Έρχεται παγκόσμιος «πόλεμος σιταριού» – ΜΜΕ

glarcombe / pixabay
Freepen.gr - Οι τιμές του σιταριού έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς μεγάλοι παραγωγοί όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και η Ινδία διέκοψαν τις εξαγωγές τους για να προστατεύσουν τις εγχώριες αγορές τους. Αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια και πείνα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, από την αρχή του έτους το κόστος του σιταριού έχει αυξηθεί σε τιμή περισσότερο από 60%. Λένε ότι η αύξηση προκλήθηκε από τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες παρέχουν σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών σιταριού του πλανήτη.

Την περίοδο 2021-2022 που ξεκίνησε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι Ρώσοι προμηθευτές αντιπροσώπευαν το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και οι Ουκρανοί παραγωγοί το 10%. Αλλά λόγω της σύγκρουσης και οι δύο χώρες απαγόρευσαν τις εξαγωγές σιταριού. Τον Φεβρουάριο η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές όλων των σιτηρών (σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού) εκτός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΕΕ) έως τις 30 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έκλεισε το μοναδικό λιμάνι της στην Οδησσό.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανάγκασαν τις διεθνείς εταιρείες να διακόψουν τους μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς και να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε διακοπές στον εφοδιασμό. Σε ένα παράδειγμα, η ΕΕ απαγόρευσε πρόσφατα τη συνεργασία με τον εμπορικό θαλάσσιο λιμένα του Novorossiysk της Μαύρης Θάλασσας, μέσω του οποίου μεταφέρεται περισσότερο από το ήμισυ των εξαγόμενων σιτηρών.

 
Επιπλέον, μετά την απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει τις εξαγωγές, το Καζακστάν ακολούθησε τους δικούς του περιορισμούς, ενώ, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ινδία διέκοψε επίσης τις εξαγωγές σιταριού, δηλώνοντας ότι « η επισιτιστική ασφάλεια της Ινδίας, των γειτονικών και άλλων ευάλωτων χωρών βρίσκεται σε κίνδυνο ».

Μετά τα νέα από το Νέο Δελχί, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν κατά 6% στα 12,47 δολάρια ανά μπουσέλ, η υψηλότερη αξία τους σε δύο μήνες. Και η τιμή του σιταριού στην Ευρώπη έφτασε στο ιστορικό υψηλό των περίπου 461 δολαρίων ανά τόνο.

Η κρίση των σιτηρών γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο, αλλά πιο έντονα στην Αφρική, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για το 90% των αναγκών της. Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι το ένα πέμπτο της ανθρωπότητας κινδυνεύει από φτώχεια και πείνα λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά σιταριού.

Τα δυτικά κράτη έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε έναν « πόλεμο σιταριού », ρίχνοντας την ευθύνη για την τρέχουσα κρίση στη Μόσχα, αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για την επιδείνωση της κρίσης, ή αν είναι, δεν είναι εθελοντική. Η Ρωσία δεν έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές, αλλά εισήγαγε προσωρινούς δασμούς και ποσοστώσεις για την προστασία της εγχώριας αγοράς. Όσον αφορά την Ουκρανία, τα σιτηρά της απομακρύνονται ενεργά από την αποθήκευση υπό την κάλυψη της βοήθειας της ΕΕ. Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ Josep Borrell δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ουκρανία πρέπει να βοηθηθεί να συνεχίσει να παράγει και να εξάγει σιτηρά» και δεδομένου ότι οι ουκρανικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι τώρα γεμάτες, «πρέπει να εκκενωθούν για να δοθεί χώρος για μια νέα καλλιέργεια».

Επικαλούμενη ειδικούς, η Izvestia σημειώνει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία δεν είναι οι μόνοι βασικοί παγκόσμιοι εξαγωγείς σιταριού. Άλλοι παραγωγοί θα μπορούσαν να σώσουν την παγκόσμια αγορά από την κρίση, για παράδειγμα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οι οποίοι εξάγουν 26 και 25 εκατομμύρια τόνους σίτου, αντίστοιχα, ή περίπου το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών. Άλλοι μεγάλοι δυτικοί παραγωγοί είναι η Γαλλία (19 εκατομμύρια τόνοι) και η Γερμανία (9,2 εκατομμύρια τόνοι). Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, αυτές οι χώρες είναι απίθανο να μοιραστούν το σιτάρι τους με όσους έχουν ανάγκη, δίνοντας προτεραιότητα στη δική τους επισιτιστική ασφάλεια.

«Οι χώρες παραγωγής θα έχουν τις δικές τους δυσκολίες, που σχετίζονται κυρίως με τις τιμές της ενέργειας, το κόστος παραγωγής και τον πληθωρισμό, επομένως είναι πιθανό ότι απλώς θα είναι πολύ απασχολημένες για να φροντίσουν τις χώρες που θα αναγκαστούν να λιμοκτονήσουν», σημειώνει ο Nikolai Vavilov, ειδικός στρατηγικής έρευνας στο Total Research.

Η επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης στην ερευνητική εταιρεία NTech Daria Akimova, λέει ότι αυτές οι χώρες θα ήθελαν να διατηρήσουν τις πρώτες ύλες τους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από περαιτέρω εκρήξεις πληθωρισμού.

« Για να προστατευτούν μέσα στη χώρα από την πείνα και να μειώσουν τον πληθωρισμό τους, οι χώρες παραγωγής προσπαθούν να διατηρήσουν τις πρώτες ύλες. Εφόσον σε περίπτωση αστάθειας του νομίσματος, και μάλιστα οποιασδήποτε αστάθειας, είναι πάντα πιο κερδοφόρο να έχουμε πρώτες ύλες από μετρητά: δεν υποτιμώνται τόσο γρήγορα όσο το νόμισμα », ανέφερε η Akimova.

Οι ειδικοί σε μεγάλο βαθμό αποτυγχάνουν να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση στην αγορά σιταριού. Από τη μία πλευρά, σύμφωνα με τον Viktor Tunev, Chief Analyst της Ingosstrakh Investments, τα προβλήματα με την προμήθεια ενός τόσο ευρέως παραγόμενου προϊόντος όπως το σιτάρι πιθανότατα θα λυθούν με τη νέα συγκομιδή, καθώς και την αποκατάσταση των προμηθειών από την Ουκρανία και τη Ρωσία όταν επιλυθεί η σύγκρουση.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιλυθεί η σύγκρουση. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα δυτικά κράτη θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να ζητήσουν από τη Ρωσία να μοιραστεί τις προμήθειες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. 
 
* Πληροφορίες RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail