Ο νέος πύραυλος BrahMos δίνει στα ινδικά μαχητικά Su-30MKI συνολικό βεληνεκές 2000km!

Freepen.gr - Η ινδική Πολεμική Αεροπορία δοκίμασε μια νέα βελτιωμένη παραλλαγή του πυραύλου κρουζ BrahMos, ο οποίος εκτοξεύτηκε από μαχητικό Su-30MKI στον Κόλπο της Βεγγάλης και είχε εκτεταμένη εμβέλεια 450 χιλιομέτρων. Ο νέος πύραυλος βελτιώνει το βεληνεκές των 290 χιλιομέτρων για προηγούμενες εκτοξευόμενες από αέρα παραλλαγές, με την ανάπτυξη να λαμβάνει χώρα καθώς περισσότερες μονάδες Su-30 είναι εξοπλισμένες με το BrahMos. Ο πύραυλος αναπτύχθηκε με βάση το ρωσικό P-800 Oniks που αναπτύχθηκε από πολεμικά πλοία του ρωσικού Ναυτικού και παράκτια αμυντικά συστήματα Bastion, και είχε αναπτυχθεί προηγουμένως, αλλά ο Ινδικός Στρατός και το Ναυτικό πριν από μια αεροπορική παραλλαγή ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη, σημειώνει το militarywatchmagazine.com

Το BrahMos αναπτύχθηκε από κοινού από την Ινδία και τη Ρωσία, γεγονός που τους επέτρεψε να αποφύγουν τους περιορισμούς ελέγχου των όπλων στην εξαγωγή πυραύλων που διαφορετικά θα εμπόδιζαν την Ινδία να αγοράσει πυραύλους με βεληνεκές άνω των 300 χιλιομέτρων. Την εποχή της πρώτης έναρξης λειτουργίας του, ο BrahMos θεωρούνταν ο πιο ικανός πύραυλος κρουζ κατά πλοίων στον κόσμο, με αντιεπιφανειακές παραλλαγές επίσης σε υπηρεσία, και σε συνδυασμό με το μεγάλο βεληνεκές του Su-30MKI παρέχει στην ινδική Πολεμική Αεροπορία μια ικανότητα πλήγματος που ελάχιστες μαχητικές μονάδες στον κόσμο μπορούν να ανταποκριθούν.

Με περισσότερα από 260 αεροσκάφη σε υπηρεσία χωρισμένα σε 11 μοίρες και αρκετές ακόμη κατόπιν παραγγελίας, το Su-30MKI αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του μαχητικού στόλου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας με τη χώρα να είναι μακράν ο μεγαλύτερος φορέας Su-30 στον κόσμο. Από την έναρξη λειτουργίας του το 2002, όταν θεωρήθηκε ευρέως το πιο ικανό μαχητικό στον κόσμο και με σημαντικό περιθώριο, οι ρόλοι του αεροσκάφους έχουν επεκταθεί σημαντικά καθώς τα αεροηλεκτρονικά του έχουν αναβαθμιστεί και η γκάμα των όπλων που μπορεί να αναπτύξει έχει επεκταθεί. Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους ρόλους για το μαχητικό από το 2017 ήταν αυτός της πλατφόρμας κρούσης που εκτελεί πλήγματα με πυραύλους κρουζ.

Ένας αξιωματούχος σχολίασε σχετικά με τη δοκιμή μιας νέας παραλλαγής BrahMos για τον εξοπλισμό των Su-30: «Είναι η πρώτη φορά που ο νέος πύραυλος BrahMos με εμβέλεια κρούσης πάνω από 450 km (αρχικό βεληνεκές 290 km) δοκιμάζεται από αέρος. Το Sukhoi, με ακτίνα μάχης σχεδόν 1.500 km χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα, σε συνδυασμό με τον πύραυλο BrahMos εμβέλειας 450 km είναι ένα τρομερό πακέτο όπλων. Ο θανατηφόρος συνδυασμός Sukhoi-BrahMos δίνει στην IAF στρατηγική εμβέλεια και γροθιά εναντίον χερσαίων ή θαλάσσιων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις». Το εκτεταμένο εύρος εμπλοκής των μαχητικών όχι μόνο τους επιτρέπει να καλύπτουν πολύ μεγαλύτερες περιοχές, είτε διεισδύοντας στον εναέριο χώρο του Πακιστάν ή της Κίνας είτε περιπολώντας στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά ίσως το πιο σημαντικό, τους επιτρέπει να εξαπολύουν πλήγματα από ασφαλέστερες αποστάσεις όπου η εχθρική αεράμυνα και οι μονάδες μαχητικών θα δυσκολεύονται για να τα αντιμετωπίσει.

Παραλλαγές του BrahMos με περαιτέρω εκτεταμένο βεληνεκές θεωρείται ότι βρίσκονται υπό ανάπτυξη, με την πολύ υψηλή ταχύτητα του πυραύλου να καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτιση και να παρέχει περισσότερη κινητική ενέργεια κατά την πρόσκρουση, αλλά και να αυξάνει την αντίσταση του αέρα και να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη μεγαλύτερης εμβέλειας. Παραμένει αβέβαιο πόσες μονάδες Su-30MKI θα διαθέτει η Ινδία, με τις πιο πρόσφατες παραγγελίες για νέα αεροσκάφη να έχουν γίνει το 2020, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο διάδοχος του αεροσκάφους να εξοπλιστεί επίσης με παραλλαγές BrahMos. 

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το ρωσικό μαχητικό Su-57 ως διάδοχος του Su-30, και ενώ οι προσπάθειες να αναπτυχθεί από κοινού ένα ινδικό παράγωγο και να δοθεί στην Ινδία από κοινού ιδιοκτησία των συστατικών τεχνολογιών έχουν εγκαταλειφθεί. Η ικανότητα του Su-57 να μεταφέρει εσωτερικά βλήματα μεγάλης διαμέτρου, σε συνδυασμό με πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από το Su-30, δυνατότητες stealth και χρήση έξι ραντάρ AESA αντί ενός μόνο ραντάρ PESA, είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να το καταστήσουν ιδανική πλατφόρμα εκτόξευσης για μελλοντικές παραλλαγές του BrahMos.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail