Το Newsweek μιλά για τη χαμένη μάχη του Μπάιντεν

whitehouse.gov
Freepen.gr - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το άλμα του πληθωρισμού ως προσωρινό σχεδόν πριν από ένα χρόνο, αλλά η άνοδος των τιμών έχει ενταθεί μόνο από τότε, γράφει ο αρθρογράφος του Newsweek Darragh Roche σε άρθρο με τίτλο «Ο Μπάιντεν έχασε τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό».
Σύμφωνα με το συγγραφέα, το περασμένο καλοκαίρι ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 5,4 τοις εκατό σε ετήσια βάση, το οποίο ήταν υψηλό ρεκόρ τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Πολλοί ειδικοί χαρακτήρισαν τότε αυτές τα επίπεδα κορυφαία, ενώ ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Λευκό Οίκο στις 19 Ιουλίου, αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση ως προσωρινή.

«Πέρασαν 300 ημέρες από τα σχόλια του Αμερικανού ηγέτη, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού είναι ακόμη υψηλότερος από το περασμένο καλοκαίρι», γράφει ο Darragh Roche.

Έτσι, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους έφτασε το 8,3 τοις εκατό και το Μάρτιο - 8,5 τοις εκατό, που ήταν το μέγιστο σε σαράντα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν στα 4,45 δολάρια ανά γαλόνι ρεκόρ.

Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε πως τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Fed , Τζερόμ Πάουελ, «να λάβει όλα τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα για να υποστηρίξει μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη». Το Μάιο, η ρυθμιστική αρχή αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και αναμένονται άλλες δύο τέτοιες αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Ως αποτέλεσμα, ο Πάουελ είπε ότι η προσπάθεια διατήρησης του πληθωρισμού στο προγραμματισμένο επίπεδο του δύο τοις εκατό θα ήταν «επώδυνη» και αναγνώρισε ότι η Fed δεν είναι σε θέση να επηρεάσει όλους τους παράγοντες που τον καθορίζουν.

Η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού μετά την επιβολή κυρώσεων λόγω της ρωσικής στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε οικονομικά προβλήματα σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 8,5 τοις εκατό σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η αύξηση ήταν η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 1981. Αυτό επηρέασε επίσης τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία έφθασαν σε υψηλό δώδεκα ετών τον Απρίλιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail