Άνθρακες ο θησαυρός της μεγάλης μείωσης του ΕΝΦΙΑ - Το κόλπο που την ψαλίδισε

saeedkebriya / pixabay

Μετά από αρκετές αναβολές αναρτήθηκαν τελικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τα ποσά που εκκαθαρίστηκαν, εξηγούν και το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση διαρκώς μετέθετε της ανάρτησης των εκκαθαριστικών. Ποιο ήταν το σύνθημα το οποίο παπαγάλιζαν τα συστημικά ενημερώσεις όλο αυτό το διάστημα; Ότι έρχεται μεγάλη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, περίπου γύρω στο 40% λόγω της κατάργησης για αρκετούς φορολογούμενους του συμπληρωματικού φόρου.

Του Στρατή Μαζίδη

Ο συμπληρωματικός φόρος ήταν το γέννημα της κυβέρνησης Σαμαρά, ενδεχομένως και η ταφόπλακα της το 2014, όταν για να ικανοποιηθεί το καπρίτσιο κάποιων βουλευτών της περιφέρειας, αντί να επιβληθεί ο φόρος και στα αγροτεμάχια με ένα ελάχιστο ποσό, κρίθηκε δίκαιο να επιβαρυνθούν τα συνήθη φορολογούμενα υποζύγια των αστικών κέντρων.

Ωστόσο ανοίγοντας τα εκκαθαριστικά διαπιστώνουν αρκετοί, ειδικά σε περιοχές όπως είναι η Αγία Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει καμία έκπτωση που να κυμαίνεται στο 30 με 40% αλλά στα μισά αυτής και το μυστικό ονομάζεται "τιμή ζώνης". Στο συγκεκριμένο δήμο από τα 1800 ευρώ μέχρι πέρσι ανέβηκε στα 2050 σημειώνοντας μία αύξηση η οποία αγγίζει περίπου το 15%. 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση πετυχαίνει δύο πράγματα στα οποία είναι μάστορας:

Το πρώτο να ψαλιδίσει κατά 50% το ποσοστό της μείωσης του φόρου το οποίο διατυμπάνιζε όλους τους προηγούμενους μήνες και δεν αποκλείεται η καθυστέρηση να οφείλεται και στο μαγείρεμα.

Το δεύτερο είναι ότι με τις νέες τιμές Ζώνης κάποια ακίνητα βλέπουν να αυξάνεται η αντικειμενική τους αξία και με τον τρόπο αυτό να ξεπερνούν το όριο της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου, με αποτέλεσμα η θεωρητική κατάργηση αυτού τι να φοράω λιγότερο κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για άδικο φόρο με τις μεγάλες ελαφρύνσεις να αφορούν ακίνητα τα οποία ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν πολλά λεφτά όλα αυτά τα χρόνια. Όπως πολύ σωστά μου είχε επισημάνει ο πρόεδρος της, κ. Παραδιάς σε μία συζήτηση που είχαμε προ μηνών όταν σχεδιαζόταν ο νέος φόρος, το αποτέλεσμα θα το δούμε την ώρα του ανοίγματος του εκκαθαριστικού.

Εν ολίγοις θυμίζει εκείνες τις περιπτώσεις των παιδικών γενεθλίων όπου πάμε δώρα στο παιδί και αυτό όλο χαρά περιμένει να ανοίξει το περιτύλιγμα των κουτιών με την προσδοκία να βρει μέσα όμορφα και εντυπωσιακά παιχνίδια, και αντί αυτού βλέπει πουλόβερ, τιράντες και πουκάμισα.

Σίγουρα η κυβέρνηση πιστώνεται ότι επί των ημερών της ο φόρος έχει ελαφρύνει συνολικά σημαντικά, αυτό είναι και το μόνο θετικό της, αυτά τα τρία χρόνια, αλλά όπως και οι προκάτοχοί της, χρεώνεται τη διατήρηση του και φυσικά το γεγονός ότι κάποιες περιουσίες εξακολουθούν να μην χρεώνονται ούτε εκείνα τα ελάχιστα που θα οδηγούσαν σε κάτι πιο ελαφρύ για τους πολλούς.

Ωστόσο πάγια θέση μας παραμένει ότι είναι αδιανόητο, να πασχίζει μία ολόκληρη ζωή ένας άνθρωπος να αποκτήσει ένα κεραμίδι, να το κάνει έχοντας πληρώσει φόρους για το εισόδημα του, για την αγορά ή την οικοδόμησή του και να καλείται να το ξανά πληρώνει κάθε χρόνο λες και είναι ενοικιαστής στο σπίτι του. Όπως είναι παράλογο να πληρώνει για ακίνητα τα οποία εκμεταλλεύεται αφού ούτως ή άλλως φορολογείται για αυτά στο εισόδημα, χώρια τα θεσμοθετημένα χαρτζιλίκια για να εκδώσει μια σειρά από χαρτιά.

Γενικώς τέτοιας μορφής δημευτικοί φόροι αποθαρρύνουν την οποία διάθεση για δουλειά και δημιουργία από την πλευρά των πολιτών αφού το κράτος έρχεται ως τιμωρός να τους ρουφήξει το αίμα.

Όπως ανέφερε λοιπόν και η ΠΟΜΙΔΑ, παρά το “face lifting”, ο νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail