Οι Βρετανοί λιμοκτονούν και παγώνουν εξαιτίας της αύξησης των τιμών

ValeriiIavtushenko / pixabay
Freepen.gr - Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε σε μεγάλη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1956, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ το άλμα στο κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους ηλικιωμένους και άλλους πολίτες με χαμηλότερα ή περιορισμένα εισοδήματα. Και πολλοί άνθρωποι που έχουν ήδη περικόψει τις δαπάνες αναγκάζονται να αναθεωρήσουν ξανά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους, αρνούμενοι μια σειρά από προϊόντα διατροφής, και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, διακόπτοντας ακόμη και προσωρινά το ρεύμα και το φυσικό αέριο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για παράδειγμα, η Maureen Hart, 77 ετών, από το Clacton-on-Sea, μια πρώην βιβλιοθηκάριος που ζει με σταθερό εισόδημα αφού ο πόνος στο ισχίο και η πλάτη την ανάγκασαν να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, είπε ότι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να αυξάνονται. Αφού η βρετανική κυβέρνηση αύξησε το ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε, ο λογαριασμός ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου του Απριλίου ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Μάρτιο. Για να εξοικονομήσει χρήματα και να μπορέσει να πληρώσει για τη βοήθεια που χρειάζεται, μια γυναίκα αναγκάζεται να αρνηθεί τις υπηρεσίες ταξί και να κλείσει τη θέρμανση, ακόμα κι αν το κρύο αυξάνει τον πόνο στην πλάτη και τις αρθρώσεις της.

"Ποτέ δεν σκέφτεσαι ότι μπορεί να είσαι ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση. Πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που, όπως εγώ, τώρα αναρωτιούνται: τι πήγε στραβά;" είπε. Σύμφωνα με τη Χαρτ, όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι της λένε το ίδιο πράγμα: «σε τι άλλο να κάνουμε οικονομία;». 

Με τη σειρά της, η 52χρονη Maxine Williams από το Λίβερπουλ, η οποία πάσχει από το σύνδρομο Ehlers-Danlos που επηρεάζει τους συνδετικούς ιστούς, σημείωσε ότι η ζεστασιά είναι απαραίτητη στην κατάστασής της. Ωστόσο, αφού διπλασιάστηκαν οι λογαριασμοί της ενέργειας τον Απρίλιο, η Williams άρχισε να περιορίζει τη λίστα με τα εβδομαδιαία ψώνια της στα απαραίτητα και να μαγειρεύει στο φούρνο μικροκυμάτων αντί στο φούρνο. Σύμφωνα με την ίδια, μόνο ένα πράγμα έμεινε αμετάβλητο φέτος - το ύψος του επιδόματος αναπηρίας της. "Δεν μπορώ απλώς να ανάψω τη θέρμανση επειδή δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά. Είναι πολύ δύσκολο", σημειώνει η γυναίκα, προσθέτοντας ότι εξαιτίας αυτού, πονούσε ακόμη περισσότερο. 

Η Patricia Hutton, μια 89χρονη κάτοικος του Jaywick, που πάσχει από αρθρίτιδα, είπε πως οι λογαριασμοί της είχαν αυξηθεί, αλλά λόγω της κατάστασής της, απλά δεν μπορούσε να σβήσει τη θερμότητα και τα φώτα. «Πληρώνω όλους τους λογαριασμούς μου με άμεση χρέωση από τον τραπεζικό λογαριασμό και αν δεν απομένουν χρήματα για φαγητό, τότε απλά δεν μένουν χρήματα για φαγητό», είπε. Ως αποτέλεσμα, η φίλη της, η 67χρονη Jennifer Belcher, άρχισε να ψωνίζει προϊόντα με ημερομηνία λήξης την ίδια ημέρα για να βοηθήσει τον Hutton να μειώσει τα έξοδα. Ωστόσο, ο δικός της λογαριασμός ρεύματος υπερδιπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα. "Τι θα κάνουμε τον επόμενο χειμώνα; Να ανάψουμε φωτιές στον κήπο;" αναρωτήθηκε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail