Μαύρα σύννεφα στην Στοκχόλμη: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ διχάζει την κυβέρνηση της Σουηδίας

12019 / pixabay
Το κυβερνών πολιτικό κόμμα της Σουηδίας φέρεται να διχάζεται ως προς το αν θα ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, καθώς η γυναικεία πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε να παραμείνει η χώρα στρατιωτικά ουδέτερη.

Η Άνικα Στράντχαλ, υπουργός κλίματος και περιβάλλοντος της χώρας, δήλωσε στην εφημερίδα της Στοκχόλμης Svenska Dagbalet πως η γυναικεία παράταξη του κόμματος αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η φατρία έχει «μια μακρά ιστορία και αγώνα σε θέματα που αφορούν την ειρήνη, τον αφοπλισμό, την ύφεση και την στρατιωτική ελευθερία συμμαχίας», είπε η Στράντχαλ, η οποία είναι πρόεδρος του ομοσπονδιακού συμβουλίου της γυναικείας πτέρυγας.

Τα σχόλια της Στράντχαλ σηματοδοτούν την πρώτη μεγάλη πολιτική οπισθοδρόμηση κατά της πρότασης για τη Σουηδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έρχονται λίγο πριν από μια αξιολόγηση για την πολιτική ασφαλείας της χώρας που αναμένεται να γίνει στις 13 Μαΐου. Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει προγραμματιστεί να αποφασίσει για το θέμα μέχρι τις 24 Μαΐου, μετά την έκδοση σημειώματος θέσης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα άλλο βασικό πρόσωπο στο Riksdag, ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατικών Jimmie Akesson, είπε τον περασμένο μήνα πως θα συστήσει στο δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν η γειτονική Φινλανδία υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία. Ο Akesson αντιτίθεται εδώ και καιρό στην παραίτηση από την στρατιωτική ανεξαρτησία της Σουηδίας, όπως και οι περισσότεροι Σουηδοί, αλλά η κοινή γνώμη άρχισε να αλλάζει απότομα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το Φεβρουάριο.

Μια έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από τη Novus έδειξε ότι το 51% των Σουηδών τάχθηκε υπέρ της ένταξης στο δυτικό στρατιωτικό μπλοκ, την πρώτη φορά που ο δημοσκόπος βρήκε υποστήριξη της πλειοψηφίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, μια δημοσκόπηση του μέσου ενημέρωσης YLE διαπίστωσε ότι το υψηλό επίπεδο ρεκόρ του 62% των Φινλανδών ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αφού προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αντίθετοι με την ένταξη στο μπλοκ.

Η Σουηδία έχει ιστορία δύο αιώνων στρατιωτικής ουδετερότητας, έχοντας μείνει μακριά από πολέμους από το 1814. Η Φινλανδία διατήρησε την ουδετερότητά της από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail