Οι ΗΠΑ θα στείλουν αντιπλοϊκούς πυραύλους στην Ουκρανία

U.S. Navy photo by Cryptologic Technician Seaman Jacob.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν φέρεται να κάνει κινήσεις για να στείλει πιο προηγμένους πυραύλους κατά πλοίων στην Ουκρανία ώστε να βοηθήσει την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία να σπάσει το ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι εν λόγω πύραυλοι είναι ο Harpoon, κατασκευασμένος από την Boeing, και ο Naval Strike Missile (NSM), που κατασκευάστηκε από την Kongsberg και τη Raytheon Technologies, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη, επικαλούμενο τρεις άγνωστους αξιωματούχους της κυβέρνησης και δύο πηγές του Κογκρέσου. Οι συνομιλίες είναι ενεργές για το εάν θα αποσταλούν οι πύραυλοι απευθείας στο Κίεβο ή μέσω ενός Ευρωπαίου συμμάχου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ασκεί πιέσεις τουλάχιστον από τον Απρίλιο για τους δυτικούς υποστηρικτές του να παρέχουν Harpoons ή άλλους πυραύλους με παρόμοιες δυνατότητες. Ωστόσο, όπως σημείωσε το Reuters, οι χώρες απέφυγαν να είναι το πρώτο έθνος ή το μόνο έθνος που παρέχει τέτοιο όπλο στο Κίεβο, «φοβούμενοι τα ρωσικά αντίποινα εάν ένα πλοίο βυθιστεί με ένα Harpoon από το απόθεμά τους».

Μια «καλά εφοδιασμένη» χώρα σκέφτεται τώρα να γίνει η πρώτη που θα στείλει τέτοιους πυραύλους στην Ουκρανία, ενώ άλλες ενδέχεται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το NSM μπορεί να εκτοξευθεί σχετικά εύκολα από την ακτή και έχει μέγιστη εμβέλεια 250 χιλιομέτρων. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαθέτουν κινητούς επίγειους εκτοξευτές NSM για δανεισμό, είπε το Reuters, και οι κεφαλές θα προέρχονται από τη Νορβηγία.

Το Harpoon μπορεί να καταστρέψει στόχους από σχεδόν 300 χιλιόμετρα μακριά, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται ως πύραυλος που εξαπολύεται από πλοίο και υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πλατφόρμες για την εκτόξευση από την ακτή. Οι ΗΠΑ μπορεί να προσπαθήσουν να λύσουν αυτό το ζήτημα τραβώντας έναν εκτοξευτή από ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, ανέφερε το Reuters. Το Harpoon ταξιδεύει σε μια χαμηλή τροχιά θαλάσσης και έχει ενεργή καθοδήγηση ραντάρ.

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων (MRLS), όπως το M270 της Lockheed Martin, το οποίο τώρα φέρεται να μπορεί να εξεταστεί για αποστολή μετά την ψήφιση της Πέμπτης ενός νομοσχεδίου βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Το M270 μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από ό,τι προσφέρεται από τα υπάρχοντα howitzers της Ουκρανίας.

Το σπάσιμο του ρωσικού αποκλεισμού της Οδησσού και άλλων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να επιτρέψει την έξοδο από τη χώρα αποστολών σιταριού και άλλων ουκρανικών εξαγωγών. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι αποστολές όπλων της Δύσης στην Ουκρανία «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

Στη συζήτηση για το τεράστιο νομοσχέδιο για την βοήθεια της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Matt Gaetz (R-Florida) είπε πως με την αύξηση των αποστολών όπλων στο Κίεβο και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, η κυβέρνηση Μπάιντεν «υπνοβατούσε» σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail