Σκληρές αλήθειες από τον Κροάτη πρόεδρο: Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ θα κάνουν τον Πούτιν να χαμογελάσει

ΑΡ Ρhοtο/Darko Βandic
Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς πιστεύει ότι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα κάνουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο να χαμογελάσει.

"Μπορείτε να επιβάλετε εμπάργκο φυσικού αερίου κατά της Ρωσίας [επίσης]. Γιατί δεν το κάνετε;" σημείωσε ο Κροάτης ηγέτης σε συνομιλία με δημοσιογράφους την Τρίτη. "Δυστυχώς, οι κυρώσεις δε λειτουργούν, ενδεχομένως, κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν. Και το ρούβλι δεν έπεσε, η Ρωσία δεν αισθάνεται τίποτα από αυτά από οικονομική άποψη, και όταν το κάνει, ο πόλεμος θα τελειώσει. Το τίμημα θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χαμογελά με ικανοποίηση», εξήγησε.

Τούτου λεχθέντος, ο Μιλάνοβιτς υποστήριξε πως θα υπάρχουν άλλοι πελάτες για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης για ενεργειακά προϊόντα.

Ο Κροάτης πρόεδρος αξιολόγησε την πιθανότητα η χώρα του να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Κεντρική Ευρώπη στο εγγύς μέλλον. "Θα ήθελα η Κροατία να γίνει βασικός. Ωστόσο, η Κροατία δεν είναι βασικός και καθόλου παίκτης", τόνισε. "Το γεγονός ότι το πετρέλαιο θα περάσει από τον αγωγό μας, τι σημαίνει αυτό; Επί του παρόντος, λαμβάνουμε επίσης φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας, όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Και η Σερβία [λαμβάνει] πετρέλαιο μέσω ημών. Όλα αυτά είναι περιορισμένες δυνατότητες που αυτό το πετρέλαιο ο αγωγός μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως και ο αγωγός φυσικού αερίου μας από έναν τερματικό σταθμό LNG [στο νησί Krk]», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κροατικού κράτους, κατά τη γνώμη του, η Ουγγαρία είναι ο βασικός παίκτης σε αυτόν τον τομέα, καθώς και εν μέρει η Σλοβακία και η Τσεχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail