το μήνα.

Στις 23 Μαΐου η λιανική τιμή ενός γαλονιού βενζίνης στις ΗΠΑ έκανε νέο ρεκόρ όλων των εποχών στα 4,60 $ ανά γαλόνι ή 1,20 $ ανά γαλόνι. Αυτός είναι ο εθνικός μέσος όρος. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ένα γαλόνι κοστίζει 6,07 $ ή 1,60 $ ανά γαλόνι βενζίνης. Οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να αδειάζουν τα στρατηγικά αποθέματά τους. Ένα βαρέλι πετρελαίου στις ΗΠΑ κοστίζει σήμερα περίπου 114 δολάρια.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν εδώ και καιρό να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανακατεύθυνσης των προμηθειών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Η Ουάσιγκτον έχει προσπαθήσει πολλές φορές να πείσει τους Σαουδάραβες να αυξήσουν τις προμήθειες πετρελαίου στη διεθνή αγορά, ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, τα αιτήματα των ΗΠΑ έχουν αγνοηθεί από τους Σαουδάραβες. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου θα σήμαινε ότι η Σαουδική Αραβία παραβίαζε τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, η οποία είναι πιο σημαντική για το Ριάντ από τους δεσμούς με την Αμερική για αυτό το θέμα. Έφτασε στο σημείο που οι ΗΠΑ έστειλαν αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί με τη Σαουδική Αραβία. 

Ο συντονιστής της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή του Λευκού Οίκου, Brett McGurk, και ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια στο State Department, πέταξαν στην Αραβία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου. Οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στην Αραβία θα βοηθούσε στην επέκταση του πακέτου πετρελαϊκών κυρώσεων για τη Ρωσία και στη μείωση της τιμής των καυσίμων στις ΗΠΑ, καθώς έχει αυξηθεί πάρα πολύ πρόσφατα. Η αραβική πλευρά απάντησε πως το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας θα οδηγούσε ούτως ή άλλως σε έλλειψη πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στην ίδια την Αραβία δεν θα έλυνε αυτό το πρόβλημα. 

Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Νόμο No Oil Producing and Exporting Cartels Act NOPEC, ο οποίος επιτρέπει την υποβολή αγωγών κατά των χωρών μελών του ΟΠΕΚ. Η ουσία της αγωγής είναι παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων. Στην πράξη, ένα τέτοιο κόλπο είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί, επειδή η αγωγή θα οδηγήσει σε πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, και αυτό μπορεί να προκαλέσει την πλήρη άρνηση των προμηθειών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, και στη συνέχεια η αγορά πετρελαίου θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πίεση στη Βενεζουέλα και το Ιράν ως εναλλακτικές λύσεις και επιχειρούν να «συμπιέσουν» περισσότερο πετρέλαιο από αυτές τις χώρες με διάφορα μέσα. Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον έχει ήδη άρει αρκετές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας. Η κατάσταση με το Ιράν είναι πιο περίπλοκη επειδή υπάρχουν λιγότερα σημεία επαφής. Μακροπρόθεσμα, το ιρανικό πετρέλαιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ρωσικό, ειδικά επειδή είναι πιο καθαρό από αυτό. Είναι επίσης πιθανό αυτό το σενάριο, που δεν ήταν εφικτό πριν από μερικά χρόνια, να πραγματοποιηθεί. Το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να εισέλθει στην αγορά με το πρόσχημα του ιρανικού πετρελαίου.

Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να ασκήσουν πίεση στις χώρες εξαγωγής πετρελαίου μέσω ήπιας ισχύος ή σκληρών μέτρων, το μέλλον θα δείξει. Αν πετύχει, όλα θα παραμείνουν ως έχουν. Εάν αποτύχει, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας τουλάχιστον που συνδέονται με το πετρέλαιο. Το μόνο ερώτημα είναι αν η Ρωσία θα θελήσει να αποκαταστήσει τις προμήθειες, γιατί όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, η Ρωσία πρέπει να βασίζεται μόνο στη δύναμή της και θα εξετάσει εάν θα ξαναρχίσει το διάλογο με τη Δύση γενικά. Δεν αποκλείεται το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει στις ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών, όπως συνέβαινε παλαιότερα με τη Βενεζουέλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail