Η Τουρκία σε άμεση επαφή με τον αλ Άσαντ, υποστηρίζει δημοσιογράφος

Ένας φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια προσπάθεια να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσε ο 11χρονος συριακός εμφύλιος πόλεμος, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων στην Τουρκία.

Ο Abdülkadir Selvi από την φιλοκυβερνητική καθημερινή Hürriyet είπε κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος πολιτικών συζητήσεων στο CNN Türk την Πέμπτη πως αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν άμεση επαφή με τον αλ Άσαντ αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούσε να την αποτρέψει.

«Η Τουρκία δεν έρχεται σε επαφή με το συριακό καθεστώς μόνο μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών. Επίσης, έχει γίνει απευθείας επαφή με το καθεστώς Άσαντ. … Ωστόσο, το εμπόδιο δεν είναι ούτε η Τουρκία ούτε ο Άσαντ. Το εμπόδιο είναι ο Πούτιν. Ο Πούτιν δε θέλει καμία άλλη χώρα εκτός από τη [Ρωσία] να έχει άμεση επαφή με τον Άσαντ. … Κάθε φορά που η Τουρκία έρχεται σε επαφή, ο Πούτιν προσπάθησε να την αποτρέψει. Αυτή είναι η κατάσταση», είπε ο Selvi.

Ο δημοσιογράφος έκανε επίσης παρόμοιους ισχυρισμούς στην στήλη του την Παρασκευή, λέγοντας, απαντώντας σε όσους προτείνουν να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα της Τουρκίας με απευθείας συνομιλίες με τον αλ Άσαντ, ότι αν και ο Σύρος πρόεδρος ήταν «πρόθυμος» να έρθει σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση, ο Πούτιν ένιωσε «άβολα» από μια τέτοια άμεση επαφή μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

«[Έμαθα πως] ο Άσαντ ήταν πρόθυμος να έρθει σε επαφή με την Τουρκία. Αλλά το πρόβλημα… ήταν ο Πούτιν. Ο Πούτιν ένιωθε άβολα με την άμεση επαφή του Άσαντ με την Τουρκία και ήθελε οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας να διεξάγονται μέσω της Ρωσίας. Γι' αυτό ο Πούτιν εμπόδιζε τον Άσαντ να έρθει σε άμεση επαφή με την Τουρκία», έγραψε.

Οι ισχυρισμοί του δημοσιογράφου έρχονται εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας στη χώρα με τον αυξανόμενο αριθμό Σύριων προσφύγων.

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύριους - ο μεγαλύτερος αριθμός Σύριων που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του 11χρονου εμφυλίου πολέμου. Οι εντάσεις μεταξύ Τούρκων και Σύριων φουντώνουν κατά καιρούς στη χώρα υποδοχής.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε σε ένα μήνυμα βίντεο που έστειλε για τα εγκαίνια των σπιτιών που χτίστηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας από 12 τουρκικές ΜΚΟ ότι η κυβέρνησή του για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εργαζόταν σε ένα νέο έργο για να διασφαλίσει την «εθελοντική» επιστροφή 1 εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων στην Τουρκία.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail