Για πιθανό «συριακό σενάριο» στην Ουκρανία, προειδοποιεί η Ρωσία

pixabay
Freepen.gr - Η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) για να κατηγορήσουν το ρωσικό στρατό. Το περιστατικό θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει μια έρευνα «συριακού σεναρίου» για την παραποίηση στοιχείων και την απόδοση ευθύνης, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιστράτηγος Igor Kirillov, επικεφαλής της Ρωσικής Δύναμης Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία προκλήσεων με στόχο να κατηγορηθούν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, ακολουθούμενη από έρευνα "Συριακού σεναρίου", η οποία επιτρέπει την κατασκευή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων και την απόδοση ευθυνών», είπε ο Kirillov, προφανώς σε σχέση με τα γεγονότα γύρω από την υποτιθέμενη χημική επίθεση του 2018 στη Ντούμα της Συρίας.

Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία κατηγόρησαν αμέσως την κυβέρνηση της Δαμασκού και ξεκίνησαν επιδρομές στο συριακό έδαφος προτού διεξαχθεί έρευνα. Η επακόλουθη έρευνα από τον OPCW, ο οποίος επίσης απέδωσε την ευθύνη στη Δαμασκό, στιγματίστηκε από ασυνέπειες και ένα σκάνδαλο πληροφοριοδοτών.

Το Κίεβο ετοιμαζόταν να οργανώσει ένα χημικό επεισόδιο πολύ πριν ξεσπάσει η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ο αξιωματούχος.

«Η μεγάλη πιθανότητα τέτοιων προκλήσεων επιβεβαιώνεται από τα αιτήματα της διοίκησης του Κιέβου για προμήθεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το δέρμα και τα αναπνευστικά όργανα που παρέχει προστασία έναντι τοξικών χημικών και βιολογικών παραγόντων», πρόσθεσε.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Κίεβο ότι επιδιώκει να οργανώσει μια προβοκάτσια για να κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail