Η Πολωνία έτοιμη να οικοδομήσει «μόνιμες» βάσεις του ΝΑΤΟ

vixrealitum / pixabay
Freepen.gr - Η Βαρσοβία είναι έτοιμη να κατασκευάσει μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να στεγάσει «ελαφριές μονάδες πεζικού» του μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki. Ο πρωθυπουργός προέτρεψε περαιτέρω στρατιωτική συσσώρευση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να χτιστούν μόνιμες συμμαχικές βάσεις στις χώρες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία είναι έτοιμη να οικοδομήσει τέτοιες βάσεις που θα παρέχονται για τη μόνιμη ανάπτυξη μονάδων ελαφρού πεζικού», είπε στο φόρουμ της Στρατηγικής Κιβωτού στη Βαρσοβία.

Η συνέχιση της στρατιωτικής συσσώρευσης του ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να «αποτρέψει» τη Ρωσία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια και για την Ουκρανία. Η Βαρσοβία ήταν από τους πιο ενεργούς προμηθευτές μάχης στο Κίεβο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, στέλνοντας παλιά σοβιετικά τανκς και άλλο υλικό για τα ουκρανικά στρατεύματα.

«Η Ρωσία μπορεί να αποτραπεί μόνο από την ενότητα και τις στρατιωτικές μας δυνατότητες και τις σκληρές κυρώσεις, όχι με τηλεφωνήματα και συνομιλίες με τον Πούτιν, αλλά με στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Morawiecki.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Σουηδία και τη Φινλανδία σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Σουηδία ή τη Φινλανδία κατά τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, η Πολωνία θα τους βοηθήσει», δήλωσε ο Morawiecki.

Η ρητορική του Morawiecki απηχούσε τα σχόλια που έγιναν νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποσχέθηκε να βοηθήσει και τα νέα πιθανά μέλη του ΝΑΤΟ. «Αυτό που λέμε κατηγορηματικά είναι σε περίπτωση καταστροφής ή σε περίπτωση επίθεσης στη Σουηδία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρθει σε βοήθεια της Σουηδίας με ό,τι ζητήσει η Σουηδία», είπε ο Τζόνσον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail