Η Γαλλία υπόσχεται περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ ο Μακρόν ελπίζει σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων!

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Γαλλία θα «ενισχύει» τόσο την στρατιωτική όσο και την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας το Σάββατο, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του Μακρόν, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε το Γάλλο ηγέτη για την παροχή στην Ουκρανία «σημαντικού» στρατιωτικού εξοπλισμού που «συνέβαλε στην ουκρανική αντίσταση», ανέφερε το Παλάτι των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Ο Μακρόν «σημείωσε ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχίσει να ενισχύεται, όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται από τη Γαλλία». Το προεδρικό γραφείο σημείωσε πως η Γαλλία έχει ήδη παράσχει στην Ουκρανία «περισσότερους από 615 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών για νοσοκομεία, τροφίμων, οικιακών ειδών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης».

Ο Ζελένσκι είπε πρόσφατα ότι οι εταίροι της Ουκρανίας άρχισαν επιτέλους να παρέχουν στο Κίεβο μερικά από τα βαρέα όπλα που είχε ζητήσει. Αυτό έγινε αφού η Γαλλία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να στείλουν για πρώτη φορά συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην τροφοδοτεί την Ουκρανία με όπλα, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει μόνο σε παράταση της σύγκρουσης. Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως θα θεωρούσε ως νόμιμο στόχο οποιαδήποτε ξένα όπλα στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης στον Ζελένσκι ότι μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων θα συνεχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν «στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Γάλλος ηγέτης «επιβεβαίωσε την επιθυμία του να εργαστεί ενεργά κατά τη δεύτερη θητεία του για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» σε στενό συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λέγοντας πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν να φέρουν «μια διαρκή λύση στη σύγκρουση και μια επιστροφή στην ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Επί του παρόντος, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν σταματήσει, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να κατηγορεί τη Δύση ότι έκανε το Κίεβο να υποχωρήσει στους όρους που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως με τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail