Αχνοφαίνονται νέα μνημόνια: Μείωση ελλειμμάτων ζητά ο Κρίστιαν Λίντνερ!

twitter.com/c_lindner
Freepen.gr - Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος για ένα επιπλέον έτος δεν αποτελεί δικαιολογία για τα κράτη μέλη να επιμείνουν σε χαλαρές πολιτικές δαπανών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, σε έκκληση για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Το γεγονός ότι τα κράτη μέλη είναι πλέον σε θέση να παρεκκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Λίντνερ στους Financial Times.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο κατοχυρώνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τέθηκε σε αναμονή στις αρχές της πανδημίας Covid-19, καθώς η οικονομική παραγωγή στην Ευρώπη κατέρρευσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέμενε να επιβάλει εκ νέου τους κανόνες στις αρχές του επόμενου έτους καθώς επικρατούσε η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησαν τις Βρυξέλλες να παρατείνουν την αναστολή για έναν ακόμη χρόνο.

«Δεν θα εκμεταλλευτούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής [αλλά] θα επιστρέψουμε στο φρένο του εθνικού μας χρέους, το οποίο είναι αγκυρωμένο στο σύνταγμά μας», είπε, αναφερόμενος στο αυστηρό ανώτατο όριο της Γερμανίας για τα ελλείμματα.

«Η απόφαση για παράταση της ρήτρας διαφυγής δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προηγούμενο ή προοίμιο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων», είπε o Λίντνερ.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια για «περισσότερη ευελιξία» στον τρόπο εφαρμογής τους, αλλά επέμεινε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια «μακροπρόθεσμη αξιόπιστη πορεία προς τη μείωση του κρατικού χρέους». . . Όσον αφορά τον τελικό μας στόχο, πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, όχι πιο ήπιοι».

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σε όλη την ομάδα των κορυφαίων οικονομιών της G7, ο Λίντνερ υποστήριξε ότι χρειαζόταν ταχεία δράση για να επιστρέψει στη μακροοικονομική σταθερότητα και σε αυτό που περιέγραψε ως «ουδέτερη δημοσιονομική στάση».

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού», είπε. «Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε επειγόντως».

Έχει συχνά προειδοποιήσει ότι ορισμένες χώρες στην Ευρώπη είχαν συσσωρεύσει πάρα πολύ χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 και πρέπει τώρα να καταβάλουν προσπάθειες για να επιδιορθώσουν τα δημόσια οικονομικά τους, ειδικά στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

«Αν ρίξετε μια ματιά στα δεδομένα, θα δείτε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές μας και να σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε στην οικονομία της αγοράς με αυτά τα μεγάλα προγράμματα κρατικών δαπανών», είπε. «Πρέπει να μειώσουμε τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα και να στείλουμε σήματα από την πλευρά της προσφοράς για περισσότερη ανάπτυξη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail