Οι δαπάνες της Ουκρανίας στον πόλεμο και η δύσκολη κατάσταση στην πρώτη γραμμή

Στις 12 Μαΐου, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Serhiy Marchenko δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει ήδη δαπανήσει 245,1 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Μαρτσένκο, τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προβλέπονται για την ανάπτυξη δαπανήθηκαν για τις στρατιωτικές ανάγκες από την αγορά και την επισκευή όπλων έως την επείγουσα βοήθεια για τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Η ουκρανική κυβέρνηση εισέπραξε μόνο το 60% των προγραμματισμένων φορολογικών εσόδων τον Απρίλιο. Τον Μάιο και τον Ιούνιο το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο 45-50%.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen,gr 

«Το Κίεβο χρειάζεται ξένη οικονομική στήριξη καθώς η Ουκρανία αναγκάζεται να διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για έκτακτες δαπάνες. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να χρηματοδοτήσει τον κρατικό προϋπολογισμό», υποστήριξε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην πρώτη γραμμή παραμένει τεταμένη. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια ισχυρή επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στην περιοχή Izyum, αφού οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Dolgenkoe, προχωρούν προς την κατεύθυνση Bogorodichnoye και Krasnopolye στα δυτικά του Sviatogorsk, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της AFU.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ [LPR], μονάδες του ρωσικού στρατού και της LPR περιβάλλουν την ομάδα AFU στο Lysychansk και το Severodonetsk. Ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσει στρατεύματα στις κατευθύνσεις Liman και Severodonetsk. Μια τακτική ομάδα τάγματος που αναπτύχθηκε στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Novy Aidar έχει ενισχυθεί.

Ρωσικά στρατεύματα και της LPR ολοκλήρωσαν την επιχείρηση εκκαθάρισης στο μεγάλο χημικό εργοστάσιο Zarya στο Rubizhne. Οι σημαίες της Ρωσίας, της Τσετσενίας και του Λουχάνσκ υψώθηκαν πάνω από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της LPR επιβεβαίωσαν ότι η βιομηχανική ζώνη στην πόλη Rubizhne είχε εκκαθαριστεί πλήρως μετά από παρατεταμένες μάχες. Με τη σειρά της, η Ουκρανία επιβεβαίωσε επίσημα πως η γέφυρα μεταξύ Rubizhne και Severodonetsk είχε καταστραφεί. Μετά την απώλεια των Rubizhne και Voyevodka και την υπονόμευση της γέφυρας, δυνάμεις της LPR υποστηριζόμενες από ρωσικές μονάδες φέρεται να εξαπέλυσαν επίθεση στις γειτονιές του Severodonetsk.

Στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας γίνονται μάχες για τον έλεγχο διαφόρων οικισμών. Η ουκρανική πλευρά αναφέρει επίθεση από την DPR και τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στα Kamianka και Novoselovka-2 στην περιοχή Avdeevka.

Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνει τις κύριες προσπάθειές του στις επιθετικές ενέργειες προς τις κατευθύνσεις Severodonetsk, Soledar και Bakhmut. Οι επιχειρήσεις εφόδου κατά μήκος της γραμμής επαφής βρίσκονται σε εξέλιξη με υποστήριξη από αέρος και πυροβολικό.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ [DPR], τα ρωσικά στρατεύματα πέτυχαν κάποια τακτική επιτυχία κοντά στην Avdiivka, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους της AFU.

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας επιχειρούν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της Marinka και της Novomikhailovka. Οι δυνάμεις της DPR ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Aleksandropilya κοντά στην Ποπάσνα και απώθησαν τις ουκρανικές μονάδες στην Kamyshevakha. Η προέλαση έχει στόχο να περικλείσει την ομάδα της AFU στην περιοχή.

Στην πόλη της Μαριούπολης, μαχητές του Συντάγματος Αζόφ αναφέρουν ότι το εργοστάσιο του Azovstal δέχεται εισβολή από τις κοινές δυνάμεις της Ρωσίας και της DPR. Η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό σφυροκοπούν τις στρατιωτικές θέσεις των Ουκρανών μαχητών.

Η κατάσταση στην ουκρανική πρώτη γραμμή παραμένει πολύ περίπλοκη. Η AFU και η Ρωσική Ομοσπονδία παλεύουν για κάθε σπίτι. Οι επιτυχίες του ρωσικού στρατού κοντά στο Σεβεροντόνετσκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλεισμό των ουκρανικών δυνάμεων και σε εδραίωση των ρωσικών θέσεων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η προέλαση των δυνάμεων υπό τη Ρωσία επιβραδύνεται λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και ορισμένων στρατηγικών λαθών της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης. Έτσι, η AFU κερδίζει χρόνο για να ενισχύσει τις άμυνές της σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail