Μόνη της σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου η Τσιτζέκ Κομπάνι στις τουρκικές φυλακές

Η μαχήτρια της YPJ Çiçek Kobanê (Dozgin Temo) έπεσε σε αιχμαλωσία της τζιχαντιστικής πολιτοφυλακής Ahrar al-Sham στην Ain Issa στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019. Η ομάδα είναι μέρος των τζιχαντιστικών στρατευμάτων πληρεξούσιων της Τουρκίας και εμπλέκεται στην εισβολή στη Rojava. Μετά τη σύλληψή της, η Çiçek από το Κομπάνι, που γεννήθηκε στη Ράκα, μεταφέρθηκε πέρα ​​από τα σύνορα σε τουρκικό έδαφος. Έκτοτε κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην επαρχία Urfa που συνορεύει με τη Συρία.

Στις 23 Μαρτίου 2021, η μαχήτρια της YPJ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ούρφα μετά την απέλασή της στην Τουρκία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, το δικαστήριο στην Ούρφα θεώρησε αποδεδειγμένο πως η νεαρή γυναίκα είχε βλάψει την κρατική ενότητα και ακεραιότητα της Τουρκίας και διέπραξε φόνους.

Η μαχήτρια της YPJ καταδικάστηκε όχι μόνο σε βαριά ισόβια κάθειρξη για «διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του τουρκικού κράτους», αλλά και σε 10 χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για «δολοφονία εκ προθέσεως».

Στις 11 Ιουνίου 2021, το 3ο Ποινικό Τμήμα του Περιφερειακού Δικαστηρίου Antep διαβίβασε την ετυμηγορία στο Ακυρωτικό Δικαστήριο για έγκριση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί στη μαχήτρια της YPJ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο 5ο Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο στην Urfa στις 28 Ιουλίου 2021, η Çiçek Kobanê δήλωσε ότι δε συμμετείχε σε ένοπλες ενέργειες, αλλά παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που κατά την στιγμή της σύλληψής της στη βόρεια Συρία. Για πρώτη φορά σχολίασε επίσης το παρασκήνιο των τραυματισμών της και δήλωσε ότι πυροβολήθηκε δύο φορές στο πόδι αφού είχε τραυματιστεί όταν συνελήφθη. Πριν από τη μεταφορά της στο κέντρο κράτησης της Ούρφα, η Kobanê είχε χειρουργηθεί στο πόδι της αλλά η επέμβαση ήταν προφανώς ανεπιτυχής, καθώς από τότε δεν μπορεί να σταθεί μόνη της και να φροντίσει τον εαυτό της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ιατρικές επεμβάσεις σε Κούρδους κρατούμενους αποτυγχάνουν εσκεμμένα.

Ο δικηγόρος της Çiçek Kobanê, Hidayet Enmek, δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να υποστηρίζει τις κατηγορίες εναντίον της. Μόνο ένα αντίγραφο της κατάθεσής της ήταν μέρος της διεξαγωγής αποδεικτικών στοιχείων. Επιπλέον, ο δικηγόρος επέκρινε και πάλι ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος τη «συνέλαβε» και πώς έγινε η σύλληψη. «Ούτε το κατηγορητήριο αναφέρει με ποιον τρόπο τραυματίστηκε», είπε ο Enmek και ζήτησε από το δικαστήριο να ζητήσει σχετικά έγγραφα από την αρμόδια στρατιωτική αστυνομία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail