Εκατοντάδες νεοναζί παραδόθηκαν στη Μαριούπολη - Όλοι κρατούνται πλέον από Ρωσόφωνους

Ουκρανοί στρατιώτες του τάγματος Azov που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal περπατούν σε έναν δρόμο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία λιμάνι πόλη της Μαριούπολης, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Sputnik / Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας
Freepen.gr - Επιπλέον 771 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πρωί της Πέμπτης. Αυτό ώθησε τον συνολικό αριθμό των αιχμαλώτων από το προπύργιο των εξτρεμιστών του Αζόφ σε 1.730 από τη Δευτέρα, ανέφερε η έκθεση.

Το Azovstal χρησίμευσε ως το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στη βασική πόλη-λιμάνι, την οποία η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) διεκδικεί ως έδαφός της. Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, οι κρατούμενοι ήταν «μαχητές της εθνικιστικής μονάδας Azov» και μεταφέρθηκαν σε τοποθεσίες στο Novoazovsk και στο Donetsk, δύο πόλεις που ελέγχονται από την DPR. Ιατρική βοήθεια παρέχεται στους 80 τραυματίες Ουκρανούς μαχητές, ανέφερε η ενημέρωση.

Οι παραδόσεις, τις οποίες διέταξε ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky και αργότερα περιέγραψε ως εκκένωση που φέρεται να λαμβάνει χώρα «χάρη» σε πράκτορες ουκρανικού στρατού και πληροφοριών, παρακολουθούνται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Η οργάνωση βοήθειας έδωσε μια σύντομη περιγραφή της εμπλοκής της σε δήλωση την Πέμπτη.

Η ICRC είπε ότι «καταχώρισε εκατοντάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου (αιχμαλώτους πολέμου)» στο Azovstal και ότι η διαδικασία ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Η οργάνωση καταρτίζει λίστες και καταγράφει προσωπικά στοιχεία των αιχμαλώτων για να τους παρακολουθεί όσο παραμένουν υπό κράτηση και να τους «βοηθήσει να διατηρήσουν επαφή με τις οικογένειές τους».

Τόνισε τον ρόλο του ως ουδέτερου παρατηρητή σε θέματα πολέμου και είπε ότι διατηρεί «εμπιστευτικό διάλογο με τα μέρη της σύγκρουσης σχετικά με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail