Επιθυμεί η Δύση πυρηνικό πόλεμο;

Σε ένα σενάριο πυρηνικού πολέμου δεν θα υπήρχαν πραγματικοί νικητές.

Την 1η Μαΐου, ο αμερικανός νομοθέτης Adam Kinziger, σε μια συνέντευξη στο CBS, μίλησε για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον της Ρωσίας για να προστατεύσει τα «συμφέροντά της εθνικής ασφάλειας» και να «αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» μετά από επιβεβαίωση ότι η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης. Φαίνεται ότι μέρος της βορειοαμερικανικής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ επιθυμεί άμεσο πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία – ακόμη και με κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός γερουσιαστής Κρις Κουνς είπε πως η Ουάσιγκτον δεν θα έπρεπε «απλώς να στείλει όπλα στην Ουκρανία», αλλά μάλλον θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών «στρατευμάτων για να βοηθήσουν στην άμυνα» αυτής της χώρας. Αυτές οι αμερικανικές αρχές βασικά δηλώνουν ότι μια περιφερειακή σύγκρουση θα πρέπει να μετατραπεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (καθιστώντας έτσι υπαρξιακό ζήτημα για τη Μόσχα) και ενδεχομένως να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο και πυρηνικό πόλεμο.

Αυτή είναι η ανησυχητική κατάληξη ενός είδους ρητορικής που συνεχίζεται από την αρχή της τρέχουσας σύγκρουσης. Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει πως «το ΝΑΤΟ είναι μια πυρηνική συμμαχία».

Ένα μήνα πριν ξεκινήσει η Μόσχα τις τρέχουσες στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, η Έβελυν Ν. Φάρκας (η οποία είναι πρώην ανώτερη σύμβουλος του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή του ΝΑΤΟ και που υπηρέτησε ως αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία στον Ομπάμα κυβέρνηση) υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να εκδώσει τελεσίγραφο στο Κρεμλίνο (απαιτώντας να μην επιτεθεί στο Κίεβο). Προέτρεψε τις ΗΠΑ να οργανώσουν «δυνάμεις συνασπισμού» για να αναλάβουν δράση για να «επιβάλουν» ένα τέτοιο τελεσίγραφο και ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τον αμερικανικό στρατό «για να απωθήσουν τους Ρώσους – ακόμη και με κίνδυνο άμεσης μάχης». Δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Όμως δεν φαίνεται να είναι μια μεμονωμένη φωνή.

Λίγο μετά την έναρξη της τρέχουσας κρίσης, τρεις απόστρατοι στρατηγοί των ΗΠΑ, ο George Joulwan, ο Wesley Clark και ο Philip Breedlove (όλοι τους πρώην διοικητές του ΝΑΤΟ) πρότειναν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να φέρει τους Ρώσους και τον αμερικανικό στρατό πιο κοντά σε θανατηφόρες συγκρούσεις και πόλεμο.

Ο Robert C. O'Brien, πρόεδρος της American Global Strategies LLC και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου (2019-2021), στο άρθρο γνώμης του στις 19 Απριλίου, πρότεινε μια σειρά απαντήσεων με στόχο την «αποτροπή πυρηνικού πολέμου». Περιλαμβάνουν την «αποστολή μηνύματος» στο Κρεμλίνο σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Βασικά, οι Αμερικανοί στρατηγοί ανησυχούν –γι’ αυτό ισχυρίζονται– πως το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πυρηνική επιλογή και, ως εκ τούτου, υποστηρίζουν η Ουάσιγκτον να το κάνει πρώτα –ή τουλάχιστον να προετοιμαστεί για αυτό– με ένα επικίνδυνο είδος συλλογισμού που μόνο τροφοδοτεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Seth Cropsey, ο οποίος είναι εμπειρογνώμονας στρατηγικής θαλάσσιας άμυνας και πρώην βοηθός του Υπουργού Άμυνας (υπό τον Ρίγκαν) και είναι επίσης ισχυρός λομπίστας και πολιτική προσωπικότητα στην Ουάσιγκτον σήμερα, υπερβαίνει την πρόταση του O'Brien, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να κερδίσουν στην πραγματικότητα «έναν πυρηνικό πόλεμο». Αυτό φαίνεται να έχει νόημα ακόμη και από την αμερικανική σκοπιά, αλλά η ίδια η έννοια της «νίκης» μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι προβληματική – και είναι προβληματική όχι μόνο από την σκοπιά των ΗΠΑ, αλλά από την οπτική της ανθρωπότητας πραγματικά.

Τα πυρηνικά όπλα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες του 1945 – η μοναδική φορά που έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια όπλα μέχρι στιγμής. Σήμερα, οι δύο βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι θα θεωρούνταν «χαμηλής απόδοσης». Μερικά από τα σημερινά θερμοπυρηνικά όπλα που διαθέτουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάνω από 3.000 φορές ισχυρότερα από τις βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Το μεγαλύτερο πυρηνικό όπλο που δοκιμάστηκε ποτέ μέχρι στιγμής ήταν η λεγόμενη Tsar Bomba, που πυροδοτήθηκε πάνω από το νησί Novaya Zemlya (βόρεια του Αρκτικού Κύκλου) το 1961 από τη Σοβιετική Ένωση – προκάλεσε έκρηξη 50 μεγατόνων και ένα σύννεφο μανιταριών περίπου 4,5 φορές περισσότερο από ύψος του Έβερεστ. Οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τη λάμψη του από απόσταση έως και 630 μιλίων (1013 χιλιομέτρων).

Μια πυρηνική βόμβα 100 κιλοτόνων που θα έπεφτε στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 580 χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με το Nukemap, έναν ιστότοπο που χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Στίβενς. Επομένως, ένας πυρηνικός πόλεμος σήμερα θα ήταν καταστροφικός πέρα ​​από κάθε φαντασία.

Επιστημονική μελέτη του 2019 με τη συμμετοχή ειδικών από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ, το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλα ιδρύματα ανέλυσαν ένα σενάριο στο οποίο η Ινδία, μια πυρηνική δύναμη, χρησιμοποιεί στρατηγικά όπλα για να επιτεθεί στα αστικά κέντρα του αντιπάλου της στην πυρηνική ενέργεια, το Πακιστάν. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε αυτό το σενάριο θα υπήρχαν έως και 125 εκατομμύρια θάνατοι. Επιπλέον, εκτός από την εξάπλωση επικίνδυνων επιπέδων ραδιενέργειας, οι πυρηνικές πυρκαγιές θα απελευθέρωναν έως και 36 Tg μαύρου καπνού άνθρακα που θα έφταναν στην ανώτερη ατμόσφαιρα, εμποδίζοντας έτσι τον ήλιο και με αυτόν τον τρόπο μειώνοντας τις θερμοκρασίες παγκοσμίως σε πρωτοφανή επίπεδα και επίσης τη βροχόπτωση έως και 30%. Μέσα σε αυτό το σκοτάδι και την ξηρασία, η παραγωγή τροφίμων θα κατέρρεε σίγουρα, προκαλώντας παγκόσμιο λιμό και περαιτέρω παράπλευρους θανάτους. Η ανάκαμψη θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια και οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν απλώς να καταστρέψουν τον σύγχρονο πολιτισμό. Είναι απλώς λογικό να υποθέσουμε ότι θα ακολουθούσε ένα παρόμοιο σενάριο εάν λάβει χώρα μια πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Οι επικίνδυνοι καιροί που ζούμε απαιτούν καλή διπλωματία και πολλές επιτραπέζιες συνομιλίες. Αντί να συζητούν σενάρια «πυρηνικής υπεροχής», οι υπεύθυνοι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν για να ανοίξουν ξανά οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα. Η σκληρή αλήθεια είναι πως σε ένα σενάριο πυρηνικού πολέμου δεν θα υπήρχαν πραγματικοί νικητές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail