Οι δυνάμεις του Κιέβου προσεγγίζουν τα ρωσικά σύνορα, οι ρωσικές μονάδες προελαύνουν στο Ντονμπάς

Εν μέσω της υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους στην περιοχή καθώς στοχεύουν να φτάσουν στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ουκρανικός Στρατός προχώρησε κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού Seversky Donets και πήρε τον έλεγχο της περιοχής βόρεια της δεξαμενής Pecheneg. Αναμένεται η περαιτέρω ουκρανική προέλαση προς την πόλη Volchansk που βρίσκεται στα ρωσικά σύνορα. Την ίδια ώρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις στα χωριά Liptsy και Rubezhnoye στην περιοχή του Χαρκόβου.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν προς τα χωριά των Κοζάκων Lopan και Tsupovka, όπου μια μικρή ρωσική ομάδα συνεχίζει να κρατά την άμυνα.

Μία από τις κύριες απειλές για τις ρωσικές δυνάμεις ήταν η επίθεση της AFU (Ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις) στην περιοχή βορειοδυτικά της πόλης Izyum. Το κύριο χτύπημα της αντεπίθεσης της AFU στόχευσε τα χωριά Ivanovka και Rudnevo στην ανατολική όχθη του ποταμού Seversky Donets. Τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περάσουν τον ποταμό και να πάρουν τον έλεγχο των οικισμών.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η AFU κατάφερε να μεταφέρει ορισμένες δυνάμεις κατά μήκος του ποταμού Seversky Donets και να επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις.

Εάν η αντεπίθεση της AFU είναι επιτυχής, θα αποτελέσει επικίνδυνη απειλή για τη ρωσική ομάδα στο Izyum. Αυτή η περιοχή είναι το κύριο εφαλτήριο για τη ρωσική επίθεση στην πόλη Σλαβιάνσκ από τα βόρεια.

Παρά τις προσπάθειες της αντεπίθεσης της AFU, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου στην περιοχή Izyum.

Οι δυνάμεις υπό τη Ρωσία κατέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Velika Kamyshevakha μετά από παρατεταμένες μάχες στα δυτικά του Izyum. Η ρωσική επίθεση κατά της ομάδας της AFU στο Μπαρβένκοβο συνεχίζεται.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η περικύκλωση της ομάδας της AFU στις πόλεις Σεβεροντόνετσκ και Λισιτσάνσκ συνεχίζεται. Γίνονται μάχες για το χωριό Belogorovka. Οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Lisichansk βομβαρδίζονται συνεχώς από το ρωσικό πυροβολικό ενώ ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα περίχωρα της πόλης.

Στην περιοχή Rubezhnoe, Τσετσένοι στρατιώτες της μονάδας των ειδικών δυνάμεων Akhmat και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του LPR απέκλεισαν τα υπολείμματα των ουκρανικών μονάδων στο εργοστάσιο Zarya. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βοηθό του επικεφαλής της Τσετσενίας, η περιοχή από την αριστερή πλευρά του εργοστασίου της Zarya μέχρι την Kudryashovka που βρίσκεται στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης ήταν ασφαλής.

Στα ανατολικά της Ποπάσναγια, μονάδες των Συμμαχικών δυνάμεων πήραν τον έλεγχο του χωριού Νίζνι και των παρακείμενων υψωμάτων ενώ γίνονται μάχες για την πόλη Toshkovka που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στο Lisichanck.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, οι δυνάμεις της Λαϊκής Πολιτοφυλακής εισβάλλουν στο Avdiivka, το Opytne και το Peski. Ο έλεγχος των οικισμών στην περιοχή του Ντόνετσκ θα σταματήσει τον βομβαρδισμό κατοικημένων συνοικιών της πόλης από το ουκρανικό πυροβολικό.

Στις 10 Μαΐου, οι Ναυτικές Δυνάμεις της Ουκρανίας απέκλεισαν το πέρασμα στις εκβολές του Δνείπερου, τοποθετώντας φορτηγίδες μεταξύ Ochakov και Pervomaisky Island. Ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη χτυπήσει στην περιοχή πλήττοντας τουλάχιστον μία από τις φορτηγίδες νότια του Ochakov.

Στις 9 Μαΐου, η AFU έκανε άλλη μια προσπάθεια να αντεπιτεθεί σε μια ομάδα ρωσικών δυνάμεων στο νησί Zmeiny. Η επίθεση ήταν μια αποτυχημένη «εκστρατεία δημοσίων σχέσεων» από το καθεστώς του Κιέβου για την κατάληψη του νησιού την παραμονή της Ημέρας της Νίκης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Η επίθεση έληξε με την πλήρη ήττα των αερομεταφερόμενων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στις 10 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς του Κιέβου έχασε 30 στρατιωτικά UAV σε αυτήν την περιοχή τις τελευταίες τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένων 9 Bayraktar-TB2 ενώ 27 πτώματα ουκρανικών ειδικών δυνάμεων και εθνικιστών μαχητών παραμένουν στο νησί Zmeiniy ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης επιχείρησης. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 60 Ουκρανών μαχητών και μελών των επίλεκτων μονάδων της AFU, την απώλεια 4 αεροσκαφών, 10 ελικοπτέρων, 3 σκαφών και 30 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail