Παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Το όπλο για πολιτικές αναταραχές στον Παγκόσμιο Νότο;

lisa870 / pixabay
Τα Western Mainstream Media (MSM) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διαδίδουν την ψευδή αφήγηση για τον πόλεμο πληροφοριών ότι η συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, υπονοώντας πως ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ένας «τρελός» που θέλει να σκοτώσει όσους περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο μέσω της πείνας. Η αλήθεια, ως συνήθως, είναι τελείως διαφορετική όπως διατύπωσε λεπτομερώς ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία του σώματος την Πέμπτη σχετικά με αυτό το θέμα. Το παρόν κομμάτι θα συνοψίσει τα κύρια σημεία του πριν αναλύσει τη γενικότερη εικόνα, προκειμένου να φέρει τα λόγια του στην προσοχή του δυτικού κοινού που μπορεί να μην τα είχε ακούσει. 

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν ήδη συστημικά προβλήματα σε αυτόν τον τομέα πριν από την ειδική επιχείρηση της χώρας του στην Ουκρανία. Αυτά περιελάμβαναν συγκρούσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα και οικονομικές διαταραχές. Ο Nebenzya ανέφερε επίσης έναν ειδικό που ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει φυσικό έλλειμμα τροφίμων αλλά προβλήματα με τα συστήματα διανομής τροφίμων. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως ο COVID χάλασε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, μετά από τις οποίες οι οικονομικές ενέσεις της Δύσης στην οικονομία διέλυσαν τη ζήτηση και εκτόξευσαν τον πληθωρισμό. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κατηγόρησε επίσης τους εμπορικούς πολέμους και τις αντιφάσεις που σχετίζονται με τους κανονισμούς της γεωργικής αγοράς, οι οποίοι αύξησαν τις τιμές των τροφίμων και το σχετικό κόστος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αυτής της κρίσης είναι η αλόγιστη μετάβαση της Δύσης στην πράσινη ενέργεια από την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που θα είχε στην τιμή της συμβατικής ενέργειας. Η προκύπτουσα αύξηση του κόστους αντικατοπτρίστηκε σε παράλληλες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν κερδοσκοπίες για τα δυτικά εμπορεύματα που ενίσχυσαν επίσης την άνοδο των τιμών των τροφίμων. Αυτοί οι παράγοντες προϋπήρχαν της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας και έθεσαν το πλαίσιο εντός του οποίου οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης εναντίον της οδήγησαν άμεσα στην τρέχουσα επισιτιστική κρίση, για την οποία ο Nebenzya σχολίασε ότι αγνοείται εντελώς από τους εκπροσώπους της.

Προτού επεκταθεί επ' αυτού, αποκάλυψε πώς το Κίεβο εμποδίζει ενεργά τις αποστολές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στον Παγκόσμιο Νότο, εμποδίζοντας ξένα πλοία και πλωτές οδούς εξαγωγής. Είπε ότι οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα μπορούσαν φυσικά να βοηθήσουν στην αντικατάσταση αυτής της χαμένης προσφοράς, αλλά οι κυρώσεις έχουν εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία άλλων χωρών μαζί τους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι λεγόμενες «εξαιρέσεις» για αυτές τις εξαγωγές, ο Nebenzya σημείωσε πώς αρκετοί εξακολουθούν να συμμορφώνονται υπερβολικά με τις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από φόβο για «δευτερεύουσες κυρώσεις», γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις. Ωστόσο, είπε πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σε θέση να εξάγει γεωργικά προϊόντα και λιπάσματα στο εξωτερικό.

Δε θα τροφοδοτήσει τις νέες μη φιλικές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις, αλλά δεν είναι αυτές που αντιμετωπίζουν ζητήματα επισιτιστικής ανασφάλειας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών θα είναι διαθέσιμοι για εξαγωγή από το λιμάνι του Novorossiysk καθώς και 22 εκατομμύρια τόνοι λιπάσματος για όσους θέλουν και μπορούν να το αγοράσουν. Σίγουρα θα βοηθούσε την επισιτιστική ανασφάλεια του παγκόσμιου Νότου εάν το Κίεβο συνέβαλε επίσης σε αυτό, αλλά ο Nebenzya αποκάλυψε ότι όλες οι εξαγωγές του πηγαίνουν στην ΕΕ, η οποία είναι πρόθυμη να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα, παρόλο που κυριολεκτικά δεν τα χρειάζεται τόσο απελπισμένα όπως οι αναπτυσσόμενες χώρες κάνουμε στις μέρες μας.

Ακόμη πιο σκανδαλώδες, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι η Ρωσία πιστεύει πως το Κίεβο εξάγει σιτηρά με αντάλλαγμα όπλα. Δεν θα ήταν επίσης πρωτοφανές, είπε, αφού η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία κατέλαβαν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με το πρόσχημα της διασφάλισης της αξιόπιστης παράδοσης τροφίμων από αυτήν τη ρωσική περιοχή. Στη συνέχεια, ο Nebenzya ζήτησε από τους δυτικούς συναδέλφους του να αντικρούσουν τις κατηγορίες του και να εξηγήσουν πώς οι εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στην ΕΕ συμβάλλουν στην επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επηρεάζει δυσανάλογα τις αναπτυσσόμενες χώρες και έχει θέσει 40 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο της πείνας τους τελευταίους μήνες.

Αναλογιζόμενοι τη διορατικότητα που μοιράστηκε, είναι σαφές ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση κατασκευάζεται τεχνητά από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει πως χρησιμοποιείται ως όπλο υβριδικού πολέμου για να καταλύσει πολιτικές αλλαγές σε εκείνα τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου που εφαρμόζουν μια πολιτική ουδετερότητα αρχών απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση με την άρνησή τους να καταδικάσουν ή να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό απλώς δείχνει ότι ο φθίνων αμερικανικός ηγεμόνας προκαλεί σκόπιμα χάος σε όλο τον κόσμο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να του δώσει ένα προβάδισμα στην παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail