Η Ουκρανία καταρρέει και η Πολωνία είναι εκεί για να αρπάξει το κομμάτι της

Η Βαρσοβία έχει απορρίψει ακόμη και μια σκέψη για την υποτιθέμενη πρόθεσή της να εγκαταστήσει στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο σε μέρος της Ουκρανίας. Ωστόσο, τα γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Πολωνία έχει ιστορική ευκαιρία να επανενωθεί με τη Βολυνία και τη Γαλικία

Στις 28 Απριλίου, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, μίλησε για τις προθέσεις της Πολωνίας να εισέλθει στη Δυτική Ουκρανία για να αποκτήσει στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο στα «ιστορικά της εδάφη».

Το πρώτο στάδιο της ιστορικής «επανένωσης» της Πολωνίας, όπως είπε ο Ναρίσκιν, θα ήταν η ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας με το πρόσχημα της ανάγκης να τις υπερασπιστούν από τη ρωσική επιθετικότητα. Η Πολωνία συζητά μια τέτοια επιλογή με την Ουάσιγκτον, είπε ο Ναρίσκιν αναφερόμενος σε δεδομένα πληροφοριών. Υποτίθεται πως η αποστολή της Πολωνίας θα διεξαχθεί χωρίς την εντολή του ΝΑΤΟ, αν και με τη συμμετοχή «πρόθυμων κρατών».

Οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες αναζητούν τώρα «συμφωνητικούς» εκπροσώπους της ουκρανικής ελίτ για να σχηματίσουν ένα αντίβαρο προσανατολισμένο στη Βαρσοβία στους εθνικιστές, είπε ο Ναρίσκιν.

Ο Stanislaw Zarin, εκπρόσωπος του Υπουργού-Συντονιστή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, απάντησε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Naryshkin δεν ήταν αληθινές. Σύμφωνα με τον Zarin, με τέτοιους ισχυρισμούς, η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να υπονομεύσει τη συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας.



Η Πολωνία πρότεινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία


Εν τω μεταξύ, το όνειρο για επανένωση με τα ανατολικά περίχωρα - Βίλνα (Βίλνιους), Λβιβ, Γκρόντνο, που ανήκε στη χώρα από το 1918 έως το 1939, είναι ακόμα ζωντανό στην πολωνική κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία συζήτησε την προσάρτηση των λευκορωσικών εδαφών κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία το 2020-2021.

Προφανώς, η Πολωνία δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στο ερώτημα για τα "περίχωρα" στην Ουκρανία που περιλαμβάνουν τη Γαλικία και τη Βολυνία. Αυτό το ερώτημα έχει γίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πολωνία στο τρέχον στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, όταν κατέστη σαφές ότι ορισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας θα ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης.

Αρκεί να θυμηθούμε την πρόσφατη πρωτοβουλία του επικεφαλής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, αντιπροέδρου της κυβέρνησης Jaroslaw Kaczynski, να στείλει «ειρηνευτές του ΝΑΤΟ» (δηλαδή τον πολωνικό στρατό) στην Ουκρανία. Ο Volodymyr Zelensky απέρριψε μια τέτοια πρόταση.

Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Βαρσοβία τώρα ή ποτέ. Διαφορετικά, η Ρωσία μπορεί να φτάσει στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας και να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας. Αυτό θα δώσει στη Ρωσία ατού στις μεταπολεμικές διαπραγματεύσεις.

Οι Πολωνοί συζητούν τη διαίρεση της Ουκρανίας ως συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politika πως η Ουγγαρία θέλει να είναι προετοιμασμένη για μια κατάσταση, στην οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε λίγες ημέρες στο πλαίσιο της μαζικής στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, η ουκρανική περιοχή Υπερκαρπάθια θα γίνει μέρος της Ουγγαρίας.

"Σε ποιο βαθμό συμμετείχε ο Kaczynski στις ίντριγκες του Orban; Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε", είπε ο Τουσκ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας, δικηγόρος Roman Giertych, ο οποίος είναι επίσης ενεργός υποστηρικτής της «επανένωσης» της Πολωνίας με ιστορικά εδάφη, μοιράστηκε μια ενδιαφέρουσα θεωρία για το «σχέδιο Orban».

«Ο Όρμπαν συμφώνησε σε αυτό το σχέδιο με τον Πούτιν σε μια συνάντηση, το ίδιο έκανε και με τους Πολωνούς», έγραψε ο Γκίρτιχ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 17 Μαρτίου.

"Η Ρωσία χτίζει μια κυβέρνηση-μαριονέτα στο Κίεβο. Τα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας θα ενωθούν με τη Ρωσία και η δυτική Ουκρανία και η Υπερκαρπάθια Ρωσία θα σχηματίσουν μια ξεχωριστή, φιλοδυτική οντότητα υπό την κηδεμονία της Ουγγαρίας και της Πολωνίας", λέει η ιδέα.

Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε σε ποιο βαθμό ο Ρώσος πρόεδρος εμπλέκεται σε αυτό το σχέδιο.

Ωστόσο, στην ομιλία του στις 21 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε πως η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας δεν ήταν ιστορικά συνεπής. Η Ουκρανία απέκτησε το κράτος της από τους Μπολσεβίκους, είπε.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας είναι το ιστορικό έδαφος της Ρωσίας , ενώ οι δυτικές περιοχές της -πρώην εδάφη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας- έγιναν μέρος της Ουκρανίας χάρη στον Ιωσήφ Στάλιν.

Είναι αυτό το καλύτερο σενάριο για τη Ρωσία;

Στον ταραχώδη κόσμο του σήμερα, όλα είναι πιθανά. Η Ουκρανία καταρρέει και η Πολωνία, με την έγκριση της Ουάσιγκτον, έχει όλες τις πιθανότητες να ξαναπάρει τα ιστορικά της εδάφη για να τιμωρήσει τους Ουκρανούς Ναζί για τη γενοκτονία των Πολωνών. Σύντομα θα δούμε πόσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό.

Όσο για τη Ρωσία, ο αναλυτής Alexander Nosovich πιστεύει ότι το σενάριο, στο οποίο η Πολωνία θα πάρει τη Γαλικία υπό το προτεκτοράτο της, θα ήταν καλύτερο για όλους τους περιφερειακούς παίκτες.

Το Κρεμλίνο θέλει κάθε περιοχή της Ουκρανίας, μετά την αποναζιστικοποίηση, να διεξάγει δημοψήφισμα για να καθορίσει το μέλλον της. Η Γαλικία και η Βολίν θα πρέπει επίσης να κάνουν την επιλογή τους (ή η επιλογή θα γίνει για αυτούς). Ωστόσο, είναι καλύτερα να μη βάζετε το άλογο μπροστά από το κάρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail