Οι ρωσικές εξαγωγές μπορούν να λύσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση – ΟΗΕ

Τα προϊόντα διατροφής και τα λιπάσματα από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία πρέπει να επιτρέπονται στις παγκόσμιες αγορές εάν η παγκόσμια κοινότητα θέλει να ανακόψει μια εκτυλισσόμενη επισιτιστική κρίση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε υπουργική συνάντηση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια την Τετάρτη.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική λύση για την επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της ουκρανικής παραγωγής τροφίμων, καθώς και των τροφίμων και των λιπασμάτων που παράγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στις παγκόσμιες αγορές », τόνισε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι το ένα πέμπτο της ανθρωπότητας κινδυνεύει από φτώχεια και πείνα λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά σιτηρών, με τις τιμές του σιταριού να εκτινάσσονται στα ύψη μετά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι η απειλή ενός παγκόσμιου λιμού είναι το αποτέλεσμα της εμμονής της Δύσης στις κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, αντί να είναι ο μοναδικός λόγος πίσω από την τρέχουσα επισιτιστική κρίση, η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας πρόσθεσε στα προβλήματα που ήδη επηρέαζαν την κατάσταση, δηλαδή την κλιματική αλλαγή και την πανδημία Covid-19. Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, τόνισε, είναι πρωτοπόροι στην παραγωγή λιπασμάτων και προϊόντων διατροφής, κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail