Στην Κίνα βλέπουν το τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης εξαιτίας της Ρωσίας

sherisetj / pixabay
Freepen.gr - Η κρίση στην Ουκρανία αλλάζει θεμελιωδώς τη σύγχρονη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ενώ αυξάνεται η πεποίθηση ότι τα τρέχοντα γεγονότα αντιπροσωπεύουν την αρχή του τέλους της άδικης οργάνωσης του κόσμου, στην οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Δύση, σύμφωνα με άρθρο των κινεζικών φιλοκυβερνητικών Global Times.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο για να διατηρήσουν ένα εδραιωμένο σύστημα που κυριαρχείται από τη Δύση. Η θέση της Ουάσιγκτον βασίζεται στην ιδεολογία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κυβερνούν» πάνω σε όλα και οι μη δυτικές χώρες θεωρούνται κατώτερες και πρέπει να ακολουθήσουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Global Times, υπάρχει βεβαιότητα ότι η τρέχουσα κρίση αποτελεί προοίμιο για την εμφάνιση ενός νέου διεθνούς συστήματος. Ο Zhang Weiwei, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας στο Πανεπιστήμιο Fudan, δήλωσε στο δημοσίευμα πως η Ρωσία είναι ένας «επαναστάτης» που αλλάζει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Κατά τη γνώμη του, η Μόσχα έχει ένα βαθύτερο στόχο - την καταστροφή της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης που προέκυψε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που κυριαρχείται από την αμερικανική ηγεμονία και την επιθυμία να δημιουργήσει μια νέα, πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν από καιρό κατάχρηση της στρατιωτικής ισχύος και της ηγεμονίας του δολαρίου, εξαπολύοντας αυταρχικά πολέμους και επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον άλλων κρατών, αναφέρει το άρθρο. 

Σύμφωνα με τον Zhang Tengjun, αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Σπουδών Ασίας-Ειρηνικού στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας, με την κατάχρηση κυρώσεων και τη χρήση τους ως μέσο πίεσης, οι ΗΠΑ και η Δύση θα φέρουν το σημερινό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια κρίση νομιμότητας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail